Nieuws

  • Klimaat, oorlog en oplevend nationalisme: mondiale samenwerking rammelt aan alle kanten. Toch pleit hoogleraar Mathieu Segers nog voor Europees leiderschap: ‘Als dood en verderf om zich heen grijpen, en er eigenlijk geen licht meer lijkt te zijn, ontstaan vaak de meest briljante plannen.’

  • In een korte podcast van BNR Nieuwsradio gaat UM-historicus Raf de Bont in op de vraag of met alle bemoeienis van de mens een 'echt wild dier' nog wel bestaat.  En of we nog wel kunnen spreken van wilde natuur als er nergens op aarde meer een plekje is dat niet door ons is beïnvloed.

  • Voor wetenschap gebeurt niet alleen via de universiteit, betoogde Marjolein van Asselt, vertrekkend hoogleraar Risk Governance bij de Universiteit Maastricht, tijdens haar afscheidscollege.

  • De positie van premier Rutte in Europa is best wel sterk", ziet EU-expert Mathieu Segers, hoogleraar Europese Geschiedenis aan de Universiteit Maastricht.

  • Op welk moment van de dag kun je het beste bewegen? Wetenschappers Patrick Schrauwen en Mathijs Hesselink proberen er via onderzoek achter te komen.

  • Bijzonder hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips ziet in ieder geval verregaande vormen van verbale en non-verbale communicatie tussen koeien onderling en de dieren en hun verzorgers.

  • Yvonne Henskens 1

    Chemie in de keuken

    Yvonne Henskens, hoogleraar Klinische Chemie, heeft voor dit gesprek haar belangrijkste kookboeken op tafel gelegd en nog even snel een vijgencakeje gebakken, met eieren van eigen kippen. “Het liefste maak ik alles zelf: brood, kaas, mayonaise. Ik wil weten hoe het werkt, daarin blijf ik een...

  • Hoe kan het SARS-CoV-2 virus zich vermenigvuldigen in je longen? Deze moleculaire animatie laat zien hoe één coronavirus een longcel infecteert en de cel omzet in een virusfabriek. Uiteindelijk sterft de cel en komt er een golf nieuwe virusdeeltjes vrij, klaar om de volgende cellen te infecteren.

  • Hoogleraar Hilde Verbeek deelt haar visie op gezond ouder worden

  • Van ijsjes naar stamppot, waarom ons eetgedrag veranderd in de herfst.Van ijsjes naar stamppot, waarom ons eetgedrag veranderd in de herfst.