Studeren in Maastricht

Studeren aan de Universiteit Maastricht, is studeren in ‘the Maastricht region’, een innovatieve, internationale regio waar we Europese en mondiale problemen oplossen! Ook in het komend academisch jaar. Het motto van de Universiteit Maastricht is: onderwijs ‘on campus’ als het kan; online als het - vanwege de coronamaatregelen - moet. We hebben hard gewerkt zodat je veilig kunt genieten van je opleiding in Maastricht. Als Universiteit Maastricht hanteren wij strikte veiligheids- en hygiëneprotocollen om onze gemeenschap te beschermen.

Vanwege de COVID-19-crisis kan het zijn dat je nog aanvullende vragen hebt over het voltooien van je aanvraag, of -als jij jouw aanvraag al voltooid hebt- over het aankomende studiejaar. We hebben hier alle relevante informatie verzameld om jou door het toelatingsproces te leiden en je te helpen je voor te bereiden op het aankomende studiejaar. Je vindt hier meer informatie over:

  Onderwijs en veiligheid
  Facultaire informatie
  INKOM
 Voordat je studie begint
 Je bent veilig in Maastricht
  Aanmelding en toelating
  Ervaar UM online

Onderwijs en veiligheid

Door de maatregelen rondom COVID-19 ziet ons onderwijs er de komende periode anders uit, dan voorgaande jaren. We willen vooral onderwijs aanbieden 'On campus' als je dat lukt, online als dat -vanwege de veiligheid- niet kan. We begrijpen dat het in deze onzekere tijden moeilijk is om in te schatten hoe het nieuwe studiejaar eruit zal zien. Deze onzekerheden roepen logischerwijs veel vragen op: Hoe zit het met de veiligheid in Maastricht en Nederland? Hoe ziet onderwijs eruit? Wat kan ik verwachten van het studentenleven? Op al deze vragen kunnen we geen sluitend antwoord geven, maar we proberen je zo goed mogelijk te helpen.

Ga naar de faculteit of programme van je keuze om een ​​beter beeld te krijgen van hoe de start van het nieuwe studiejaar eruit zal zien. Lees meer over onze plannen omtrent veilig onderwijs aan de Universiteit Maastricht, zowel online als offline.

INKOM 2020

inkom_2020

De INKOM is de algemene introductieweek van Maastricht voor alle nieuwe studenten van Universiteit Maastricht en Hogeschool Zuyd. Het wordt georganiseerd door studenten en studieverenigingen. Vanwege de huidige COVID-19-crisis is de INKOM 2020 deels digitaal en deels op locatie.

Maar... maak je niet ongerust! We werken er hard aan zodat ook INKOM 2020 een geweldige editie is, net zoals voorgaande jaren. Dus reserveer 17 - 21 augustus in je agenda, als je mee wilt doen aan INKOM 2020. Je kunt je vanaf 8 juni inschrijven.

Voordat je studie begint

Wil jij gaan studeren in Maastricht? Bereid je goed voor! Niet alleen het regelen van je toelating en inschrijving, maar ook het zoeken van een kamer vraagt tijd en aandacht. Zeker als je als internationale student aan de UM wilt studeren.

Wonen en verhuizen naar Maastricht

Informatieplatform MyMaastricht

Ben jij een (internationale) student en ben je van plan om naar Maastricht te komen in augustus? Ben je op zoek naar informatie over gezondheid, transport, huisvesting, financiën, sport, media en de samenleving in Maastricht? Ga dan naar:  MyMaastricht.nl. Het MyMaastricht-platform helpt  studenten hun weg te vinden in Maastricht.

study in maastricht

Vanuit het buitenland naar Maastricht University

Vanuit het buitenland komen om in Maastricht te studeren is een hele stap. De UM ondersteunt je graag bij de voorbereiding. Hier lees je meer over de mogelijkheden die de UM internationale studenten biedt. 

study in maastricht

Aanvullende informatie

Als toekomstige student van de Universiteit Maastricht heb je wellicht allerlei vragen. Door je op weg te helpen met de kleine dingen, hopen we van Maastricht meer te maken, dan alleen de stad waar je kwam studeren. Bekijk ook onze studentenondersteuning:

 Geldzaken
 Studentenbegeleiding
 Participatie
 Psychologische ondersteuning
 Studeren met een functiebeperking
 Naast je studie

Je bent veilig in Maastricht

Rianne_Letschert
Rianne Letschert, Rector Magnificus

   Voor ons zijn jouw gezondheid en je intellectuele en persoonlijke ontwikkeling even belangrijk. Daarom hanteren wij als Universiteit Maastricht strikte veiligheids- en hygiëneprotocollen om onze gemeenschap te beschermen. Onze studentenarts zorgt voor gemakkelijke toegang tot gezondheidszorg en we bieden een breed scala aan ondersteuning op het gebied van geestelijke gezondheidszorg voor onze studenten. In onze mooie, compacte stad is alles te voet of met de fiets te bereiken, dus je hoeft niet afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer. Je vindt hier het soort accommodatie waarin je je het prettigst voelt, en er is een academisch ziekenhuis naast de universiteit.

We hebben hard gewerkt zodat je veilig kunt genieten van je opleiding in Maastricht. Je gaat hier discussiëren en leren in kleine internationale groepen, en vriendschappen sluiten. Samen ontwikkel je vaardigheden en zelfkennis. Je verkent nieuwe ideeën en je eigen interesses. Als dat nodig is, bieden we lezingen, tutorials en discussiegroepen online aan, maar we vinden het nog steeds cruciaal dat je je medestudenten leert kennen. Ik wil je aanmoedigen om naar onze prachtige stad te komen, deel uit te maken van onze gemeenschap en het meeste uit je studie-ervaring te halen.

Je bent veilig in Maastricht en wij heten je hier van harte welkom.   

Aanmelding en toelating

Als je aan de UM wilt studeren, dan moet je je eerst aanmelden. Vervolgens doorloop je een aantal stappen. Hieronder vind je meer informatie over het huidige toelating- en inschrijvingsproces. 

Aanmelding en toelating

Instroom master-studenten september 2020

Aankomende masterstudenten, die in september 2020 willen beginnen, zaten de afgelopen tijd in onzekerheid. Normaal gesproken kun je alleen starten met een master als je een hierop aansluitende bacheloropleiding helemaal afgerond hebt (en aan nog een aantal andere toelatingseisen voldoet). En net het afronden van een vooropleiding zonder studievertraging is op sommige plekken momenteel een uitdaging.

De UM heeft alle begrip voor de effecten die de coronacrisis op eenieder heeft. Vanuit dit begrip, maar vooral ook het vertrouwen dat we hebben in studenten, heeft de UM beleid vastgesteld voor de instroom van masterstudenten in september. De regels gelden voor alle studenten, of ze nu een UM-bachelor volgen of een opleiding aan een andere universiteit (in binnen- of buitenland), net als voor studenten van UM-premasters en schakelprogramma’s.

 Het concrete besluit puntsgewijs:

  • Studenten kunnen in september 2020 beginnen aan een UM-masteropleiding als ze minimaal 80% van de te behalen ECTS van het laatste jaar van de bachelor hebben behaald (in geval van een 3-jarige bachelor mogen dus maximaal 12 ECTS uit jaar 3 ontbreken, jaar 1 en jaar 2 zijn volledig behaald).
  • Dit geldt voor alle aankomende masterstudenten: studenten met een bachelordiploma van de UM of van een andere universiteit.
  • Voor studenten uit een (UM) pre-master of schakelprogramma beoordeelt de UM-masteropleiding of de student kan starten op basis van de behaalde voorkennis. De 80% norm geldt daarbij als leidraad.
  • In alle gevallen geldt dat de UM-masteropleiding zelfstandig mag besluiten een ruimere norm te hanteren, indien haalbaar.
  • Bij het begin van de studie legt de student met de opleiding vast wanneer de vooropleiding afgerond moet zijn (en dat is in ieder geval in het academisch jaar 2020-2021).
  • De algemeen geldende toelatingseisen blijven gewoon van kracht, zoals taaleisen of het feit dat de vooropleiding inhoudelijk moet passen bij de gekozen master.

Andere zaken die je vóór je studie moet regelen

Als je gaat studeren, moet je collegegeld betalen. Hoeveel collegegeld je bij de Universiteit Maastricht (UM) betaalt, hangt af van een aantal zaken.

Bijvoorbeeld de studie die je kiest en of je een voltijd of een deeltijdstudie doet. Daarnaast wordt naar je persoonlijke omstandigheden gekeken. Zo bepalen je nationaliteit en of het je eerste of tweede studie betreft of je in aanmerking komt voor het lagere wettelijk collegegeld of dat je het instellingscollegegeld moet betalen.

  Lees meer over collegegeld

Ervaar UM Online

We bieden je verschillende manieren om Maastricht University, haar faculteiten, belangrijke voorzieningen en opleidingen virtueel te verkennen.

Virtual Experience Days

Virtual Campus Tour

Dit is een webgids voor Maastricht University (UM) en de stad Maastricht. Gebruik de interactieve kaart om UM-faculteiten en -afdelingen te verkennen. Zie waar studenten les krijgen, waar ze studeren en ontspannen, en proef de stad Maastricht. Klik op de locatie van jouw keuze voor een introductievideo en informatie.

Virtual Campus Tour
UM-virtual_campus_tour

Virtual Bachelor's Open Day

Je kunt onze Universiteit en onze bachelorprogramma's altijd en overal bezoeken via onze Virtual Open Day.

Virtual Open Day
Virtual Open Day Live!

Maastricht University live

Vraag onze studenten het spreekwoordelijke hemd van het lijf tijdens onze livestreams op Facebook, YouTube en Instagram, en kom meer te weten over onze jonge en internationale universiteit.

Studenten zullen hun persoonlijke ervaringen met jullie delen en vertellen waarom ze voor ons hebben gekozen. Hoor meer over onze manier van lesgeven en hoe het is om te studeren aan de meest internationale universiteit van Nederland. Een specialist op het gebied van Toelating & Inschrijving zal ons vergezellen om enkele mythen over de aanvraagprocedure te doorbreken.

Houd toekomstige sessies in de gaten. Je kunt ook onze vorige livestreams opnieuw bekijken.

  UM Live: Bachelor's editie
  UM Live: Master's editie

Live session

Student video's

Krijg een idee van hoe het is om in Maastricht te studeren en te wonen. Leer meer over onze Probleemgestuurd Onderwijs en onze opleidingen. Maak kennis met de stad Maastricht en haar inwoners.

  Prospective student video's
  Life in Maastricht video's