Verplichte zorgverzekering

Iedereen van 18 jaar en ouder die in Nederland woont en/of werkt moet verzekerd zijn tegen ziektekosten. Dit is een wettelijke verplichting die ook geldt voor studenten. Als je niet verzekerd bent kun je van het CAK een boete krijgen.

Voor buitenlandse studenten gelden andere regels. Lees meer over de verplichte zorgverzekering voor buitenlandse studenten.
Kijk voor meer informatie ook op www.zorgverzekeringslijn.nl 
 

Verplicht verzekerd met een basisverzekering

Met een basisverzekering ben je verzekerd voor de meest voorkomende zorgkosten, bijvoorbeeld voor een bezoek aan je huisarts. Wat de basisverzekering dekt is wettelijk bepaald en dus bij alle verzekeraars hetzelfde. Verzekeringsmaatschappijen zijn verplicht je te accepteren.

 

Vrijwillig aanvullend verzekeren

Een aanvullende verzekering biedt extra vergoedingen naast de basisverzekering. Bijvoorbeeld voor tandartskosten, fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen. Er is veel verschil in wat verzekeraars aanbieden. Kijk dus goed welke aanvullende verzekering het beste bij jou past.


Vergelijk verschillende zorgverzekeringen bijvoorbeeld via:
www.studentenverzekering.nl  
www.zorgwijzer.nl/zorgvergelijker  
www.independer.nl/zorgverzekering  
www.studenten-zorgverzekeringen.nl  
www.verzekerenalsstudent.nl  

Recht op zorgtoeslag bij weinig inkomen

Studenten die in Nederland verzekerd zijn kunnen zorgtoeslag krijgen, een bijdrage om je zorgkostenverzekering te betalen. Of je recht zorgtoeslag hebt hangt af van je inkomen. Meer informatie hierover vind je bij de Belastingdienst.

Lees meer: de belastingdienst over toeslagen