Benoeming mr.dr. Jos Hamers tot hoogleraar Nationaal en Interregionaal Rechtspersonen- en Personenvennootschapsrecht

Per 1 juli jl. is Jos Hamers, UHD binnen de capaciteitsgroep Privaatrecht, benoemd op de persoonlijke leerstoel Nationaal en Interregionaal Rechtspersonen- en Personenvennootschapsrecht (0,2 fte).

Law_jos_hamers_5.jpg

Personenvennootschappen (maatschap, vennootschap onder firma en commanditaire vennootschap) vormen, samen met besloten vennootschappen met beperkte aansprakelijkheid, de ruggengraat van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB). Ook in het Caribisch deel van het Koninkrijk spelen personenvennootschappen een grote rol. Curaçao is in dit verband overgegaan tot invoering van een nieuwe wettelijke regeling van de personenvennootschappen per 1 januari 2012. Deze Curaçaose regeling wijkt sterk af van de thans vigerende Nederlandse regeling. In Aruba is een voorstel voor aanpassing van het recht ten aanzien van de personenassociaties ingediend bij de Staten van Aruba. Ook dat voorstel wijkt sterk af van de huidige Nederlandse regeling. Zowel de reeds ingevoerde Curaçaose regeling als de voorgestelde regeling voor Aruba lopen geenszins synchroon met de voorstellen voor een nieuwe regeling van de personenvennootschappen die thans in Nederland worden gedaan. Hetzelfde geldt voor het voorstel dat in Aruba klaar ligt voor de invoering van een Boek 2 (rechtspersonenrecht) in het Arubaanse Burgerlijk Wetboek. De redactie van dit wetboek, maar ook de inhoud, wijkt op veel punten af van het Nederlandse Boek 2 BW.

Deze ontwikkelingen roepen vragen op vanuit het oogpunt van eenvormigheid, onder meer ten aanzien van hoe uitspraken van de Hoge Raad moeten worden uitgelegd en toegepast in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Met het onderzoek dat binnen deze leerstoel wordt verricht, wordt beoogd een belangrijke bijdrage leveren aan het creëren van eenvormigheid. Voor wat betreft het onderwijs zal Jos Hamers vooral verantwoordelijkheid dragen voor, en onderwijs geven in, vakken op het terrein van het nationaal en interregionaal rechtspersonen- en personenvennootschapsrecht. Jos zal de bestaande expertise op het terrein van het nationaal en interregionaal rechtspersonen- en personenvennootschapsrecht verder aanvullen en, tezamen met Mieke Olaerts (hoogleraar Comparative and National Company Law), een leidende rol vervullen binnen het Institute for Corporate Law, Governance and Innovation Policy (ICGI).

Lees ook

Meer nieuws