Nieuws

  • RegMed XB heeft de eerste subsidieverlening van 23 miljoen euro van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat ontvangen. Dit is de start van de realisatie van de landelijke pilotfabriek voor regeneratieve geneeskunde nadat op 9 april dit jaar het kabinet had besloten om het Nationaal...

  • Samen met haar masterstudenten onderzoekt Milena Pavlova de toegang tot gezondheidszorg voor ongedocumenteerde migranten. Haar bevindingen geven reden tot zorg: in veel landen heeft deze groep geen of weinig toegang tot gezondheidszorg, terwijl dat juist essentieel is.

  • Hoe gaan professionals in de volksgezondheid om met de bestrijding van infectieziekten (Infectious Disease Control - IDC) in een zeer dynamische en dichtbevolkte Euregio als de Euregio Maas-Rijn met zijn actieve sociale leven over de grenzen heen?

  • Het eerste ICAI Lab in de regio, dat het ICAI Brightlands Smart Health Lab gaat heten, zet zich in voor doorbraken in de patiëntenzorg door het ontwikkelen en inzetten van kunstmatige intelligentie.

  • Daan Westra en Bram Fleuren, leiden samen het project: ‘Uitproberen, aanpassen, opbranden?' In dit project onderzoeken zij hoe ziekenhuizen zich aan de COVID-19 pandemie aanpassen en welke gevolgen dit heeft voor de duurzame inzetbaarheid van hun personeel.

  • Alleen bij een forse verhoging van de accijns op tabak zullen genoeg sigarettenrokers stoppen om de doelen uit het Nationaal Preventieakkoord te behalen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) naar de gevoeligheid van mensen die shag of sigaretten roken op prijsveranderingen.

  • Twee talentvolle jonge onderzoekers van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) aan de Universiteit Maastricht zijn in de prijzen gevallen. Kim Kampen krijgt de KNAW Early Career Award en Floor van den Brand heeft de Catharina Pijls Proefschriftprijs gewonnen.

  • Chlamydia is the most common bacterial sexually transmitted disease (STD) worldwide and in the Netherlands. The clinical and public health relevance of widespread case finding by testing for asymptomatic Chlamydia infections is under debate.

  • Wetenschappers van de Universiteit Maastricht zijn erin geslaagd om iemand via een laptop het woord te laten horen waaraan zij precies op dat moment dacht. Het betekent een belangrijke stap in het onderzoek dat tot doel heeft om mensen met ernstige spraakstoornissen te laten communiceren.

  • Een minuscuul gebiedje in de hersenen kan helpen om al in een heel vroeg stadium een verhoogd risico op het ontstaan van de ziekte van Alzheimer aan te tonen, ontdekten wetenschappers van Universiteit Maastricht. Het gaat om de locus coeruleus of blauwe kern, diep in de hersenstam verstopt, en enkel...