Cameron of Milliband?

door: in Rechtsgeleerdheid
blog cameron of Milliband

Op 7 mei 2015 is het zover. Dan worden in het Verenigd Koninkrijk verkiezingen gehouden voor het House of Commons, het Lagerhuis en de belangrijkste kamer van het parlement. De afgelopen vijf jaar hield de coalitie van de Conservatives van premier David Cameron en de Liberal Democrats van Nick Clegg een meerderheid van de zetels in het Lagerhuis.

De 650 leden van het Lagerhuis, de direct verkozen en belangrijkste kamer van het parlement van het Verenigd Koninkrijk, worden gekozen in een districtenstelsel. In elk kiesdistrict wordt een kandidaat gekozen, die dat district vertegenwoordigt in het Lagerhuis. De kandidaat met een eenvoudige meerderheid van de stemmen wint de verkiezing in het district. Het kiesstelsel in het Verenigd Koninkrijk heeft historisch gezien geresulteerd in een politiek landschap waarin de Labour partij en de Conservative partij vrijwel altijd een absolute meerderheid van zetels in het Lagerhuis hebben. Een absolute meerderheid van zetels in het Lagerhuis is nodig voor het vormen van de regering. In 2010 wonnen de Conservatives weliswaar de verkiezingen, maar hadden ze geen absolute meerderheid van zetels in het Lagerhuis. Daarom was een coalitie met de Liberal Democrats noodzakelijk voor het vormen van een regering. Een coalitie- regering is uitzonderlijk in het Verenigd Koninkrijk – de coalitie van 2010 was de eerste na de Tweede Wereldoorlog.

En ook deze keer belooft de race voor Downing Street 10 (de ambstwoning van de premier) weer spannend te worden. In de laatste polls hebben zowel Labour als de Conservatives niet genoeg zetels voor een meerderheid in het Lagerhuis. Het is dus waarschijnlijk dat er weer een coalitie gevormd zal moeten worden voor de nieuwe regering. Hiervoor zijn verschillende varianten denkbaar en zowel David Cameron als partijleider Ed Miliband van Labour maken nog kans om de volgende premier van het Verenigd Koninkrijk te worden. Relatief kleine partijen zoals de (huidige coalitiepartner) Liberal Democrats, de Schotse nationalisten SNP en de populistische anti- Europese partij UKIP zijn nodig voor een coalitie en gaan daarom een belangrijke rol spelen in de komende verkiezingen, afhankelijk van het aantal zetels dat deze partijen winnen.

Voor Europa zijn de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk van groot belang. Een van de verkiezingsbeloften van de huidige premier David Cameron is het organiseren van een referendum over het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie. Als de Conservatives de komende verkiezingen winnen en opnieuw gaan regeren, dan is het goed mogelijk dat de kiezers in het Verenigd Koninkrijk in 2017 kunnen beslissen over een herziening van het lidmaatschap van de EU of zelfs een EU- exit. Dit referendum en een eventuele verandering in de relatie van het Verenigd Koninkrijk met de Europese Unie zal vanzelfsprekend grote gevolgen voor de EU en de andere lidstaten hebben. Daarom zijn de verkiezingen van volgende week van groot belang, niet alleen voor het Verenigd Koninkrijk, maar voor heel Europa.