Nieuwste blog artikelen in de blog groep Rechtsgeleerdheid

 • Ppp campagne profielpagina's blog

  Blog van de decaan aflevering 16: het persoonlijke profiel pagina’s festival is begonnen!

  13 mei 2019
  door: 
  Jan Smits in Law
  Tot 21 mei a.s. vindt het Persoonlijke Profiel Pagina’s Festival plaats. Wij roepen iedereen op om de eigen profielpagina goed te bekijken en te updaten. Rechtsvergelijkers kennen de grap. Elk Europees land kent een eigen traditie als het gaat om de stijl van beslissen door de hoogste rechterlijke instantie. Vaak wordt die stijl gerelateerd aan de vraag voor wie rechters hun beslissingen eigenlijk schrijven. Van Duitse rechters wordt gezegd dat ze dat doen om vooral de rechtswetenschap te overtuigen van de juistheid van het oordeel. Dat leidt tot een nogal...
 • Al weer over het toetsingsrecht: wetgever onderneem actie

  Al weer over het toetsingsrecht: wetgever onderneem actie

  13 mei 2019
  Na het einde van het initiatief Halsema tot invoering van het grondwettelijk rechterlijk toetsingsrecht zijn we weer terug bij af en kunnen we verder met de discussies over dat onderwerp. (Zie: 28 331, 1 ste lezing; 2 de lezing: 32 334: voortgezet door Van Tongeren en Buitenweg; ingetrokken door Buitenweg op 18 September 2018; en door de TK op 9 October besloten dat voorstel moet worden geacht te zijn vervallen).
 • Europa_europa_boekje_aalt_willem_-_montesquieu_reeks

  Europa, Europa: op weg naar de verkiezingen van mei 2019

  10 mei 2019
  Verkiezingen zijn het feest van de democratie. Maar valt er tijdens de aankomende Europese verkiezingen eigenlijk nog wel iets te vieren? Dat is de centrale invalsboek van een bundel met essays, analyses en beschouwingen over de stand van de Europese Unie die het Montesquieu Instituut heeft gepubliceerd.
 • Blog Hofvijfer Berkt van den Braak

  Ook na komst Forum geen ander profiel Senaat

  30 april 2019
  door: 
  lawblogger in Law
  De komst van Forum voor Democratie als grootste fractie in de Eerste Kamer zal niet leiden tot een ander profiel van de Senaat. Er is wel - mede door de groei van FvD - sprake van enkele opvallende wijzigingen, zoals een sterkere dominantie van de Randstad. Een andere trend is de komst van meer zestigplussers.
Abonneren op Blog