• Schatkamer klassieke muziek

26-03-2019

Op 29 en 30 maart organiseert het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM) een bijzonder symposium in respectievelijk de St. Janskerk en het Conservatorium in Maastricht. Aanleiding voor het internationale symposium is de oratie van prof. dr. Peter Peters, bijzonder hoogleraar Innovatie van Klassieke Muziek, op vrijdag 29 maart.

• ITEM conferentie

Euregio’s: sterker dan we denken

01-11-2018

Hoe empower je burgers en euregio’s binnen de Europese Unie?  Welke rol kunnen ze zelf pakken in de Europese Unie als het gaat om nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld brexit? Daarover gaat de jaarlijkse conferentie van ITEM (Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility), verbonden aan de Universiteit Maastricht.  Op 16 november komen wetenschappers en ervaringsdeskundigen in Brussel bijeen om te spreken over het thema ‘Grensoverschrijdende samenwerking: toekomstige uitdagingen’.

• Cross-border working

Beperkte aandacht voor grensoverschrijdend beleid in Limburgse coalitieakkoorden

13-09-2018

Stichting Geen Grens: "Nieuwe gemeente-coalities Limburg zien buitenland vaak over het hoofd". De pas aangetreden gemeentebesturen in Limburg beseffen wel dat hun gemeente aan het buitenland grenst, maar veel coalities doen daar verder niets mee in hun beleidsplannen. Dat concludeert de Stichting Geen Grens na een vergelijking van de 30 nieuwe Limburgse coalitieakkoorden.

• summer_school_flyer_for_recruiting_maastrichtu_online_deadline_7jun_verkleind.png

Studenten werken samen ter bevordering van inclusieve mobiliteit in de Euregio Maas-Rijn

10-09-2018

Tijdens de tweede week van september 2018 wordt de eerste Euregio Summer School gehouden. De week staat in het teken van de grensoverschrijdende mobiliteit in het digitale tijdperk en vindt plaats op verschillende locaties in de Euregio Maas-Rijn.

• pixabay-jarmoluk-innovation-business-information-561388_recognition_of_qualifications_1.png

ITEM voert onderzoek uit naar diploma-erkenning in grensregio's

06-09-2018

De Provincie Limburg heeft opdracht gegeven aan het ITEM Expertisecentrum om diploma-erkenning in grensregio's te onderzoeken. In mei/juni heeft het B-solutionsproject van de Europese Unie een subsidie toegekend voor een pilotproject ter vergroting van de transparantie op het gebied van diploma-erkenning voor kansberoepen.

• Visiegroep Buurtalen

Manifest Buurtalen ‘Geef Frans en Duits ruimte in het onderwijs!’

14-05-2018

De Visiegroep Buurtalen heeft het manifest buurtalen opgesteld om beleidsmakers in het onderwijs ervan te doordringen hoe belangrijk goed onderwijs in de buurtalen Duits en Frans is. Sinds de lancering van het manifest op 31 januari 2018 komt het aantal ondertekeningen dichter bij het streefaantal van 10.000 ondertekenaars. De Visiegroep nodigt u uit om het Manifest te ondertekenen en met uw netwerk te delen.

• macchbonnefanten

Brede conferentie over de strijd tegen de illegale kunsthandel en roofkunst

16-03-2018

Op 18 en 19 maart belichten (inter)nationale deskundigen tijdens een conferentie het thema roofkunst vanuit diverse invalshoeken: wetenschap, beleid, en (museale) praktijk.

• Border traffic blog

Einde aan dubbele belasting van pensioenen grensarbeiders

26-02-2018

De Belgische en Nederlandse belastingadministraties zijn op 23 februari jl. tot een akkoord gekomen op het gebied van belasting van Belgische grensarbeiders. De Nederlandse maatregel om aanvullende pensioenen tevens in Nederland te belasten, zorgde ervoor dat aanvullende pensioenen opeens dubbel werden belast. Nederland zal in het vervolg enkel belasting heffen op aanvullende pensioenen, wanneer deze pensioenen niet in België zullen worden belast. In het kader van effecten voor grensarbeiders, deelt Expertisecentrum ITEM dit persbericht.

• Samenwerking van start ter bevordering arbeidsbemiddeling over de grens

31-01-2018

Op 31 januari jl. is een nieuwe samenwerking van start gegaan ter bevordering van arbeidsbemiddeling over de grens. Met de oprichting van de Service Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling (SGA) Euregio Maas-Rijn kunnen werkgevers en werkzoekenden in Nederlands en Belgisch Limburg bediend worden.

• ‘Waar kom je vandaan?’ Waarom vragen we dat?

10-01-2018

In haar proefschrift laat Lotte Thissen zien dat iedereen buitenlandsheid kan ervaren, ongeacht afkomst of achtergrond. Een van de belangrijkste conclusies van haar onderzoek is dat we moeten stoppen met vragen waar iemand vandaan komt.