Nieuws

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Voor de onderzoeksgroep van Susan Rutten, hoogleraar Islamitisch Familierecht in een Europese Context aan de Universiteit Maastricht (UM), kwam de afgelopen weken alles samen. Mede dankzij de aanbevelingen uit hun MARICAP-onderzoek, diende minister Dekker (Rechtsbescherming) onlangs een wetsvoorstel...

  • Sinds de invoering van afbeeldingen op de verpakking van tabaksproducten in 2016 is het kennisniveau van Nederlandse rokers over de schadelijke gevolgen van hun verslaving verbeterd. Dat blijkt uit promotieonderzoek van gezondheidswetenschapper Dirk Jan van Mourik (CAPHRI).  

  • De Keuzegids Bachelors 2020 laat zien dat de drie Liberal Arts colleges van de Universiteit Maastricht onveranderd tot de Nederlandse top behoren. Het University College Maastricht, het University College Venlo én het Maastricht Science Programme bestendigen dan ook hun kwaliteitszegels.

  • Hoe kun je de gezondheidszorg verder verbeteren, met gebruik van ‘big data’? Die vraag staat centraal in menig wetenschappelijk onderzoek, wereldwijd. Aan de Universiteit Maastricht houdt de onderzoeksgroep van hoogleraar Klinische Datawetenschappen, prof.dr.ir. André Dekker, zich bezig met deze tak...

  • Een nieuwe Nederlandse wet op de juridische status van ambtenaren kan vanaf 1 januari 2020 bepaalde werknemers van Nederlandse universiteiten verhinderen om thuis te werken. Anders dan hun situatie tot nu toe, maakt het voor grenswerkers voortaan uit hoeveel tijd ze op kantoor of thuis werken.

  • Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bracht deze wek een bezoekje bracht aan een Gezonde Basisschool van de Toekomst. De Universiteit Maastricht gaat op verzoek van de staatssecretaris nu een haalbaarheidsonderzoek doen naar landelijke uitrol van het project.

  • De prijs voor de beste kennisbenutting in de natuurkunde gaat dit jaar naar prof. dr. Ron Heeren (M4I). Hij werkt aan verbetering van de klinische diagnostiek door middel van beeldvormende massaspectrometrie.

  • De Young Universities for the Future of Europe (YUFE)-alliantie was gisteren in Brussel aanwezig tijdens het startevenement van het European Universities Initiative. YUFE is een van de 17 allianties van Europese universiteiten die door de Europese Commissie zijn geselecteerd om de eerste modellen...