Nieuws

  • Wetenschappers Daniel Keszthelyi en Anna Beckers van Universiteit Maastricht (UM) ontvangen een prestigieuze Europese subsidie voor onderzoekers die nog aan het begin van hun academische carrière staan. Het duo krijgt de zogenoemde Starting Grant van de European Research Council.

  • Hoe kan het SARS-CoV-2 virus zich vermenigvuldigen in je longen? Deze moleculaire animatie laat zien hoe één coronavirus een longcel infecteert en de cel omzet in een virusfabriek. Uiteindelijk sterft de cel en komt er een golf nieuwe virusdeeltjes vrij, klaar om de volgende cellen te infecteren.

  • Een gebrek aan afgestemde regelingen tussen buurlanden maakt een succesvolle energietransitie in de Duits-Nederlandse grensregio’s erg moeilijk. Dat blijkt uit de jaarlijkse Grenseffectenrapportage van expertisecentrum ITEM, onderdeel van de Universiteit Maastricht.

  • In het ITEM Cross-Border Impact Assessment 2021 zijn de fiscale en sociale gevolgen van thuiswerken door grensarbeiders in het thuiswerkdossier nader bekeken. Samen met het secretariaat-generaal van de Benelux Unie organiseerde het ITEM Expertisecentrum op donderdag 13 oktober 2022 in Brussel de...

  • Dankzij een stevige financiële impuls uit het Nationaal Groeifonds start de Universiteit Maastricht, als 1 van de partners in een landelijk consortium, met een nieuwe onderzoekslijn op het gebied van cellulaire agricultuur.

  • Hannah Brodersen, op dit moment werkzaam als postdoctoraal onderzoeker aan de Université de Neuchâtel (Zwitserland), krijgt de prijs toegekend voor haar proefschrift ‘Longer than life: How the ICTY strengthened the rule of law in Bosnia and Herzegovina and Serbia’.

  • Een orgaan dat na de puberteit bijna volledig verdwijnt, maar in zeldzame gevallen weer in grootte kan toenemen en zelfs een tumor kan herbergen: de thymus, ook bekend als de zwezerik. Arts-onderzoeker Florit Marcuse, verbonden aan de Faculty of Health Medicine and Life Sciences van de Universiteit...

  • "De Europese profvoetbalsector is zeer kwetsbaar voor witwaspraktijken en grote belastingfraudes, maar zowel binnen als buiten de sector wordt collectief de andere kant op gekeken."

  • Onze lever is een bijzonder orgaan: als je hier een deel van wegsnijdt, groeit er in de meeste gevallen weer een stuk nieuwe lever aan. Als iemand kanker in de lever heeft, kun je het aangetaste stuk van de lever dus operatief verwijderen. Maar dat kan alleen als er minimaal 30% lever overblijft...

  • Een ongezonde leefstijl kan desastreuze gevolgen hebben voor de lever. Er kan vervetting van de lever ontstaan, een chronische leveraandoening die kan leiden tot leverfalen of zelfs leverkanker. Ook draagt leververvetting bij aan het ontstaan en verergeren van diabetes en hart- en vaatziekten.