Nieuws

  • Frederic Schaper heeft als arts-klinisch onderzoeker één brandende ambitie: een soort landkaart maken van de netwerkverbindingen in de hersenen om uiteindelijk hersenziekten als epilepsie, depressie en Parkinson beter te behandelen. Dit najaar verwacht de UM-alumnus met zijn collega’s van de...

  • Laura von Allwörden toog naar Glasgow en zag hoe de gedelegeerden van COP26 met behulp van overdoses cafeïne de augiasstal van wereldwijde multilaterale besluitvorming probeerden te reinigen, in een poging om de wereld te redden.

  • Samen met haar masterstudenten onderzoekt Milena Pavlova de toegang tot gezondheidszorg voor ongedocumenteerde migranten. Haar bevindingen geven reden tot zorg: in veel landen heeft deze groep geen of weinig toegang tot gezondheidszorg, terwijl dat juist essentieel is.

  • Hoe gaan professionals in de volksgezondheid om met de bestrijding van infectieziekten (Infectious Disease Control - IDC) in een zeer dynamische en dichtbevolkte Euregio als de Euregio Maas-Rijn met zijn actieve sociale leven over de grenzen heen?

  • Hoogleraar Yvonne van der Meer zoekt uit hoe bedrijven de duurzaamheid van hun product kunnen verbeteren. Ze pluist daarbij elk materiaal uit en legt de hele levenscyclus bloot.

  • Mark Post is een man met een missie. De milieuschade door de veeteelt is veel te groot en moet drastisch verminderd worden. Zijn bijdrage: kweekvlees. Inmiddels is hij behalve wetenschapper ook directeur van Mosa Meat waar 75 miljoen euro in omgaat. En nee, hij is geen vegetariër.

  • Seksuele intimidatie in het openbaar wordt strafbaar als overtreding. Een goed idee, vindt hoogleraar straf(proces)recht Suzan van der Aa, maar niet genoeg. “Seksuele intimidatie op de werkvloer komt ook vaak voor en heeft voor de slachtoffers meestal meer impact.”

  • De Open Universiteit wordt per 1 januari 2022 aandeelhouder van Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Daarmee krijgt de campus naast de founding fathers Universiteit Maastricht, Provincie Limburg en APG een vierde aandeelhouder.

  • Martin van Boxtel, universitair hoofddocent bij de School for Mental Health and Neuroscience en mindfulness-trainer, legt aan de hand van vijf veelgestelde vragen uit wat mindfulness is, hoe het kan bijdragen aan je welzijn en hoe je mindful wordt.

  • De zevendertig jarige Hilde Verbeek, die op 9 juli tot hoogleraar in de Long-Term Care Environments (Living Lab Ageing and Long-Term Care Limburg) werd benoemd, mag relatief jong zijn, haar onderzoek, wetenschappelijke palmares en kijk op ouderenzorg getuigen van rijpheid, eruditie en empathie....