• Nieuw BMC

Nieuwe fase in nieuwbouw proefdiervoorziening

17-03-2019

Wetenschappers werken continu aan nieuwe of betere medicijnen of behandelingen voor ziektes als kanker, alzheimer en hart- en vaatziekten.

Math/Maastricht, een alternatieve stadsgids

13-03-2019

Wat hebben de Sint Servaasbasiliek, de berenkuil in het Aldenhofpark en de poort naar de universiteitsbibliotheek met elkaar gemeen? Ten eerste zijn het allemaal bijzondere plekken om te bezoeken, en ten tweede doen ze wetenschappers van de UM op een of andere manier aan hun wiskunde-gerelateerde onderzoek denken.

• Samen op weg naar Next Generation Supply Chain Management

01-03-2019

In de provincie Limburg bevindt zich een fors aantal internationaal grote logistieke bedrijven evenals een groot aantal logistieke MKB-bedrijven en start-ups. Dit geldt met name in de regio Venlo. De logistieke sector in de provincie is dan ook van groot belang. Om een leidende positie te behouden is voortdurende innovatie nodig.  Daarom slaan Universiteit Maastricht en Provincie Limburg de handen ineen om de logistieke sector in de regio en Nederland verder te ontwikkelen met innovatieve supply chainoplossingen.

• Rodebietensap beter voor voetballers dan voor wielrenners

22-02-2019

Nitraat, dat bijvoorbeeld in rodebietensap zit, heeft een positief effect op de prestaties van getrainde sporters die het vooral van een kortdurende, explosieve inspanning moeten hebben, zoals voetballers. Voor duursporters, zoals wielrenners, lijkt nitraat dat effect niet of nauwelijks te hebben.

• Blastocyst-like structures generated solely from stem cells

Financiering van vervolgonderzoek naar ontwikkeling van embryo's

20-02-2019

Met een schenking van bijna 2,7 miljoen euro van Stichting de Weijerhorst aan het Maastricht UMC+ wordt nieuw onderzoek gefinancierd naar de nog vrijwel onbekende kernprocessen tussen (stam)cellen die zich afspelen in het embryo en bij het samenspel met de baarmoeder. Het research-programma wordt geleid door het MERLN instituut van de Universiteit Maastricht.

• UM artikel vaakst gedownload

24-01-2019

Een artikel van Mayke van Dort, PhD van de Universiteit Maastricht, is in 2018 het vaakst gedownload in de categorie orthopedic magazines via de website van uitgeverij Springer, namelijk 43.000 keer.

• Eiwit en inspanning stimuleren nachtelijke spieropbouw

06-12-2018

Een ziekenhuisopname van vijf dagen leidt al tot aanzienlijk spiermassaverlies.

• Technasia partnership agreement

Technisch voortgezet onderwijs Limburg en Universiteit Maastricht werken aan betere aansluiting

01-10-2018

Op 1 oktober tekenden Stichting Technasium en UM een samenwerkingsconvenant met negen technasia in Limburg.

• Maastrichtse technologie maakt gelijktijdige beeldvorming en identificatie van lipiden mogelijk

24-05-2018

Wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) en onderzoekers uit Denemarken en Duitsland hebben een nieuwe techniek ontwikkeld om lipiden in lichamelijk weefsel heel nauwkeurig in beeld te brengen. Lipiden zijn essentiële bouwstenen van elke cel in ons lichaam en hebben grote diagnostische waarde voor allerlei ziekten, zoals kanker, beroerte en Alzheimer.

• stamcelonderzoek

Grote subsidie voor onderzoek naar weefselherstel met stamcellen

13-04-2018

Fundamenteel onderzoek naar herstelproces van beschadigd weefsel.