Psychologische ondersteuning
We hebben allemaal wel eens momenten dat het moeilijk is om met het dagelijks leven om te gaan en wat extra ondersteuning kunnen gebruiken. De psychologen van Universiteit Maastricht (UM) zetten zich in voor het verbeteren van je geestelijk welzijn door het vinden van de juiste ondersteuning voor jouw situatie.
De UM-psychologen kunnen je helpen bij psychische problemen zoals angsten, schuldgevoelens, somberheid, stress, gebrek aan zelfvertrouwen en rouw. Ook kunnen zij ondersteuning bieden bij relatieproblemen met familie, vrienden of partner. Ze kunnen geen diagnostische diensten of langdurige counseling bieden. Hiervoor kunnen ze je doorverwijzen naar andere diensten.
Je kunt ook de intranetlink 'Hoe vind ik de juiste ondersteuning' gebruiken om te zien welke hulp in jouw situatie geboden kan worden.
Spoed of crisis?
Neem contact op met je huisarts.
Bel buiten de kantooruren de Huisartsenpost Maastricht en Heuvelland (HAP) op +31 43 7500 123.
Voor levensbedreigende situaties, bel 112.
Als je zelfmoordgedachten hebt, bel 0800-0113 of ga naar 113.nl.
Quick Psychological Referral (QPR)
Maak je je zorgen maakt over je geestelijke gezondheid of welzijn en weet je niet zeker waar je terecht kunt voor hulp? Onze UM-psychologen kunnen je een Quick Psychological Referral (QPR) geven. In een sessie van 10 minuten - online of in het SSC - kun je vertrouwelijk je situatie bespreken, advies krijgen over wat je nu moet doen en een aanbeveling ontvangen voor de juiste zorg binnen of buiten UM. Je bepaalt zelf of je het advies van de psycholoog opvolgt.
QPR-sessies zijn meerdere keren per week beschikbaar. Als je niet meteen een beschikbare afspraak ziet, houd dan de website in de gaten.
Hoe haal je het meeste uit je tien minuten:
- Kom op tijd.
- Probeer kort uit te leggen wat je grootste zorg/probleem is.
Lezingen, workshops en trainingen
Als je in groepsverband wilt leren over een specifiek onderwerp op het gebied van geestelijke gezondheid, kun je een aantal lezingen, workshops en trainingen volgen over onderwerpen variërend van stressmanagement tot omgaan met verlies. Bekijk het overzicht van lezingen, workshops en trainingen om te zien welke onderwerpen aan bod komen en om je aan te melden.
Geestelijke gezondheidszorg in Nederland
Als je in Nederland naar een psycholoog of psychiater wilt, moet je eerst een afspraak maken met je huisarts. Hij of zij zal je dan doorverwijzen naar een specifieke therapeut of een centrum voor geestelijke gezondheidszorg, als dat nodig is. Alle huisartsen hebben een praktijkondersteuner met een specialisatie in geestelijke gezondheid die ook kortdurende hulp kan bieden.
Als je nog geen huisarts in Nederland hebt, lees dan meer over hoe de Nederlandse gezondheidszorg werkt.
Bekijk onze video over het Nederlands zorgsysteem.
Initiatieven voor welzijn
Er zijn allerlei initiatieven en programma's waaraan je kunt deelnemen om je welzijn te bevorderen. Op onze pagina over studentenwelzijn vind je verschillende hulpmiddelen om je studentenleven gelukkiger en gezonder te maken.
Externe bronnen voor geestelijke gezondheid
- Mind-Health Check: Deze online vragenlijst richt zich op mentaal welzijn en geeft feedback over hoe het met je gaat op gebieden zoals stemming en stress, samen met persoonlijke aanbevelingen en links naar gratis tools die je kunnen helpen.
- Caring Universities online programma's: Neem deel aan anonieme programma's die je kunnen helpen met bijvoorbeeld het verbeteren van je stemming en het verminderen van stress.
- Ease.nl: Praat of chat anoniem met iemand zonder afspraak op Ease.nl en bespreek je zorgen.
- Zelfmoordpreventie crisislijn 113: Als je zelfmoordgedachten hebt, neem dan contact op met de nationale organisatie voor zelfmoordpreventie om vertrouwelijk te spreken met een psycholoog of vrijwilliger. Als je je zorgen maakt over een andere student die suïcidale gedachten heeft, raadpleeg dan onze UM-pagina over suïcidale gedachten.