Nieuwste blog artikelen in de blog groep Rechtsgeleerdheid

• raad_van_state_blog_bert_van_den_braak

Ons 'geheimzinnigste' staatslichaam?

27 juli 2020
    De Raad van State is een geheimzinnig genootschap, waarvan adviezen raadselachtig tot stand komen, waarvan onduidelijk is waarom iemand er lid van wordt, waar Kamerleden geen kritiek op hebben omdat ze hopen er later zelf lid van te worden, waar advisering en rechtspraak door elkaar lopen en waarin belangenverstrengeling op de loer ligt. Het zijn - niet eens alle - bezwaren die in een artikel in Vrij Nederland tegen ons 'belangrijkste adviesorgaan' worden aangevoerd. Daar zijn de nodige kanttekeningen bij te plaatsen.

Aletta Jacobs

29 juni 2020
    door:
    Anna Goldberg in Law
    Dr. Aletta Jacobs is, in ieder geval voor de meeste Nederlanders, de belichaming van vrouwenrechten en gelijkheid. Maar hoeveel weet je nou écht van deze beroemde feministe? En waarom hebben we een onderwijsruimte naar deze vrouw vernoemd?
  • law_ridderzaal_binnehof_mlr

Parlementaire armslag

5 juni 2020
    De Tweede en Eerste Kamer reageerden niet op dezelfde wijze op de beperkingen die de coronacrisis aan het vergaderen oplegde. Pas in de loop van april groeide in de Tweede Kamer het ongemak over de deels zelf opgelegde beperkingen. De Eerste Kamer was toen al meer bezig met de vraag: 'hoe kunnen we weer zo veel mogelijk doen'? De vraag kan zelfs worden gesteld of de Tweede Kamer niet te veel uitging van de onmogelijkheden, in plaats van te streven naar 'zo veel als mogelijk'.
  • lbm_johanna_hudig_blog_serie onderwijsruimtes Maastricht Law faculty

‘Nog belangrijker dan een goede wet, is een goede rechter’

2 juni 2020
    In het kader van de naamgeving van de FdR onderwijsruimtes vertellen we in een serie blogs over de achtergrond van de gekozen personen en arresten. Het zijn verhalen over inspirerende personen die iets hebben achtergelaten en een fundament hebben gebouwd. Op deze manier willen we de namen meer tot leven laten komen zodat we kunnen uitstralen dat ons gebouw een juridische faculteit huisvest. Niet iedereen kent immers alle ins en outs over deze personen en arresten. Wat maakt hen zo bijzonder? Verschillende collega’s zullen in de komende maanden vertellen over deze...