Maastricht inner city with pedestrian bridge

Studio Europa Maastricht

Studio Europa Maastricht is een expertisecentrum voor Europa-gerelateerd debat en onderzoek. Het is opgericht in 2018 en wordt ondersteund door de partners van het programma 'Maastricht, Working on Europe': de Universiteit Maastricht, Provincie Limburg en Gemeente Maastricht. Het team onderzoekt Europa, ontdekt het Verdrag van Maastricht en betrekt het publiek bij het debat over Europese integratie. Of zoals Studio Europa Maastricht het zelf zegt: 'We are #WorkingonEurope.'

De organisatie bestaat uit drie pijlers:

Academisch onderzoek
Europees erfgoed
Publiek debat

Academisch onderzoek

studio_europa

Studio Europa Maastricht is toonaangevend op het gebied van aan Europa-gerelateerd onderzoek, met maatschappelijke impact.

Als expertisecentrum brengt Studio Europa Maastricht onderzoekers van de verschillende UM-faculteiten bij elkaar voor multidisciplinair Europa-gerelateerd onderzoek. Door zich op maatschappelijk relevante thema’s te richten en de burger bij het onderzoek te betrekken, maakt het team wetenschappelijke kennis toegankelijk voor een breed publiek.

Lees meer

Europees erfgoed

studio_europa

Ook brengt Studio Europa Maastricht de nalatenschap van het Verdrag van Maastricht, sinds 2018 de trotse houder van het Europees Erfgoedlabel, tot leven.

In 2018 ontving het Verdrag van Maastricht van de Europese Commissie het prestigieuze Europees Erfgoedlabel, omwille van zijn grote belang voor de Europese geschiedenis, cultuur en identiteit.

Lees meer

Publiek debat

debat
Fotografie: Roy Wanders

Daarnaast stimuleert Studio Europa Maastricht betrokkenheid en een kritisch debat. Ook verzamelt en deelt de organisatie verhalen over Europa.

Wees welkom en doe mee! Luister naar experts, neem deel aan discussies en debatten, en maak deel uit van dit ‘living lab’ om samen te werken aan de oplossingen voor onze toekomst.

Lees meer

Nieuws en verhalen

  • De Universiteit Maastricht (UM) benoemt het Europa Archief, dat onder leiding van prof. dr. Mathieu Segers is opgezet, tot academisch erfgoed. 

  • Het gezin van de Maastrichtse hoogleraar Mathieu Segers heeft van locoburgemeester Frans Bastiaens het Teken van Verdienste van de stad Maastricht gekregen. Segers overleed in december.

  • Working on Europe Academy is de naam van een jaarlijkse lezingenreeks van Young Universities for the Future of Europe en Studio Europa. De discussie en het debat na deze laagdrempelige lezingen, die gratis bij te wonen zijn, stellen studenten en burgers in staat om relevante kwesties rond het...

Evenementen