Studeren in Maastricht

Je bent veilig in Maastricht

 Voor ons zijn jouw gezondheid en je intellectuele en persoonlijke ontwikkeling even belangrijk. Daarom hanteren wij als Universiteit Maastricht strikte veiligheids- en hygiëneprotocollen om onze gemeenschap te beschermen. Onze studentenarts zorgt voor gemakkelijke toegang tot gezondheidszorg en we bieden een breed scala aan ondersteuning op het gebied van geestelijke gezondheidszorg voor onze studenten. In onze mooie, compacte stad is alles te voet of met de fiets te bereiken, dus je hoeft niet afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer. Je vindt hier het soort accommodatie waarin je je het prettigst voelt, en er is een academisch ziekenhuis naast de universiteit.

We hebben hard gewerkt zodat je veilig kunt genieten van je opleiding in Maastricht. Je gaat hier discussiëren en leren in kleine internationale groepen, en vriendschappen sluiten. Samen ontwikkel je vaardigheden en zelfkennis. Je verkent nieuwe ideeën en je eigen interesses. Als dat nodig is, bieden we lezingen, tutorials en discussiegroepen online aan, maar we vinden het nog steeds cruciaal dat je je medestudenten leert kennen. Ik wil je aanmoedigen om naar onze prachtige stad te komen, deel uit te maken van onze gemeenschap en het meeste uit je studie-ervaring te halen.

Je bent veilig in Maastricht en wij heten je hier van harte welkom. 

Rianne Letschert, Rector Magnificus

'On campus’ als je dat lukt, online als niet

Studeren aan de Universiteit Maastricht, is studeren in ‘the Maastricht region’, een innovatieve, internationale regio waar we Europese en mondiale problemen oplossen! Ook in het komend academisch jaar. Het motto van de Universiteit Maastricht is vanaf 1 september: onderwijs ‘on campus’ op de universiteit als het kan; online als het - vanwege de coronamaatregelen - moet. Maar ook dan: altijd in verbinding met Maastricht. Of met Heerlen, met Sittard-Geleen en met Venlo, waar jonge, ambitieuze universitaire gemeenschappen op de Brightlands-campussen groeien en bloeien.

Kunnen wij je helpen?

Vanwege de COVID-19-crisis kan het zijn dat je nog aanvullende vragen hebt over het voltooien van je aanvraag. Misschien wil je nog een keer met een van onze studenten of opleidings coördinatoren praten? Of ben je op zoek naar tips om je studie aan Maastricht University voor te bereiden.

Vanwege de maatregelen hebben we al onze fysieke evenementen voor aankomende studenten opgeschort. We bieden echter verschillende online mogelijkheden om meer te weten te komen over onze opleidingen, Probleemgestuurd Onderwijs (PBL) en de universiteit.

We hebben hier alle relevante informatie verzameld om jou door het toelatingsproces te leiden. 

Contact voor aankomende studenten
 +31 43 388 5388
 study[at]maastrichtuniversity[dot]nl
 Livechat
 Facebook (messenger)
 FAQ

Contact voor Nederlandse middelbare scholen
 info-scholen[at]maastrichtuniversity[dot]nl

Contact voor niet-Nederlandse middelbare scholen
 join-us[at]maastrichtuniversity[dot]nl

Onze opleidingen: aanmelding, toelating en voorbereiding

Niet ge- definieerd

Aanmelding en toelating

De stappen voor aanmelding staan beschreven op de ‘Toelating en registratie’ pagina's van iedere opleiding.

Als je van plan bent je in te schrijven voor een bacheloropleiding, is het goed om te weten dat de aanmelddeadlines voor de meeste bacheloropleidingen zijn verlengd tot 1 augustus. Om erachter te komen welke aanmeldingsdeadline van toepassing is op de opleiding van jouw keuze, ga je naar de webpagina van de opleiding en kijk je op de pagina: ‘Toelating en registratie’. Alle informatie is bijgewerkt om de nieuwe situatie weer te geven.

Bijkomende vragen
Als je vragen hebt, kan onze FAQ voor aankomende studenten je al veel antwoorden geven. Voor meer hulp, neem gerust contact op met ons Studenten Service Centrum via study@maastrichtuniversity.nl, +31 43 38 85388, onze Livechat of Facebook Messenger.

Online contactmogelijkheden
Wil je met iemand praten over je opleiding, dan hebben onze faculteiten extra mogelijkheden georganiseerd om online in contact te komen. We bieden ook verschillende manieren om onze opleidingen virtueel te ervaren. Onderaan deze pagina vind je een overzicht van onze faculteiten en de bijbehorende contactgegevens.

Je aanvraag annuleren?
Wil je je aanmelding bij Maastricht University annuleren? Meer informatie vind je hier.

 

Niet ge- definieerd

Instroom master-studenten september 2020

Aankomende masterstudenten, die in september 2020 willen beginnen, zaten de afgelopen tijd in onzekerheid. Normaal gesproken kun je alleen starten met een master als je een hierop aansluitende bacheloropleiding helemaal afgerond hebt (en aan nog een aantal andere toelatingseisen voldoet). En net het afronden van een vooropleiding zonder studievertraging is op sommige plekken momenteel een uitdaging.

De UM heeft alle begrip voor de effecten die de coronacrisis op eenieder heeft. Vanuit dit begrip, maar vooral ook het vertrouwen dat we hebben in studenten, heeft de UM beleid vastgesteld voor de instroom van masterstudenten in september. De regels gelden voor alle studenten, of ze nu een UM-bachelor volgen of een opleiding aan een andere universiteit (in binnen- of buitenland), net als voor studenten van UM-premasters en schakelprogramma’s.

 Het concrete besluit puntsgewijs:

 • Studenten kunnen in september 2020 beginnen aan een UM-masteropleiding als ze minimaal 80% van de te behalen ECTS van het laatste jaar van de bachelor hebben behaald (in geval van een 3-jarige bachelor mogen dus maximaal 12 ECTS uit jaar 3 ontbreken, jaar 1 en jaar 2 zijn volledig behaald).
 • Dit geldt voor alle aankomende masterstudenten: studenten met een bachelordiploma van de UM of van een andere universiteit.
 • Voor studenten uit een (UM) pre-master of schakelprogramma beoordeelt de UM-masteropleiding of de student kan starten op basis van de behaalde voorkennis. De 80% norm geldt daarbij als leidraad.
 • In alle gevallen geldt dat de UM-masteropleiding zelfstandig mag besluiten een ruimere norm te hanteren, indien haalbaar.
 • Bij het begin van de studie legt de student met de opleiding vast wanneer de vooropleiding afgerond moet zijn (en dat is in ieder geval in het academisch jaar 2020-2021).
 • De algemeen geldende toelatingseisen blijven gewoon van kracht, zoals taaleisen of het feit dat de vooropleiding inhoudelijk moet passen bij de gekozen master.
Niet ge- definieerd

Andere zaken die je vóór je studie moet regelen

Bekijk onze informatie over:

Niet ge- definieerd

Studentenleven in Maastricht

Als toekomstige student van de Universiteit Maastricht heb je wellicht allerlei vragen. Voor alle informatie die je nodig hebt om in Maastricht te wonen, studeren en werken, raden we je aan naar MyMaastricht te kijken. Deze website behandelt persoonlijke financiën, huisvesting, gezondheidszorg, vervoer en meer.

Bekijk ook onze studentenondersteuning:

 

 • Aanmelding en toelating

  Dit is er niet
 • Instroom master-studenten september 2020

  Dit is er niet
 • Andere zaken die je vóór je studie moet regelen

  Dit is er niet
 • Studentenleven in Maastricht

  Dit is er niet

Ervaar UM Online

We bieden je verschillende manieren om Maastricht University, haar faculteiten, belangrijke voorzieningen en opleidingen virtueel te verkennen.

um-open-day
Niet ge- definieerd

Virtual Experience Days

Nu Experience Days en persoonlijke bezoeken niet kunnen plaatsvinden, bieden onze faculteiten je verschillende alternatieven. Tijdens de Virtual Experience Days, kun je zelf ervaren hoe het is om bij ons te studeren. Tijdens deze online events kun je vragen stellen, kennis maken met het onderwijssysteem en zelf ondervinden hoe het is om te studeren in Maastricht. Klik op de onderstaande link voor een overzicht.

 Virtual Experience Days

UM-virtual_campus_tour
Niet ge- definieerd

Virtual Campus Tour

Dit is een webgids voor Maastricht University (UM) en de stad Maastricht. Gebruik de interactieve kaart om UM-faculteiten en -afdelingen te verkennen. Zie waar studenten les krijgen, waar ze studeren en ontspannen, en proef de stad Maastricht. Klik op de locatie van jouw keuze voor een introductievideo en informatie.

Virtual Campus Tour
Virtual Open Day Live!
Niet ge- definieerd

Virtual Bachelor's Open Day

Je kunt onze Universiteit en onze bachelorprogramma's altijd en overal bezoeken via onze Virtual Open Day.

Virtual Open Day
Live session
Niet ge- definieerd

Maastricht University live

Vraag onze studenten het spreekwoordelijke hemd van het lijf tijdens onze livestreams op Facebook, YouTube en Instagram, en kom meer te weten over onze jonge en internationale universiteit.

Studenten zullen hun persoonlijke ervaringen met jullie delen en vertellen waarom ze voor ons hebben gekozen. Hoor meer over onze manier van lesgeven en hoe het is om te studeren aan de meest internationale universiteit van Nederland. Een specialist op het gebied van Toelating & Inschrijving zal ons vergezellen om enkele mythen over de aanvraagprocedure te doorbreken.

Houd toekomstige sessies in de gaten. Je kunt ook onze vorige livestreams opnieuw bekijken.

  UM Live: Bachelor's editie
  UM Live: Master's editie

Maastricht University students on Problem-Based Learning

Niet ge- definieerd

Student video's

Krijg een idee van hoe het is om in Maastricht te studeren en te wonen. Leer meer over onze Probleemgestuurd Onderwijs en onze opleidingen. Maak kennis met de stad Maastricht en haar inwoners.

  Prospective student video's
  Life in Maastricht video's

 • Virtual Experience Days

  Dit is er niet
 • Virtual Campus Tour

  Dit is er niet
 • Virtual Bachelor's Open Day

  Dit is er niet
 • Maastricht University live

  Dit is er niet
 • Student video's

  Dit is er niet

Ontmoet ons online

Nu Experience Days en persoonlijke bezoeken zijn afgelast, bieden onze faculteiten je alternatieve mogelijkheden aan om te ervaren hoe het is om bij ons te studeren en je vragen te beantwoorden.

Een alternatief zijn onze Virtual Experience Days, tijdens deze online events kun je vragen stellen, kennis maken met het onderwijssysteem en zelf ervaren hoe het is om te studeren in Maastricht. Een overzicht van aankomende Virtual Experience Days vind je hier

Ga naar de faculteit van jouw keuze en plan je virtuele afspraak.