• BReIN - Brightlands e-Infrastructure for Neurohealth

Twintig miljoen euro voor aanpak alzheimer via big data

13-05-2019

Provincie Limburg, het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht (UM) investeren gezamenlijk €20 miljoen in een nieuw onderzoeksinstituut, genaamd BReIN (Brightlands e-Infrastructure for Neurohealth). Geestelijk vader van BReIN is de Maastrichtse hoogleraar Milieugezondheidkunde, prof. dr. Jos Kleinjans.

• Vestiging Brightlands Maastricht Health Campus in Life Sciences 'hot spot' Californië

01-05-2019

Brightlands Maastricht Health Campus heeft op maandag 29 april een vestiging geopend in de business accelerator van de Universiteit van Californië in Irvine aan de Amerikaanse westkust.

• Genetische modificatie

Groenten en fruit immuun helpen maken voor plantenziekten

29-03-2019

Een mooie stap op weg naar duurzame landbouw.

• Nieuw BMC

Nieuwe fase in nieuwbouw proefdiervoorziening

17-03-2019

Wetenschappers werken continu aan nieuwe of betere medicijnen of behandelingen voor ziektes als kanker, alzheimer en hart- en vaatziekten.

Math/Maastricht, een alternatieve stadsgids

13-03-2019

Wat hebben de Sint Servaasbasiliek, de berenkuil in het Aldenhofpark en de poort naar de universiteitsbibliotheek met elkaar gemeen? Ten eerste zijn het allemaal bijzondere plekken om te bezoeken, en ten tweede doen ze wetenschappers van de UM op een of andere manier aan hun wiskunde-gerelateerde onderzoek denken.

• Carij beumer bees green

Saxifragelisticexpialidocious! Al dat groen en grijs in je tuin

10-03-2019

Zie je ineens een vreemde in je tuin staan? Geen paniek! Wellicht is het Carijn Beumer, die onderzoek doet naar jouw stedelijke groene ruimte. Is het niet Carijn? Oké, dan heb je misschien toch een probleem. (Mocht je het je afvragen; een stedelijke groene ruimte is inderdaad een tuin…)

• Rodebietensap beter voor voetballers dan voor wielrenners

22-02-2019

Nitraat, dat bijvoorbeeld in rodebietensap zit, heeft een positief effect op de prestaties van getrainde sporters die het vooral van een kortdurende, explosieve inspanning moeten hebben, zoals voetballers. Voor duursporters, zoals wielrenners, lijkt nitraat dat effect niet of nauwelijks te hebben.

• Blastocyst-like structures generated solely from stem cells

Financiering van vervolgonderzoek naar ontwikkeling van embryo's

20-02-2019

Met een schenking van bijna 2,7 miljoen euro van Stichting de Weijerhorst aan het Maastricht UMC+ wordt nieuw onderzoek gefinancierd naar de nog vrijwel onbekende kernprocessen tussen (stam)cellen die zich afspelen in het embryo en bij het samenspel met de baarmoeder. Het research-programma wordt geleid door het MERLN instituut van de Universiteit Maastricht.

• UM artikel vaakst gedownload

24-01-2019

Een artikel van Mayke van Dort, PhD van de Universiteit Maastricht, is in 2018 het vaakst gedownload in de categorie orthopedic magazines via de website van uitgeverij Springer, namelijk 43.000 keer.

• marjon

Lange weg te gaan voor fiscale oplossingen bij grensoverschrijdende arbeid

21-12-2018

Hoewel in de afgelopen jaren verschillende maatregelen zijn genomen om problemen bij grensoverschrijdende arbeid op te lossen, is harmonisatie van fiscaliteit en sociale zekerheid tussen landen nog steeds een brug te ver. Dat stelt prof. dr. Marjon Weerepas in haar oratie getiteld ‘Grenswerkers: coördineren, niet omdat het niet kan, maar omdat het moet?’. Hiermee aanvaardde zij op 21 december het ambt van bijzonder hoogleraar Fiscale Aspecten van Grensoverschrijdende Arbeid aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Maastricht.