Nieuws

  • Onderzoek naar het ontstaan van hartfalen kan nog niet zonder dierproeven. Maar dankzij verbeterde technieken zijn er nu de helft minder dieren nodig om de stofwisseling van hartcellen bij het ontstaan van hartfalen te bestuderen.

  • Vier Maastrichtse onderzoeksteams gaan van start met hun project dat gefinancierd wordt met een flinke som geld uit de Open Competitie van subsidieverstrekker ZonMw. Daarnaast is een Nijmeegs onderzoeksteam gehonoreerd, waarvan ook Harro van Lente, hoogleraar Science and Technology Studies aan...

  • In een unieke animatie hebben Maastrichtse wetenschappers de levenscyclus van het virus inzichtelijk gemaakt voor een breed publiek. Dit hebben zij gedaan aan de hand van echte microscopische beelden van geïnfecteerde cellen.

  • Hartfalen bij diabetes type 2 behandelen met eenvoudige voedingssupplementen? Onderzoekers van het Maastricht UMC+ ontdekten dat een bepaald mengsel van aminozuren een geneesmiddel zou kunnen vormen bij diabetisch hartfalen.

  • Wetenschappers Daniel Keszthelyi en Anna Beckers van Universiteit Maastricht (UM) ontvangen een prestigieuze Europese subsidie voor onderzoekers die nog aan het begin van hun academische carrière staan. Het duo krijgt de zogenoemde Starting Grant van de European Research Council.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...

  • De betaalbaarheid van sigaretten is tussen 2010 en 2020 nagenoeg gelijk gebleven, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM). Dat de betaalbaarheid van tabak in tien jaar tijd vrijwel gelijk bleef, maakt duidelijk dat de accijnsverhogingen in Nederland onvoldoende zijn geweest.

  • Overlevenden van dikke darmkanker hebben vaak jaren na de behandeling nog klachten naar aanleiding van de kanker of de behandeling zoals vermoeidheid en last van tintelingen aan vingers en voeten. Dit heeft veel impact op de ervaren kwaliteit van leven. Waar huidige adviezen omtrent leefstijl...