Group of people studying together at a table in the Faculty of Law

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht biedt hoogwaardig en uitdagend onderwijs aan op zowel bachelor-, master- als doctoraatsniveau. Een pionier in kleinschalig onderwijs en het doceren van juridische vaardigheden voor toekomstige juridische professionals. Met een duidelijke focus in onderzoek op Nederlandse, Europese en internationale aspecten van het recht, op recht en technologie en op de empirische dimensie van het recht. De faculteit hecht zeer aan haar open en inclusieve gemeenschap die het tot een aangename werk- en studieomgeving maken voor staf en studenten.

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid biedt een groot aantal bachelor- en masterprogramma's aan. Wil je meer weten over onze opleidingen? Download de brochure voor meer informatie over het programma, de vakken, carrièreperspectieven en toelatingseisen van onze opleidingen.

Nieuws

Lilian Tsourdi benoemd tot hoogleraar Europees Migratierecht en -beleid

Het College van Bestuur van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid heeft dr.

Lilian Tsour

Gabriel Esquivel benoemd tot praktijkhoogleraar Transforensische Psychiatrie

Het College van Bestuur van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid heeft dr.

Gabriel Esquivel

Faculteitsteam behaalt tweede plaats in regionale ronde van de Helga Pedersen Moot Court Competition

Een team van studenten van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van Maastricht University heeft de tweede plaats behaald in de regionale ro

Our student team proudly showing their results in the Helga Pedersen Moot Court Competition

Universiteit Maastricht lanceert Vrienden van de Rechtenfaculteit

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht heeft onlangs het initiatief Vrienden van de Recht

vrienden van de rechtenfaculteit universiteit maastricht

Faculty in Focus

Er kan veel gebeuren in één jaar. Onze verhalenserie Faculty in Focus licht een deel van de meest verrassende, inspirerende en belangrijke gebeurtenissen op het gebied van onderwijs, onderzoek en evenementen in 2023 op onze faculteit uit.

Het Helga Pedersen Moot Court Competition team deelt hun verhaal over het winnen van deze prestigieuze wedstrijd en waarom deelnemen aan pleitwedstrijden zo waardevol is voor toekomstige advocaten. Daarnaast spraken we Andrea Parziale, die onderzoek deed naar hoe schadevergoedingen in Europa gelijker kunnen worden. Ook keerde een bekend gezicht terug naar de faculteit, emeritus-hoogleraar Fons Coomans, om te vertellen over het belang van mensenrechten voor toekomstige generaties

Stap in de fascinerende wereld van het onderzoek, onderwijs en de evenementen van onze faculteit!

Lees onze verhalenserie Faculty in Focus.

LAW review 2023

Blogs

Grenzen aan grondgebruik

Rechtsgeleerdheid

Met de uitspraak van Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 18 december 2024 en het vonnis van de Rechtbank Den Haag van 22 januari 2025 komt de ‘stikstofdiscussie’ en de daarmee gepaarde maatschappelijke onrust opnieuw onder de aandacht.

Grond

De EU-aanpak van desinformatie

Rechtsgeleerdheid

Deze blog verscheen op 27 januari 2025 in De Hofvijver, de nieuwsbrief van het Montesqueieu Instituut.

Toegang tot betrouwbare informatie is het fundament van de rechtsstaat. Daarom vormt de verspreiding van desinformatie op sociale media een urgente uitdaging voor de Europese democratie.

Smartphone en laptop

De nationale uitzonderingstrek en de (vergeten) rol van het EU noodrecht in ‘asielcrises’

Rechtsgeleerdheid

Deze blog verscheen op 19 december 2024 in De Hofvijver, de nieuwsbrief van het Montesqueieu Instituut.

Vorig jaar rond deze tijd leefde in Brussel het idee dat er vanaf 2024 een periode van stabiliteit op Europees migratie- en asielgebied zou aanbreken. In december 2023 was de Europese wetgever het namelijk eens was geworden over haar nieuwe migratiepact. Heel kort had men, wellicht naïef, de hoop dat de nadruk eindelijk weer zou komen te liggen op de implementatie en naleving van de Europese regelgeving, i.p.v. op het amenderen hiervan.

Daarnaast was het in ieder geval duidelijk dat het toekomstige beleid nog gegrond was op de notie dat iedereen het recht heeft om een asielaanvraag te doen en dat de bestaande migratie- en asielvraagstukken enkel middels Europese samenwerking kunnen worden opgelost.

Globe europa

Burger en openbaar bestuur verbonden door het recht

Rechtsgeleerdheid

Op vrijdag 4 oktober jl. hield ik (Prof. Dr. Raymond Schlössels) mijn Maastrichtse oratie. Het was een geweldige ervaring om voor een grote groep wetenschappers, praktijkjuristen en andere geïnteresseerden te spreken over de relatie tussen burger en bestuur. Door allerlei affaires en maatschappelijke ontwikkelingen verschuift er veel op dit vlak. Het recht heeft het moeilijk om het vertrouwen tussen burger en bestuur toekomstbestendig te borgen. 

Kaft oratie Raymond Schlossels

Een (Maastrichtse) brug te ver: over vergane glorie en het belang van onderzoek naar het Nederlandse grondbeleid

Rechtsgeleerdheid

Nederland staat de komende jaren voor grote ruimtelijke opgaven. Het woningtekort, de kwaliteit van de natuur, de transitie van de landbouw en de verduurzaming van de energievoorziening leggen allemaal een beslag op de ruimte. Tegelijkertijd is de ruimte in Nederland schaars. De combinatie van belangrijke maatschappelijke opgaven op het gebied van wonen, werken, klimaat, energie en landbouw met een gebrek aan ruimte, maakt dat de overheid de regie op de fysieke leefomgeving strakker in handen wil nemen. Actieve grondbeleidsinstrumenten, zoals onteigening, kunnen daar een rol in spelen.

land bewerken

Interactive Campus Tour

Bekijk de interactieve video en laat je rondleiden door onze faculteit. Onze student Niklas vertelt je alles over de faciliteiten, studieplekken, de historische gebouwen en onderwijsruimtes van de faculteit en meer. Kies je eigen weg en kom erachter of studeren bij de Universiteit Maastricht bij jou past.

Volg ons op social media

 Twitter
 Instagram
 Facebook
 Linkedin