Diensten voor internationale & uitwisselingsstudenten

Bij de Universiteit Maastricht (UM) willen we een gastvrije sfeer creëren en helpen bij een snelle integratie van onze internationale studenten, of ze nu hier zijn voor een uitwisseling of een volledige opleiding volgen.

Daarom ondersteunen we internationale studenten voor en tijdens hun studie met sociale evenementen, buddy-programma’s, introductielessen etc. We vinden het belangrijk dat elke student, uit elk land, zich thuis voelt in Maastricht. 

Diensten voor aankomende studenten

Sommige internationale studenten wonen te ver van Maastricht om de stad en universiteit te komen bekijken. Om hen zo goed mogelijk te vertellen hoe het is om hier te wonen en studeren, bieden we ze de mogelijkheid om met huidige internationale studenten te praten. Daarnaast bieden we zoveel mogelijk informatie online aan:

 • studenten ‘support team’: internationale of Nederlandse studenten vertellen aankomende internationale studenten hoe het is om in Maastricht te studeren en te wonen, helpen hen met aanmelden of beantwoorden vragen over de opleidingen
 • Virtuele Open Dag: voor internationale studenten die niet naar Maastricht kunnen komen voor een Open Dag, zijn er video’s over alle opleidingen, locaties en het studentenleven
 • virtuele campustour: speciaal voor aankomende internationale studenten die de gebouwen en faciliteiten zelf niet kunnen bekijken, hebben we een virtuele rondleiding gemaakt
 • mymaastricht.nl: deze website geeft (aankomende) studenten uitgebreide informatie over wonen in Maastricht. Het is een gezamenlijk initiatief van de UM, Zuyd Hogeschool en de gemeente Maastricht.

Engelse voorlichtingsactiviteiten in Maastricht

Voor de internationale studenten die wél naar Maastricht kunnen komen voor bijvoorbeeld een Open Dag of meeloopdag, organiseren onze Engelstalige opleidingen (dat zijn de meeste) Engelstalige voorlichtingsactiviteiten. Tijdens deze activiteiten zijn zowel buitenlandse als Nederlandse studenten aanwezig om vragen te beantwoorden.
 

Foundation Programme

Sommige buitenlandse middelbareschooldiploma’s volstaan niet om in aanmerking te komen voor directe toelating tot een Nederlandse bacheloropleiding. Studenten met zo’n diploma kunnen bij ons een eenjarig Foundation Programme volgen dat hen kan helpen om toegelaten te worden tot de gewenste opleiding.

De Universiteit Maastricht heeft de Nederlandse Gedragscode Internationale Student ondertekend, wat een goede werving, selectie en coaching van internationale studenten garandeert.

Diensten voor inkomende studenten

Verhuizen naar een nieuwe stad voor een universitaire studie vanuit het buitenland is natuurlijk heel leuk, maar kent ook uitdagingen. We willen niet dat onze internationale studenten deze uitdagingen alleen moeten aangaan. Daarom ondersteunt het International Student Support Office ze bij de administratieve en sociale zaken die komen kijken bij een verhuizing naar het buitenland. Eenmaal in Maastricht kunnen studenten ook langskomen als ze hulp nodig hebben.

Een aantal ondersteunende diensten zijn:

 • Visumondersteuning: we helpen studenten met alles wat ze nodig hebben om een visum en verblijfsvergunning te krijgen
 • Beurzen en financiële hulp: voor internationale studenten en Erasmus+ uitwisselingsstudenten zijn beurzen en financiële hulp beschikbaar
 • Travel Instructions Service
 • International Student Welcome Day: nieuwe internationale studenten kunnen andere internationale studenten en medewerkers ontmoeten in een ontspannen, sociale sfeer
 • International Student Ambassador Programme: nieuwe internationale studenten kunnen zich aanmelden voor het buddy-programma. Een UM-student (Buddy) begeleidt de nieuwe student dan tijdens en na de verhuizing naar Maastricht.
 • Huisvesting: studenten kunnen al vanuit het buitenland een kamer zoeken op www.maastrichthousing.com. Via ons eigen keurmerk ‘prettig wonen’ zorgen we ervoor dat de aangeboden accommodatie voldoet aan veiligheids- en betrouwbaarheidscriteria. Daarnaast bieden we volledig ingerichte kamers in ons UM Guesthouse aan.
 • Taalondersteuning: studenten die Nederlands of een andere taal willen leren, kunnen een taalcursus volgen bij het Talencentrum van de UM.
Life of Brian Timeline - Student job

Pre-Academic training

Een van onze vele diensten aan internationale studenten is de Pre-Academic Training (PAT). Tijdens deze training kunnen aankomende studenten die dat nodig vinden een deel van hun wiskunde, Engels of interculturele communicatievaardigheden opfrissen voordat ze aan hun studie beginnen. Dit geeft studenten een “zachte landing” en de best mogelijke academische en sociale voorbereiding op hun studie. De PAT wordt georganiseerd in de laatste maand van de zomervakantie en is op tijd klaar zodat studenten deel kunnen nemen aan de introductieweek van de universiteit, de INKOM.

  Om de veiligheid te kunnen garanderen, zijn alle pre-academische trainingsactiviteiten op UM-locaties in 2020 geannuleerd. Lees meer over het beleid van de Universiteit Maastricht in relatie tot het coronavirus en wat dit betekent voor aankomende studenten.

Diensten voor uitwisselingsstudenten

 

 

Inkomende uitwisselingsstudenten

Elk jaar komen meer dan duizend buitenlandse studenten naar de UM om een uitwisselingsprogramma te volgen. Veel van deze uitwisselingsprogramma’s vinden bij een faculteit plaats, maar het Center for European Studies en de Maastricht Summer School (MSS) hanteren een open inschrijving en bieden ook programma’s voor een kort verblijf aan. Verder zijn er veel diensten en sociale evenementen die studenten helpen integreren in Maastricht.

 • Uitwisselingsprogramma bij een faculteit: veel van onze uitwisselingsprogramma’s worden door een faculteit georganiseerd. Omdat de meeste opleidingen in het Engels worden aangeboden, zijn er veel vakken om uit te kiezen en is het voor studenten gemakkelijk om een uitwisselingsprogramma bij een van onze faculteiten te volgen.
 • Center for European Studies: CES biedt een aantal open inschrijvingsprogramma’s aan voor studenten die voor korte of langere tijd in het buitenland willen studeren.
 • Maastricht Summer School: MSS is een gezamenlijk initiatief van de UM, Zuyd Hogeschool en de Maastricht School of Management. In de zomermaanden bieden zij cursussen aan binnen verschillende vakgebieden en disciplines.
UM in the world

Uitgaande uitwisselingsstudenten

Bij veel van onze bachelor- en masteropleidingen is een studieperiode of stage in het buitenland een verplicht onderdeel van het programma. Bij andere opleidingen kun je kiezen voor een periode in het buitenland. We ondersteunen studenten die op uitwisseling gaan met de volgende diensten:

 • International Relations Offices: elke faculteit heeft een International Relations Office dat studenten informeert over de mogelijkheden en helpt bij het regelen van zaken voor een verblijf in het buitenland.
 • Taalondersteuning: studenten kunnen taalcursussen volgen bij het Talencentrum van de UM om zich voor te bereiden op hun verblijf in het buitenland.
 • Beurzen voor studie en onderzoek in het buitenland: we hebben een lijst samengesteld met beurzen die studenten kunnen aanvragen als ze in het buitenland willen studeren of onderzoek willen doen.

Bekijk waar studenten van onze School of Business and Economics naartoe zijn gegaan, met hulp van het International Relations Office van die faculteit.

Beurzen

UM in the world

Elk academisch jaar volgen ruim 150 studenten een opleiding aan de UM met behulp van een studiebeurs. We voorzien onze aankomende studenten van voldoende informatie over bestaande beurzen. Daarnaast blijven we werken aan de uitbreiding van het aantal beurzen met onze partners over de hele wereld.

Verder bieden we onze studenten die geïnteresseerd zijn in een studie of stage in het buitenland diverse beurzen aan en moedigen we hen actief aan om gebruik te maken van de bestaande mogelijkheden.

 

Beurzen voor inkomende studenten

Voor internationale studenten die in Maastricht willen studeren zijn diverse studiebeurzen beschikbaar, waaronder:

 • de UM NL High Potential scholarship: deze studiebeurs biedt volledige beurzen aan zeer getalenteerde niet-EU-masterstudenten

   

 • UM faculteitsbeurzen: deze worden door de zes faculteiten aangeboden aan zowel bachelor- als masterstudenten
 • de UM NL Euregion Refugee Scholarship programme biedt 2 tuition waivers per academisch jaar voor getalenteerde studenten met vluchtelingenstatus uit de Euregio Maas-Rijn (EMR) die zijn toegelaten tot een masteropleiding aan de UM.

Bij de UM bieden we daarnaast financiële ondersteuning om (aankomende) studenten te helpen bij het maken van weloverwogen keuzes over hun toekomst. Verder zijn we een van de vier Nederlandse deelnemers aan het FAFSA U.S. Direct Loans programma, een lening waar Amerikaanse UM-studenten voor in aanmerking kunnen komen.

Bekijk onze pagina Studiebeurzen voor inkomende uitwisselingsstudenten voor meer informatie over deze beurzen.

 

Studiebeurzen voor uitgaande studenten

UM-studenten die in het buitenland willen studeren hebben verschillende mogelijkheden om een studiebeurs aan te vragen, waaronder:

 • de Erasmus+ studiebeurs, onder andere bedoeld voor studenten in het hoger onderwijs die een tijdje in het buitenland willen studeren of een stage willen lopen. Deze beurs is beschikbaar voor alle studenten uit alle studierichtingen.
 • de NL Scholarship, een beurs van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Nederlandse universiteiten en hogescholen. Deze beurs is bedoeld voor studenten die buiten de Europese Economische Ruimte (EER) willen studeren, onderzoek willen doen of stage willen lopen.

Bekijk ook onze uitgebreide informatie over studiebeurzen voor studenten die naar het buitenland gaan.

Blik op de toekomst: internationale ervaringen aanmoedigen

International students

De mobiliteit van onze studenten is een van onze belangrijkste aandachtsgebieden, vooral in samenwerking met onze internationale partneruniversiteiten en –netwerken. Veel van onze opleidingen moedigen studenten aan of stellen het zelfs verplicht om een periode in het buitenland te studeren. Maar er zijn ook andere manieren waarop onze studenten internationale ervaring kunnen opdoen:

 • deelnemen aan op onderzoek gebaseerd leren aan een partneruniversiteit (bijvoorbeeld MaRBLe in het Worldwide Universities Network)
 • stage lopen in het buitenland
 • het bijwonen van Summer School of andere korte programma’s aangeboden door partnerinstellingen over de hele wereld.

We zijn van plan om deze mogelijkheden verder te verkennen en te ontwikkelen. De komende jaren zal er daarnaast meer aandacht worden besteed aan het concept “virtuele mobiliteit”.