Alumni wereldwijd
De Universiteit Maastricht (UM) heeft een levendige alumnigemeenschap: een wereldwijd netwerk van meer dan 86.800 afgestudeerden. Met deze afgestudeerden, die overal ter wereld wonen en werken, willen we graag contact houden. Daarom hebben we een Alumni Portal en alumnikringen in 32 steden in 16 landen.
Onze afgestudeerden zijn zonder twijfel internationaal georiënteerd:
- ze hebben in een ‘International Classroom’ gestudeerd, waar de helft van de studenten uit het buitenland komt
- de meeste opleidingen zijn (gedeeltelijk) Engelstalig
- ook zijn de meeste opleidingen internationaal georiënteerd
- bijna 40% van onze studenten heeft in het buitenland gestudeerd of stage gelopen
- 40% van onze docenten komt uit het buitenland en velen zijn betrokken bij onderzoek aan een internationale partneruniversiteit
Door de nauwe samenwerking met andere internationale studenten zijn UM-alumni goed voorbereid op de snel veranderende internationale arbeidsmarkt. Ze zijn door werkgevers erg gewild vanwege hun vaardigheden in interculturele communicatie, samenwerken in teams en het oplossen van problemen.

Fast Facts
- 70.000 alumni in 154 landen
- 40% internationaal
- 80+ alumni evenementen per jaar
- multifunctioneel alumni portal
Verbinden van alumni wereldwijd
Alumni Portal
Ons nieuwe Alumni Portal zorgt ervoor dat onze alumni, vooral alumni die in het buitenland wonen, met elkaar en met ons in contact kunnen blijven. Alumni kunnen contact leggen met oud-studiegenoten en zich aanmelden voor evenementen over de hele wereld.
Alumni Circles
Buitenlandse alumni die in Nederland wonen en Nederlandse alumni die in het buitenland wonen; ze kunnen via onze Alumnikringen contact houden. Deze alumnikringen en de UM organiseren samen regelmatig bijeenkomsten, zoals netwerkbijeenkomsten, themabijeenkomsten en werkbezoeken.
Bekijk hieronder waar onze alumnikringen zich bevinden. Klik op een locatie om te zien welke alumni-evenementen daar in de buurt zijn.
Fast facts
- Totaal aantal alumni: 67.573 (62% Nederlands, 38% internationaal)
- Woonplaats alumni: 68.6% Nederland (waarvan 26% Limburg), 39% (EU)regio, 29,1% Europa, 2,3% buiten
Europa - Stay-rate: 20% van de internationale UM alumni blijft na afstuderen in Nederland wonen (landelijk 25%)

Werken met onze internationaal georiënteerde alumni
Zoekt u wereldwijd georiënteerde afgestudeerden die ervaring hebben met het werken in groepen mensen met verschillende culturele achtergronden en het benaderen van problemen vanuit verschillende perspectieven? Bekijk onze (Engelstalige) informatie over ‘studenten inhuren’ om te ontdekken hoe u UM-afgestudeerden of -studenten naar uw bedrijf kunt trekken.
Internationale alumni in de spotlight
Samuel Laurinkari: “Thuis op het snijvlak van recht, bedrijfsleven en politiek”
Samuel Laurinkari, oorspronkelijk uit Finland, is hoofd Europese Zaken bij eBay. Hij is de verbindende schakel tussen eBay en de Europese instellingen als het gaat om wetgeving of beleid dat gevolgen heeft voor hun platform en stakeholders. “Ik deel onze opvattingen over het regelgevingskader en het beleid dat daarmee te maken heeft met Europese beleidsmakers. Soms zeg ik dus ook dat iets me onverstandig lijkt – onderbouwd met ideeën die naar voren zijn gebracht. eBay is een open platform voor e-commerce, en er is dan ook veel wetgeving die op ons en onze gebruikers van toepassing is.”
Paulien de Haes: “De perfecte generalist voor de job”
Paulien de Haes (32) vertrok in de zomer van 2016 voor haar werk naar Tripoli in Libanon voor de missie van het Internationale Rode Kruis. Met haar opleiding in bedrijfseconomie en afstudeerrichting organisatie en duurzaamheid, is Paulien de perfecte generalist voor deze veelzijdige job van Finance and Administration Manager. “Ik ben altijd al internationaal georiënteerd geweest. Daarnaast motiveert het me enorm om te werken voor een organisatie waarin ik geloof. Dat zit heel diep bij mij. Voor mijn ouders was het dus ook geen schok toen ik voor het Internationale Rode Kruis ging werken en uitgezonden werd.”
Luise Ammerschuber: “Een passie voor internationale betrekkingen”
Luise kwam terecht in Maastricht door haar passie voor internationale betrekkingen. Sinds haar vijftiende liep ze stage en deed ze vrijwilligerswerk voor verschillende internationale organisaties en ngo’s (Amnesty International, blijf-van-mijn-lijf-huizen en vluchtelingenorganisaties). Toen ze hoorde over het University College Maastricht (UCM) besloot ze om op bezoek te gaan. Ze was meteen ‘verkocht’. Ze studeerde in 2012 af van het UCM en in 2014 behaalde ze een LLM International Law & Human Rights. Ze werkt nu voor het Leger des Heils als Governance & Accountability Program Manager en voor de Good Governance en Anti-Corruptie Task Force van Brot für Alle in Zwitserland.
Alumni promoten UM vanuit het buitenland
Om getalenteerde nieuwe studenten uit het buitenland aan te trekken bezoekt de UM onderwijsbeurzen over de hele wereld. Waar mogelijk werken UM-medewerkers en -studenten op deze beurzen samen met alumni, zodat ze kunnen delen hoe het is om bij de UM te studeren en vervolgens in het buitenland te werken. Voor aankomende studenten kan het contact met alumni het verschil maken bij een weloverwogen keuze voor de UM.
Ben je een UM-afgestudeerde, woon je in het buitenland en wil je de volgende generatie studenten graag aanmoedigen om bij de UM te gaan studeren? Meld je dan aan om je Alma mater te promoten.
“Als ik anderen kan helpen met zulke belangrijke beslissingen, ben ik tevreden. En ik toon graag mijn respect en loyaliteit aan mensen die me altijd goed behandeld hebben in Maastricht.”
Alumnus David Valente (SBE), nam deel aan een master-onderwijsbeurs in Warschau