Faculteit der Rechtsgeleerdheid

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid biedt hoogwaardig en uitdagend onderwijs aan op zowel bachelor-, master- als doctoraatsniveau. Een pionier in kleinschalig onderwijs en het doceren van juridische vaardigheden. Met een duidelijke focus in onderzoek op Europese en internationale aspecten van het recht, op mensenrechten en de empirische dimensie van het recht bieden we een inspirerende omgeving voor studenten en staf.

Informatie over corona virus

Universiteit Maastricht nam maatregelen om de verspreiding van Corona tegen te gaan. Bezoek de Rechten - Corona virus website voor meer informatie.

Nieuws

 • horselenberg

  Hoe los je een moord op?

  woensdag, april 21, 2021

  Robert Horselenberg heeft het Maastrichtse coldcaseteam sinds de oprichting, nu zo’n tien jaar geleden, onder zijn hoede. Tien studenten, veelal afkomstig uit de master Forensica, Criminologie en Rechtspleging, krijgen zo’n half jaar de tijd om een bestaande cold case te bestuderen en met aanbevelingen te komen voor het Openbaar Ministerie en het coldcaseteam van de Politie Limburg.

  Lees verder
 • law_rapporten_susan_rutten_huwelijksdwang_en_achterlating

  Onderzoek wetgeving huwelijksdwang en achterlating in Marokko en Turkije

  donderdag, april 1, 2021

  De Universiteit Maastricht deed in opdracht van het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) onderzoek naar wetgeving die van belang is voor situaties van achterlating en huwelijksdwang in de landen Marokko en Turkije. Dit resulteerde in twee onderzoeksrapporten getiteld ‘Met recht teruggekeerd’.

  Lees verder
 • Dr Christopher Heath

  Benoeming van dr. Christopher Heath tot bijzonder hoogleraar Intellectual Property Foundations, Institutions and Adjudication

  dinsdag, maart 9, 2021

  Per 1 maart 2021 is dr. Christopher Heath benoemd tot bijzonder hoogleraar Intellectual Property Foundations, Institutions and Adjudication.

  Lees verder
 • Law_Horselenberg_UniversiteitNederland.jpg

  College Robert Horselenberg in De Universiteit van Nederland

  donderdag, maart 4, 2021

  Donderdag 4 maart:  Hoe laat je een onschuldige bekennen?

  Stel je voor: je vindt je partner neergestoken in de woonkamer. Je probeert tevergeefs te reanimeren en belt de politie. Het is één grote nachtmerrie. Maar het wordt erger: jij bent de hoofdverdachte. Rechtspsycholoog Robert Horselenberg (Maastricht University) analyseert politieverhoren. In dit college legt hij uit hoe jij als onschuldige toch achter de tralies kan belanden.

  Lees verder
 • Universiteit Maastricht wint prijs voor Best Mediation Plan in International Commercial Mediation Competition (ICC)

  maandag, maart 1, 2021

  Het Maastrichtse team won de prijs tijdens de 16e editie van de ICC-competitie. De prijs, een van de tien speciale onderscheidingen, is een primeur voor de Universiteit Maastricht sinds haar eerste deelname in 2014. De competitie, gehouden van 5 tot 11 februari 2021, werd georganiseerd door de International Chamber of Commerce (ICC). Het is de eerste editie ooit die volledig online werd gehouden.

  Lees verder
 • fiscale_kwalificatie_buitenlandse_socialezekerheidstelsels.png

  ITEM-speerpunt is opgepakt: aanvulling op het Nederlandse kwalificatiebeleid ten aanzien van Duitse sociale verzekeringen

  woensdag, februari 17, 2021

  Het Nederlandse ministerie van Financiën heeft de richtlijn omtrent het fiscale kwalificatiebeleid van buitenlandse socialezekerheidsregelingen geactualiseerd. Onder meer de aanvulling betreffende bepaalde Duitse sociale verzekeringen is volgens expertisecentrum ITEM een positieve ontwikkeling, welke in lijn ligt met haar visie en inspanningen omtrent grensoverschrijdende pensioenregelgeving. De fiscale behandeling van onder meer vrije beroepen en beroepsmilitairen komt hierbij aan bod.

  Lees verder
 • law_annual_review_fdr 2020

  Terugblik op 2020 met FdR jaaroverzicht: lees meer over vernieuwend onderwijs en onze impact op de samenleving

  donderdag, januari 21, 2021

  Was 2020 misschien een jaar waarvan je denkt dat onze rechtenfaculteit stil heeft gestaan vanwege corona? Ondanks tegenslag en opstartproblemen, alles en iedereen moest immers binnen korte tijd over naar online, is er vorig jaar veel positiefs gebeurd.

  Lees verder
 • Law_bachelor_rechtsgeleerdheid

  Vernieuwde bachelor rechtsgeleerdheid: 'Terug naar ons kern-DNA'

  dinsdag, januari 5, 2021

  Het was een langgekoesterde wens: een vernieuwde bachelor rechtsgeleerdheid. Terug naar de thematische benadering, maar dan in een 21e-eeuwse context. Geen korte casussen, maar één groot project per semester waarin de verschillende soorten recht aan bod komen. Na een tweejarige ontwerpfase ging men in augustus 2020 dan eindelijk van de tekentafel naar de (virtuele) collegebanken. Bram Akkermans, Universitair Hoofddocent en Projectleider van de hervorming van de bachelor: “Nu begint het inkleuren.” En gelukkig wordt er – zoals dat een onconventionele faculteit betaamt – ook buiten de lijntjes gekleurd.

  Lees verder
 • Enquête - ITEM Grenseffectenrapportage 2021

  vrijdag, december 18, 2020

  De rondvraag over de aankomende grenseffectenrapportage is hierbij van start! Mis de kans niet om uw ervaringen met ITEM te delen! U kunt tot en met 18 januari 2020 uw dossiersuggestie indienen.

  Lees verder
 • Law_heidi_gulix

  Uitbreiding van de DigiD toegang maakt het leven makkelijker voor grenswerkers

  dinsdag, december 15, 2020

  Stel je voor: je woont in België en werkt al tientallen jaren in Nederland. Even vanaf de bank op je laptop je pensioen inzien gaat niet. Je hebt namelijk geen recht op een DigiD. En dus moet je bellen, een afspraak maken en langsgaan op kantoor. Drie weken later heb je je overzicht. Dat kan anders, vond ook Alexander Hoogenboom.

  Lees verder
 • Grensoverschrijdende aanpak van de coronacrisis vrijwel nergens in Europa

  vrijdag, november 20, 2020

  Veel Europese landsgrenzen gingen dit voorjaar op slot doordat overheden simpelweg niet in staat waren onderlinge afspraken te maken over de verschillende nationale coronamaatregelen, niet omdat het belang van de volksgezondheid voorop stond. Een en ander blijkt uit de jaarlijkse Grenseffectenrapportage van het expertisecentrum ITEM, verbonden aan de Universiteit Maastricht.

  Lees verder
 • knaw_logo

  KNAW Early Career Award 2020 voor Vigjilenca Abazi

  maandag, november 16, 2020

  In het domein Gedrags-, Maatschappij- en Rechtswetenschappen heeft Vigjilenca Abazi de KNAW Early Career Award gewonnen met haar onderzoek over het vrij jonge onderwerp klokkenluiden in de Europese Unie.

  Lees verder
 • Law_THElaw2021.png

  Een opmerkelijke prestatie: UM Faculteit der Rechtsgeleerdheid verbetert positie voor derde achtereenvolgende jaar in (THE) World University Ranking voor LAW

  woensdag, oktober 28, 2020

  De faculteit verstevigt haar toch al sterke positie in de 2021 ranking door op te schuiven van de 40e naar de 34e plaats. Kijkende naar de andere Nederlandse rechtenfaculteiten, zien we dat we in goed gezelschap verkeren en dat alleen de rechtenfaculteiten van Leiden, Tilburg en Amsterdam ook in de top 34 van deze prestigieuze ranglijst staan. Van alle Europese rechtenfaculteiten in deze ranking neemt onze faculteit nu een zeer sterke 12e positie in.

  Lees verder
 • Riviera

  Verdere stap op weg naar ongehinderd genieten van grensoverschrijdend pensioen

  donderdag, oktober 15, 2020

  Minister Koolmees Kamervragen heeft vragen beantwoord over de mogelijkheid voor gepensioneerden in het buitenland om via een app hun levensbewijs door te geven. Dit betreft een casus waarin ITEM, samen met Adviseur Grensarbeid voor het lid van Europees Parlement, zich heeft ingezet ten faveure van personen die in het buitenland een pensioenuitkering krijgen. De huidige aanpak geeft gehoor aan eerdere ITEM-aanbevelingen en zet zoden aan de dijk op weg naar het onbelemmerd genieten van grensoverschrijdende pensioenbetalingen.

  Lees verder
 • DigiD de grens over: Grensarbeiders nu in staat DigiD aan te vragen

  dinsdag, september 29, 2020

  DigiD staat bekend als het snelle en eenvoudige identificatiesysteem voor digitale toegang tot overheidswebsites. Het is echter gebleken dat grensarbeiders in het verleden, tot veel spijt, uitgesloten werden van deze service. Althans tot nu. Conform de uitspraak van de Raad van State heeft de Nederlandse regering de DigiD-voorziening officieel verruimd, waardoor grensarbeiders vanaf heden in staat zijn een DigiD aan te vragen. ITEM bericht hoe dit besluit tot stand is gekomen en wat het betekent.

  Lees verder
 • law_moddermanprijs_elvira_loibl

  Moddermanprijs 2020, eervolle vermelding voor Elvira Loibl

  donderdag, september 24, 2020

  Elvira Loibl heeft van de selectiecommissie van de Moddermanprijs 2020 een eervolle vermelding ontvangen voor haar proefschrift, getiteld ‘The Transnational Illegal Adoption Market. A Criminological Study of the German and Dutch Intercountry Adoption Systems’. Zij schreef dit proefschrift onder begeleiding van prof. mr. A.H. Klip, prof. mr. S.W.E. Rutten en prof. dr. E. Wesseling.

  Lees verder
 • ITEM kapoenstraat

  Een frisse start voor ITEM

  dinsdag, september 15, 2020

  Sinds augustus 2020 is ITEM een blokje om gegaan en verhuisd naar een prachtig historisch pand aan de Kapoenstraat te Maastricht. Bovendien heeft ITEM sinds het voorjaar een nieuwe coördinator, Pascal Vossen, die het dagelijks bureau leidt.

  Lees verder
 • pixabay_565879_helicopter_rescue_emergency_medical_verkleind.jpg

  PANDEMRIC onderzoekt het profijt van euregionale samenwerking tijdens (gezondheids)crises

  donderdag, september 10, 2020

  Discoördinatie van nationale overheden aan het begin van de COVID-19-uitbraak veroorzaakte talloze knelpunten in de grensregio’s, welke nadelig bleken voor euregionale samenwerking. Het PANDEMRIC-project (Interreg V-A Euregio Maas-Rijn), gericht op het bevorderen van de Euregionale samenwerking op het gebied van de gezondheidszorg, biedt mogelijk kansen voor optimale grensoverschrijdende crisismanagement.

  Lees verder
 • Vrouw kijkt op haar smartphone

  Pensioenfonds ABP geeft navolging aan ITEM-aanbeveling

  dinsdag, juli 28, 2020 Lees verder
 • law_nieuwsbericht_andre_klip_europees_aanhoudingsbevel

  Onderzoek rechtbank en Universiteit Maastricht naar het Europees aanhoudingsbevel

  vrijdag, juli 10, 2020

  De rechtbank Amsterdam en de Universiteit Maastricht gaan opnieuw gezamenlijk onderzoek doen naar het Europese aanhoudingsbevel in de rechtsordes van de lidstaten van de Europese Unie. Het onderzoek moet in kaart brengen op welke onderdelen  verdere ontwikkeling van het Europees aanhoudingsbevel mogelijk zou kunnen zijn.

  Lees verder
 • law_subsidie surf project perfect vaardig

  SURF subsidie voor ‘PE(E)RFECT VAARDIG’

  donderdag, juli 2, 2020

  SURF, een coöperatieve vereniging van Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen, stimuleert projecten op het gebied van Online onderwijs en Open leermaterialen. Zij heeft naast de subsidie van onze collega’s Gijs van Dijck en Gwen Noteborn waar al eerder een melding van gemaakt is, ook een project van de Open Universiteit toegekend, waar onze collega Natasja van der Meer aan meewerkt.

  Lees verder
 • Law_eric_v.d._luijtgaarden.png

  Benoeming dr.mr Eric van de Luytgaarden tot bijzonder hoogleraar Preventive Law

  woensdag, juni 3, 2020

  Per 1 juni 2020 is dr.mr. Eric van de Luytgaarden benoemd tot bijzonder hoogleraar Preventive Law aan Universiteit Maastricht. Deze leerstoel (0,2 fte), die gefinancierd wordt door Zuyd Hogeschool, wordt ondergebracht bij de capaciteitsgroep Grondslagen en Methoden van het Recht. Eric van de Luytgaarden blijft naast zijn bijzonder hoogleraarschap als lector Preventive Law verbonden aan Zuyd Hogeschool.

  Lees verder
 • Law_kees_sterk.jpg

  Benoeming mr.dr. Kees Sterk tot bijzonder hoogleraar Europese Rechtspleging

  woensdag, juni 3, 2020

  Per 1 juni is mr.dr. Kees Sterk benoemd tot bijzonder hoogleraar Europese Rechtspleging; de leerstoel zal worden ondergebracht bij de capgroep Publiekrecht en is gericht op de vermeerdering en disseminatie van kennis aangaande de toepassing van het Europese recht in brede zin (daaronder mede begrepen het EVRM) in de Nederlandse rechtspraak, mede in rechtsvergelijkend perspectief.

  Lees verder
 • SURF subsidie voor project: training students for the 21st century using web-based network analysis

  woensdag, mei 6, 2020

  SURF dat projecten op het gebied van Online onderwijs en Open leermaterialen stimuleert, heeft de subsidie voor het project Web of Law, Training Students for the 21st Century Using Web-Based Network Analysis gehonoreerd.

   

  Lees verder
 • Law_herke_kranenborg.jpg

  Benoeming van dr. Herke Kranenborg tot hoogleraar European Data Protection and Privacy Law

  donderdag, april 30, 2020

  Per 1 mei 2020 wordt aan onze faculteit een leerstoel European Data Protection and Privacy Law ingesteld. De leerstoelhouder is dr. Herke Kranenborg. Binnen onze faculteit is expertise op het gebied van data, privacy en cybersecurity ingebed in het European Centre on Privacy and Cybersecurity, het Maastricht Centre for European Law (MCEL) en het Maastricht Law & Tech Lab. De aanstelling van Herke Kranenborg heeft tot doel de huidige groep van academische experts van de faculteit in dit snelgroeiende vakgebied te vergroten en te versterken.

  Lees verder
 • Law_BastiaanKemp.jpg

  Bastiaan Kemp benoemd tot bijzonder hoogleraar Corporate Governance and Corporate Regulation

  woensdag, april 8, 2020

  Per 1 april 2020 wordt mr.dr. Bastiaan Kemp benoemd tot bijzonder hoogleraar Corporate Governance and Corporate Regulation; de leerstoel wordt ondergebracht bij de capgroep Privaatrecht. Deze nieuwe leerstoel beoogt het profiel van de UM op het gebied van Corporate Governance te versterken.

  Lees verder
 • item_rapportage_2020

  Grenseffectenrapportage 2020: Corona beheerst vooral de grensoverschrijdende situatie

  vrijdag, maart 20, 2020

  De belangrijkste taak van ITEM is grensbelemmeringen in de EU wegnemen. Daarom brengen we jaarlijks een uitvoerige rapportage uit over welke als de belangrijkste thema’s worden beschouwd die belemmeringen zouden kunnen creëren.

  Lees verder
 • Law_abraham_de_pinto_2020.jpg

  Maastrichts team wint vijfde editie Abraham de Pinto competitie

  donderdag, februari 20, 2020

  Op zaterdag 15 februari jl. werd de vijfde editie van de Abraham de Pinto-competitie gewonnen door Nordine Lgarah en Daan Groenewoud van de Universiteit Maastricht. De competitie werd zoals steeds georganiseerd door de rechtenfaculteit van de Universiteit Maastricht.

  Lees verder
 • nieuwsbericht_pensioen_seminar_2020.dscf1012.jpg

  De oude dag: een nieuwe rol voor de pensioensector op weg naar meer welvaart, of naar meer welzijn?

  woensdag, februari 12, 2020

  Op 27 januari 2020 vond de negende editie plaats van het Maastricht Pensioenseminar. Het thema van de bijeenkomst was 'Pensioen: Outside In - De oude dag: een nieuwe rol voor de pensioensector op weg naar meer welvaart, of naar meer welzijn?'.

  Lees verder
 • christian_dewindt_scriptieprijs_2019_diesnatalis

  Christian Dewindt wint UM-scriptieprijs bachelor Rechtsgeleerdheid 2019

  zaterdag, februari 8, 2020

  Vrijdag 31 januari jl. werden tijdens de 44ste editie van de Dies Natalis van de Universiteit Maastricht de scriptieprijzen uitgereikt. Christian Dewindt heeft met zijn bachelorscriptie ‘De tenuitvoerlegging van de tbs bij onuitzetbare vreemdelingen in het licht van artikel 3 EVRM’, onder begeleiding van mw. mr. Natasja van der Meer, de scriptieprijs voor de bachelor Rechtsgeleerdheid gewonnen.

  Lees verder
 • gaius

  Maastricht wint Strafrechtelijke Gaius Pleitwedstrijd!

  zaterdag, februari 8, 2020

  Zaterdag 1 februari jl. werd op onze rechtenfaculteit de tweede editie van de Strafrechtelijke Gaius Pleitstrijd gehouden. Uiteindelijk wisten Maastrichtse studenten Roel Niemark en Christian Dewindt de 1e prijs te behalen!

  Lees verder
 • laptop office

  Discriminatie bij toegang tot online overheidsdiensten mag niet van de rechter

  dinsdag, januari 14, 2020

  Een Belgische inwoner heeft met hulp van Expertisecentrum ITEM met succes een zaak aangespannen omdat ze geen DigiD kreeg.

  Lees verder
 • Child_drawing_item_notebook

  Een tweede categorie gedupeerden bij de kinderopvangtoeslag: de beurspromovendi

  dinsdag, december 17, 2019

  Aangezien beurspromovendi niet door de universiteit betaald worden maar hun financiering via een externe (buitenlandse) beurs krijgen, hebben ze in Nederland geen recht op een kinderopvangtoeslag.

  Lees verder
 • Hande Wevers

  Hande Wevers wint Maastrichtse Mensenrechtenprijs 2019

  dinsdag, december 17, 2019 Lees verder
 • ITEM

  Provincie Limburg steunt ITEM met 3 miljoen euro

  vrijdag, december 13, 2019

  De provincie Limburg ondersteunt expertisecentrum ITEM de komende 5 jaar met 3 miljoen euro.

  Lees verder
 • banner_survey_2020nl_item

  Enquête – ITEM Grenseffectenrapportage 2020

  vrijdag, december 13, 2019

  De rondvraag over de aankomende grenseffectenrapportage is gestart!

  Lees verder
 • Jacques Claessen portret

  Benoeming Jacques Claessen tot bijzonder hoogleraar Herstelrecht

  donderdag, december 12, 2019

  Op 15 december 2019 wordt Jacques Claessen (universitair hoofddocent strafrecht, UM Faculteit der Rechtgeleerdheid), benoemd tot bijzonder hoogleraar Herstelrecht. De leerstoel wordt ingesteld door de Stichting Restorative Justice Nederland en ondergebracht bij de vakgroep Strafrecht & Criminologie, waar Jacques sinds 2003 werkzaam is. De leerstoel wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Bianchi Herstelrecht Stichting. 

   

  Lees verder
 • UM Law - FJC Brunssum

  UM Faculteit der Rechtsgeleerdheid en JFC Brunssum breiden samenwerking uit

  dinsdag, november 26, 2019 Lees verder
 • ITEM jaarconferentie

  ITEM jubileumconferentie ‘Bouwen aan grensoverschrijdende samenwerking’ groot succes

  dinsdag, november 26, 2019

  Op 21 en 22 november vond de vijfde jaarconferentie, een jubileum editie dus, van ITEM plaats in Enschede. Beleidsmakers, politici en wetenschappers kwamen samen om te bouwen aan grensoverschrijdende samenwerking.

  Lees verder
 • kaft item 2019

  ITEM laat opnieuw noodzaak van een goede beoordeling van de grensoverschrijdende effecten zien

  woensdag, november 20, 2019

  De ITEM Grenseffectenrapportage 2019 is gepubliceerd. Het Institute for Transnational and Euregional cross-border cooperation and Mobility / ITEM geeft met haar jaarlijkse Grenseffectenrapportage meer inzicht in Europese en nationale wetgevings- en beleidsinitiatieven

  Lees verder
 • cranach

  Een unieke roofkunstzaak

  maandag, november 11, 2019

  Het begon met een overzees telefoontje, afkomstig van de advocaten van het Californische Norton Simon Museum. Niet veel later was universitair docent Lars van Vliet als getuige-deskundige betrokken bij een geruchtmakende rechtszaak. De inzet: een tweeluik van Lucas Cranach de Oudere, als roofkunst terug- geclaimd door de erfgename van de Joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker. Mede door het onderzoek van Van Vliet ving zij na een proces van twaalf jaar bot. 

  Lees verder
 • europe-map

  Werken aan de andere kant van de grens: een bureaucratisch doolhof

  vrijdag, november 8, 2019

  Het vrije verkeer van werknemers is een belangrijk idee waarop de EU is gebouwd. Maastricht University onderzoeker Bastiaan Didden onderzocht hoe het vrije verkeer van werknemers in Nederland, België en Duitsland in de praktijk werkt. Hij onderzocht hoe de EU-grenzen van invloed zijn op pensioenen, sociale zekerheid en belastingen bij het werken over de grens.

   
  Lees verder
 • LAW_THE LAW Ranking 2020

  UM Faculteit der Rechtsgeleerdheid behoort tot 40 beste rechtenfaculteiten in Times Higher Education (THE) World University Rankings for LAW

  donderdag, november 7, 2019

  Na toetreding tot de top 50 in de THE Law ranking vorig jaar, is onze faculteit aanzienlijk verder gestegen en klom van de 46e naar de 40e plek. Van alle Nederlandse rechtenfaculteiten lukte het alleen Maastricht, Leiden, Amsterdam and Utrecht om de top 40 van deze prestigieuze ranking te bereiken. Onze faculteit stijgt daarmee ook in de ranking van Europese rechtenfaculteiten van de 16e plaats in 2019 naar de 9e plaats in 2020.

  Lees verder
 • bag briefcase passport

  ITEM-onderzoeker medeauteur van het WODC-onderzoek naar migratie asielvergunninghouders

  vrijdag, november 1, 2019

  Op donderdag 10 oktober is een rapport over migratie van asielvergunninghouders gepubliceerd door het Onderzoeks- en Documentatiecentrum van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (WODC) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit rapport is mede geschreven door Marloes de Hoon, een promovendus die onderzoek doet naar mobiliteit van vluchtelingen onder de paraplu van het Instituut voor Transnationale en Euregionale Grensoverschrijdende Samenwerking en Mobiliteit (ITEM) van de Universiteit Maastricht, en verbonden is aan het CBS. Het rapport is geschreven in samenwerking met Arjen Leerkes, hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en onderzoeker aan het WODC.

   

  Lees verder
 • Europees recht moet leidend zijn bij Europese aanhoudingsbevelen

  vrijdag, oktober 18, 2019

  Rechterlijke autoriteiten moeten bij het uitvaardigen en uitvoeren van Europese aanhoudingsbevelen (EAB’s) met betrekking tot verstekveroordelingen niet van hun nationale recht, maar van het Europese recht uitgaan. Dat is een van de belangrijkste conclusies van een rechtsvergelijkend onderzoek van de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de Rechtbank Amsterdam en de Universiteit Maastricht.

  Lees verder
 • Ria Wolleswinkel

  Ria Wolleswinkel ontvangt Global Campus Medal of Honour

  maandag, september 30, 2019 Lees verder
 • Law_Hans Nelen

  Rabobank geeft krachtig signaal af aan profclubs

  donderdag, augustus 22, 2019

  Rabobank neemt met het weren van clubs uit het betaald voetbal een bijzonder besluit. De bank neemt dit besluit uit angst voor witwasschandalen. Prof. Hans Nelen, hoogleraar Criminologie aan de UM Faculteit der Rechtsgeleerdheid, werd door verschillende journalisten gevraagd naar zijn mening over het besluit van de bank.

  Lees verder
 • Grensoverschrijdende samenwerking: North Sea Port

  dinsdag, augustus 20, 2019

  De Nederlandse en Vlaamse overheid na een eerste inventarisatie door ITEM besloten om verder te kijken naar mogelijke oplossingen voor grensbarrières voor het grensoverschrijdende North Sea Port.

  Lees verder
 • Erasmus Plus programma subsidie toewijzing

  Jean Monnet successen!

  donderdag, augustus 1, 2019

  Andrea Ott en Thomas Biermeyer, samen met Justine Yansenne, zijn er opnieuw in geslaagd financiële steun van de EU te ontvangen. Deze keer voor een project over " Innoveren van de Europese Unie en transformeren van Europa", respectievelijkhun 'European Corporate Finance Law Excellence Course'. De financiering komt uit de Jean Monnet acties, onderdeel van het Erasmus-Plus programma.

  Lees verder
 • Veni-beurzen voor acht jonge UM-wetenschappers

  dinsdag, juli 16, 2019

  Acht jonge onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben een onderzoeksbeurs gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

  Lees verder
 • Toekenning finance sectorplan

  Ministerie investeert in juridisch onderzoek aan Universiteit Maastricht

  vrijdag, juli 12, 2019

  De Faculteit der Rechtsgeleerdheid is zeer verheugd met de toekenning van ruim 4 miljoen euro door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor de versterking van haar juridisch onderzoek. De faculteit zal dit geld gebruiken om twee nieuwe interdisciplinaire onderzoeksgroepen te vormen.

  Lees verder
 • Marjan Peeters geïnterviewd door BNR over klimaatdoelen EU

  donderdag, juli 4, 2019

  Marjan Peeters, hoogleraar klimaatbeleid & -recht, in gesprek met Roelof Hemmen over het Europese klimaatbeleid m.b.t. de big five van de Europese uitdagingen  @BNR "Ook al zijn er duidelijke klimaatdoelen gesteld, probeer al die 28 lidstaten er maar eens aan te houden." Podcast http://ow.ly/E0oG50uTdur 

  Lees verder
 • Brief van de Eerste Kamer: grensoverschrijdende effectbeoordeling door ITEM als instrument om grensproblemen te helpen voorkomen

  woensdag, juli 3, 2019

  In een brief aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Wouter Koolmees, verwijst de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) van de Eerste Kamer naar de grensoverschrijdende effectbeoordeling, die wordt uitgevoerd door ITEM, als een instrument om grensproblemen te helpen voorkomen.

  Lees verder
 • “Liever minder zeggenschap over meer, dan andersom”

  maandag, juli 1, 2019

  In de serie Europese beschouwingen vanuit Maastricht roept Aalt Willem Heringa, hoogleraar (Vergelijkend) Staats- en Bestuursrecht ,op tot meer bevoegdheden voor het Europees Parlement.

  Lees verder
 • ITEM ICGI Cross-border corporate mobility CbCM featured

  Derde report over grensoverschrijdende ondernemingsmobiliteit in de EU gepubliceerd

  donderdag, juni 27, 2019

  Het derde rapport van het ITEM/ICGI-project "Grensoverschrijdende mobiliteit van ondernemingen in de Europese Unie" is nu gepubliceerd. Het verslag bouwt voort op de eerdere rapportage over grensoverschrijdende bedrijfsactiviteiten en bevat een uitgebreide rapportage per land om een vollediger beeld te geven van de grensoverschrijdende mobiliteit van ondernemingen in de EU.

  Lees verder
 • Autobahn

  Duitse “Autobahnvignet” in strijd met EU recht – ITEM onderzoek bevestigd

  dinsdag, juni 18, 2019

  Het Hof van Justitie van de Europese Unie stopt de geplande heffing. Onderzoekinstituut ITEM heeft al twee jaar geleden in een onderzoek in het kader van de jaarlijkse grenseffectenrapportage geconcludeerd dat de Duitse Autobahn tolheffing juridisch betwistbaar is en in strijd is met het Europees recht.

  Lees verder
 • Law_pleitmarathon.png

  Verdienstelijke tweede plaats in Nationale Pleitmarathon 2019

  maandag, juni 17, 2019

  Team Law behaalde dit jaar een mooie tweede plaats in de Nationale Pleitmarathon 2019.
   

  Lees verder
 • Remco van Rhee en de Barentszee_

  Habsburgs onderonsje om zeerovers van Engelse Noordkaap-expeditie te veroordelen

  donderdag, juni 6, 2019

  Richard Chancellor, de Engelse Willem Barentsz, ontdekte tijdens de eerste Engelse expeditie de Noordkaap. Maar het schip Edward Bonaventura ‘werd bij terugkomst in 1554 door Vlamingen beroofd’. Historici Remco van Rhee en Louis Sicking ontdekten de details over deze beroving in Zeeuwse archieven.

  Lees verder
 • Law_um_team_moot_court international_migration2019.jpg

  Team Law (UM) bereikt halve finale International Migration and Refugee Law Moot Court Competition

  dinsdag, mei 28, 2019

  Het team van de UM Faculteit der Rechtsgeleerdheid behaalde de halve finale van de International Migration and Refugee Law Moot Court Competition. Een prachtig resultaat in een zeer uitdagende competitie.

  Lees verder
 • /

  Advocaat-Generaal van HvJ-EU is voor Nederlandse sociale voorzieningen bij Duitse mini-jobs

  maandag, mei 27, 2019

  De Advocaat-Generaal van het Europees Hof van Justitie (hierna: A-G) E. Sharpston is tot de conclusie gekomen dat Nederlandse grensarbeiders woonachtig in Nederland en werkzaam in zogeheten mini-jobs in Duitsland, toch in Nederland recht hebben op AOW en kinderbijslag. 

  Lees verder
 • Maja_brkan news interview

  Maja Brkan in het nieuws

  maandag, mei 27, 2019

  Maja Brkan was onlangs te zien op Sloveense nationale TV voor het programma 'Slovenia and Europe'. 

  Lees verder
 • Scriptieprijs 2019 jury-en-mevrouw-croes

  Valérie Beulen wint de Stichting Beer impuls scriptieprijs 2019

  vrijdag, mei 17, 2019

  Op 14 mei 2019 reikte de jury van Stichting Beer impuls de scriptieprijs 2019 uit aan auteur Valérie Beulen en de winnende vakgroep, Maastricht University. Deze prijs kreeg zij voor haar ingezonden scriptie ‘De Hoge Raad en het beschermingsbereik voor particuliere medebezitters van gebrekkige roerende zaken: the damage lies where it falls’.

  Lees verder
 • ..

  ITEM en UHasselt doen samen grensoverschrijdend onderzoek

  dinsdag, mei 7, 2019

  Op 8 mei ondertekenen het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility (ITEM) van de Universiteit Maastricht (UM) en de UHasselt  in aanwezigheid van de gouverneurs van de Provincies Belgisch en Nederlands Limburg een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van grensoverschrijdend onderzoek.  

  Lees verder
 • Stichting_praemium_erasmianum_dissertatieprijs Dilek

  Dissertatieprijs voor Dilek Kurban

  zaterdag, april 20, 2019

  Dilek Kurban krijgt één van de vijf dissertatieprijzen van de Stichting Praemium Erasmianum voor haar proefschrift ‘The Limits of Transnational Justice: The European Court of Human Rights, Turkey and the Kurdish Conflict’. Dilek promoveerde op 23 februari 2018 aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht. De prijs bestaat uit € 3.000 en een oorkonde.

  Lees verder
 • FL_britta_bohler.jpg

  Benoeming Britta Böhler tot hoogleraar Advocatuur & Ethiek

  donderdag, april 4, 2019

  Per 1 maart jl. is prof. Britta Böhler benoemd tot hoogleraar Advocatuur & Ethiek. De leerstoel is ondergebracht bij de capgroep Grondslagen en Methoden van het Recht. De instelling van deze leerstoel past bij het beleid van de faculteit om het palet aan vaardigheden van onze afgestudeerden verder te versterken door systematisch aandacht te besteden aan de steeds belangrijker wordende ethische aspecten van de beroepsuitoefening door togadragers.

  Lees verder
 • Infringement Procedures

  De Richtlijn Beroepskwalificaties: Drie jaar na implementatie, geen naleving?

  donderdag, maart 28, 2019

  In de EU wordt de mobiliteit van veel professionals geregeld door de Richtlijn erkenning beroepskwalificaties. Het instrument is in 2005 ingevoerd en in 2013 aangepast. Ondanks dat de richtlijn op 18 januari 2016 geïmplementeerd moest worden, laat de richtlijn nog veel te wensen over. Op 7 maart 2019 heeft de Commissie daarom een groot aantal inbreukprocedures tegen de lidstaten ingeleid wegens onjuiste omzetting van de richtlijn.

  Lees verder
 • Steef M. Bartman

  Benoeming prof.mr. Steef M. Bartman tot hoogleraar Corporate Group Liability

  dinsdag, maart 26, 2019

  Per 1 april a.s. wordt prof.mr. Steef M. Bartman benoemd tot honorair hoogleraar Corporate Group Liability in de faculteit; de leerstoel wordt organisatorisch geplaatst binnen de capaciteitsgroep Privaatrecht.

  Lees verder
 • 2. Institutional transformation - research pillar

  Uitslag subsidieronde Comenius Teaching Fellows 2019

  dinsdag, maart 26, 2019

  Gijs van Dijck en Marcel Schaper hebben vorig jaar in samenwerking met collega's van IDS en twee van onze studenten een projectaanvraag ingediend bij het NRO voor het doorvoeren van een onderwijsinnovatie binnen een vak of cursus.

  Lees verder
 • Kinderopvangtoeslag voor elke promovendus

  woensdag, maart 20, 2019

  Inmiddels zijn meerdere gevallen bekend: beurspromovendi waaraan geen kinderopvangtoeslag wordt verleend. Onlangs heeft minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Kamervragen beantwoord over het recht op kinderopvangtoeslag voor promovendi. In deze beantwoording sluit zij aan bij de bekende argumenten van de Belastingdienst. Expertisecentrum ITEM trekt deze argumenten in twijfel op basis van Europees recht.

  Lees verder
 • Lisa Waddington

  Europees gehandicaptenrecht: het wegruimen van obstakels

  donderdag, maart 14, 2019

  Hoewel er de afgelopen decennia al veel is verbeterd voor mensen met een beperking in Europa, is de klus nog lang niet geklaard. Professor Lisa Waddington coördineert de inbreng van de Universiteit Maastricht in een nieuw project: Disability Advocacy Research in Europe (DARE). Dit nieuwe Marie Sklodowska-Curie Innovative Training Network (ITN) financiert het promotieonderzoek van vijftien pas begonnen onderzoekers.

  Lees verder
 • elmc

  Hoge score Maastricht in Europese Moot Court

  maandag, maart 11, 2019

  Van 28 februari tot 2 maart nam het team uit Maastricht met succes deel aan de regionale finale van de European Law Moot Court die gehouden werd in Athene, in de National and Kapodistrian University.

  Lees verder
 • keuzegids masters 2019

  UM op 1 in de Keuzegids Masters 2019

  woensdag, maart 6, 2019

  De Universiteit Maastricht (UM) is volgens de Keuzegids Masters 2019 samen met de Rijksuniversiteit Groningen de beste universiteit van Nederland.

  Lees verder
 • Presentatie_bestuurskamer_ontwikkeling

  Geslaagde herinrichting bestuurskamer door Margarita Gaier

  vrijdag, februari 15, 2019

  Onlangs is de donkere, groene bestuurskamer van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid opgefrist met een smaakvol herontwerp van creatief interieurontwerpster Margarita Gaier. Op maandag 11 februari 2019 hebben we deze geslaagde herinrichting zelf kunnen ervaren en geproost op het resultaat.

  Lees verder
 • Venezuela news bericht Jure Vidmar

  Venezuela artikel over Juan Guaidó van Jure Vidmar in NRC

  vrijdag, februari 15, 2019

  The recognition of Guaidó as the new leader of Venezuela is only an illusion. 

  Lees verder
 • Agustin Parise_book

  Boek van Agustin Parise “Historia de la Codificación Civil del Estado de Luisiana y su Influencia en el Código Civil Argentino” bekroond

  vrijdag, februari 15, 2019

  Dit boek, over de invloed van het Burgerlijk Wetboek van Louisiana op het Burgerlijk Wetboek van Argentinië, is gehonoreerd met de Facultad Award van de Universiteit van Buenos Aires (Argentinië). Deze prijs wordt sinds 1892 jaarlijks uitgereikt en is één van de eerste en meest vooraanstaande prijzen in heel Latijns-Amerika.​

  Lees verder
 • RIVM2

  Publicatie deelonderzoek ‘Aansprakelijkheid voor blootstelling aan chroom-6 in de context van het tROM-project’

  donderdag, januari 31, 2019

  Onderzoeksinsituut METRO (in samenwerking met collega’s van de rechtenfaculteit van Maastricht University) heeft onlangs het deelonderzoek ‘WP9: Aansprakelijkheid voor blootstelling aan chroom-6 in de context van het tROM-project’ uitgevoerd in opdracht van het RIVM. Het rapport (dat uit twee delen bestaat) is sinds donderdag 31 januari 2019 openbaar en hier beschikbaar.

  Lees verder
 • ethiopia

  1 miljoen subsidie voor twee onderzoeksprojecten in ontwikkelingslanden

  vrijdag, januari 18, 2019

  UM-onderzoekers van vier verschillende faculteiten ontvingen samen 1 miljoen euro subsidie voor onderzoek in ontwikkelingslanden.

  Lees verder
 • Amitav Ghosh en Michael Ignatieff bij de Dies Natalis

  donderdag, januari 17, 2019

  Tijdens de 43e Dies Natalis-viering op 25 januari 2019 worden eredoctoraten uitgereikt aan CEU-rector en voorzitter Michael Ignatieff en de beroemde schrijver Amitav Ghosh.

  Lees verder
 • Effectiever aanpakken van juridische grensobstakels

  donderdag, januari 17, 2019

  Welk soort juridisch instrument kan een effectieve oplossing bieden voor de provincie Limburg om grens-specifieke juridische problemen beter aan te kunnen pakken? Het onderzoeksrapport Statuut voor Limburg geeft hierop antwoord. Het rapport is uitgevoerd door expertisecentrum ITEM van de Universiteit Maastricht in opdracht van de Provincie Limburg.

  Lees verder
 • ITEM: Minder administratieve rompslomp voor gepensioneerden in buitenland

  maandag, januari 14, 2019

  Gepensioneerden die binnen de EU emigreren en hun pensioen willen blijven ontvangen, moeten periodiek een levensbewijs insturen naar verschillende instanties. In de praktijk betekent dit dat een gepensioneerde meerdere keren per jaar op eigen kosten naar bevoegde autoriteiten moet reizen om de juiste documenten te laten authentificeren. ITEM wil deze administratieve rompslomp verminderen.

  Lees verder
 • Theresia Degener

  Inclusieve gelijkheid en het mensenrechtenmodel voor mensen met een beperking

  donderdag, januari 10, 2019 Lees verder
 • Universiteit Maastricht stelt twee Elverding leerstoelen in

  donderdag, december 20, 2018

  Langetermijndoelen bedrijfsleven beter voor de samenleving

  Lees verder
 • maastricht working on europe

  Video-impressie van de Maastricht Europe Days

  donderdag, december 13, 2018 Lees verder
 • FL_joost_a_campo.jpg

  Prof. Joost à Campo in uitzending Zembla over transseksualiteit op 19 december 2018

  maandag, december 10, 2018

  Op 19 december is prof. Joost à Campo te gast bij Zembla. In deze uitzending onderzoeken de makers van dit programma de effecten van een geslachtsverandering. Hoeveel mensen hebben achteraf spijt van hun geslachtsverandering? Hoeveel mensen zijn er gelukkiger door geworden? Ook kijken zij naar de screening voor mensen die van geslacht willen veranderen en of er sprake is van comorbiditeit met andere psychische/psychiatrische stoornissen.

  Lees verder
 • LAW_prof._vd_braak.jpg

  Bert van den Braak benoemd tot hoogleraar Parlementaire Geschiedenis en Parlementair Stelstel

  dinsdag, december 4, 2018

  Op 1 december 2018 is Bert van den Braak benoemd als praktijkhoogleraar Parlementaire Geschiedenis en Parlementair Stelstel. De leerstoel valt onder de capaciteitsgroep Publiekrecht.

  Lees verder
 • FL_lc_engels_op_um_1.a73d092b.jpg

  L1mburg Centraal: Engels steeds meer voertaal bij Universiteit Maastricht

  dinsdag, december 4, 2018

  1Limburg maakte een korte reportage over het gebruik van de Engelse taal op onze faculteit en met name in de European Law School. Ze kwamen daarvoor filmen in de onderwijsgroep van Sarah Schoenmaeckers en interviewden haar en een paar studenten. 

  Deze korte video is onderdeel van de serie ‘Wij zijn Europa’ die later deze maand online wordt uitgezonden. In januari wordt de serie uitgezonden op televisie via L1, Omroep Gelderland en twee zenders in Duitsland.

  Bekijk de video

  Lees verder
 • anouk_bollen_l1_avondgasten

  Samenwerken & verbinden: ITEM Directeur op regionale televisie

  woensdag, november 21, 2018

  Op 19 november was Prof. dr. Anouk Bollen, te gast bij regionale televisieprogramma L1 AvondGasten. Samen met leden van het Europees Parlement, nam zij deel aan een discussie over verschillende Europese thema's. De discussie werd geleid door Sander Kleikers van L1.

  Lees verder
 • Maastricht Young Academic (MYA) Mariolina Eliantonio over haar onderzoek

  woensdag, november 21, 2018

  Through her research, Maastricht Young Academic Mariolina Eliantonio attempts to explore the role of national and European courts in the process of European integration. Ultimately, she aims to examine how the actions of the European and national administrative authorities can be adequately controlled. Learn more about her research and the MYA in this video.

  Lees verder
 • item-benelux_workshop_erkenning_kwalificaties_15112018.jpg

  Succesvolle ITEM-Benelux Workshop over Kwalificatie-erkenning in Europa

  dinsdag, november 20, 2018

  Op 15 november 2018 vond een ITEM-Benelux Workshop over erkenning van kwalificaties plaatsplaats bij het Benelux Secretariaat-Generaal in Brussel. De workshop bracht verschillende stakeholders op het regionale, nationale en Europese niveau samen.

  Lees verder
 • ITEM publiceert Grenseffectenrapportage voor 2018

  donderdag, november 15, 2018

  De ITEM Grenseffectenrapportage 2018 is gepubliceerd! De rapportage is bedoeld als waardevol hulpmiddel voor beleidsmakers op regionaal, Nationaal en Europees niveau bij het nemen van beslissingen rondom wet- en regelgeving met (bijkomende) effecten voor grensregio’s.

  Lees verder
 • pixabay-feelona-child-tower-building-blocks-blocks-1864718.jpg

  Grenswerkers geen aanspraak op Baukindergeld

  donderdag, november 15, 2018

  Afgelopen maart heeft de Duitse coalitie ingestemd met een subsidie die tot doel heeft het eigen woningbezit van jonge gezinnen financieel te stimuleren. Enkel inwoners van Duitsland komen in aanmerking. Wat betekent dit voor belastingplichtige grenswerkers? Het Baukindergeld werd in het kader van ITEM’s jaarlijke Grenseffectenrapportage onderzocht.

  Lees verder
 • master cybersecurity

  Nieuwe master privacy en cyberveiligheid

  woensdag, november 14, 2018

  Zes maanden na de inwerkingtreding van de AVG worstelen bedrijven en andere organisaties nog steeds met de nieuwe EU-privacywetgeving en merken ze dat er eigenlijk een nieuw type manager nodig is om het hele proces binnen de organisatie te sturen. Vanaf volgend jaar gaat het European Centre on Privacy and Cybersecurity in deze behoefte voorzien.

  Lees verder
 • ALDE Matthijs van Miltenburg - 18-10-18 ITEM - Martin Unfried

  ITEM neemt deel aan Expertpanel over grensoverschrijdend mechanisme

  maandag, november 12, 2018

  Op uitnodiging van rapporteur Matthijs van Miltenburg was Martin Unfried van Expertisecentrum ITEM aanwezig bij het expertpanel inzake het grensoverschrijdend mechanisme georganiseerd door de ALDE-Fractie op 18 oktober 2018.

  Lees verder
 • Pixabay-Skitterphoto-child-2293839_640

  Update Nederlandse kinderopvangmedewerkers in Noordrijn-Westfalen

  maandag, november 12, 2018

  Om tekorten en overschotten op het gebied van kinderopvang te vereffenen is in het verleden voorgesteld dat Nederlandse kinderverzorgers over de grens in Duitsland aan de slag zouden gaan. Erkenningsprocedures staan echter in de weg aan snelle toegang tot de arbeidsmarkt voor Nederlandse kinderopvangmedewerkers. Een huidige klachtenprocedure is erop gericht om na te gaan of de grensoverschrijdende mobiliteit van kinderopvangmedewerkers kan worden vergemakkelijkt.

  Lees verder
 • verzoek-30procentregeling.png

  30%-regeling krijgt alsnog overgangsrecht

  donderdag, november 8, 2018

  In de nota van wijziging Belastingplan 2019 heeft de staatssecretaris van financiën aangekondigd dat de verkorting van de 30% regeling van 8 naar 5 jaar alsnog een periode met overgangsrecht krijgt. De nieuwe duur van de regeling hangt af van de huidige einddatum.

  Lees verder
 • SWOL logo

  Drie van onze FdR onderzoekers ontvangen een Swol grant

  dinsdag, november 6, 2018

  Marta Santos Silva, Mariolina Eliantonio en David Roef hebben een SWOL grant ontvangen om hun onderzoek te ondersteunen. Gefeliciteerd met dit resultaat.

  Lees verder
 • Grenswerkers in Europa / Weerepas / ITEM

  Rapport Grenswerkers in Europa leidt tot voorstel wetswijziging door minister

  dinsdag, november 6, 2018

  Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in een Kamerbrief een reactie gegeven die ervoor gezorgd heeft dat een aanbeveling uit het rapport ‘Grenswerkers in Europa’ is opgelost.

  Lees verder
 • Trapped in a marriage research project

  Nieuw wetsvoorstel tegen huwelijkse gevangenschap

  maandag, november 5, 2018

  Dankzij het NWO onderzoeksproject van Pauline Kruiniger, Marital Captivity: Bridging the gap between religion and law’ is er een nieuw wetsvoordstel aangenomen. 

  Lees verder
 • pixabay-jarmoluk-innovation-business-information-561388_recognition_of_qualifications_verkleind.png

  Eerste stap in B-solutions project afgerond

  dinsdag, oktober 30, 2018

  Een eerste document is gepubliceerd in het kader van het B-Solutions project "Roadmap en factsheet voor de erkenning van kwalificaties voor kansrijke beroepen". Het doel van het project, ingediend door de Provincie Limburg (NL) als lead applicant en uitgevoerd door Expertisecentrum ITEM, is het ontwikkelen van roadmaps en factsheets gericht op het stimuleren van grensoverschrijdende mobiliteit door het verbeteren van erkenning.

  Lees verder
 • THE Law

  UM Faculteit der Rechtsgeleerdheid bereikt de top 50 van de THE World University Rankings 2019 for Law

  dinsdag, oktober 23, 2018

  In de 2019 Times Higher Education (THE) World University Rankings for LAW, klimt onze faculteit van de 61e naar de 46e plaats. De faculteit stijgt bovendien tien plaatsen in de ranking van European law faculteiten; van de 26e plaats in 2018 naar de 16e plaats in 2019.

  Lees verder

Agenda

Blogs

Social media