Nieuws

  • Sinds de invoering van afbeeldingen op de verpakking van tabaksproducten in 2016 is het kennisniveau van Nederlandse rokers over de schadelijke gevolgen van hun verslaving verbeterd. Dat blijkt uit promotieonderzoek van gezondheidswetenschapper Dirk Jan van Mourik (CAPHRI).  

  • De Keuzegids Bachelors 2020 laat zien dat de drie Liberal Arts colleges van de Universiteit Maastricht onveranderd tot de Nederlandse top behoren. Het University College Maastricht, het University College Venlo én het Maastricht Science Programme bestendigen dan ook hun kwaliteitszegels.

  • De prijs voor de beste kennisbenutting in de natuurkunde gaat dit jaar naar prof. dr. Ron Heeren (M4I). Hij werkt aan verbetering van de klinische diagnostiek door middel van beeldvormende massaspectrometrie.

  • De Young Universities for the Future of Europe (YUFE)-alliantie was gisteren in Brussel aanwezig tijdens het startevenement van het European Universities Initiative. YUFE is een van de 17 allianties van Europese universiteiten die door de Europese Commissie zijn geselecteerd om de eerste modellen...

  • Eerder dit jaar ontving Jos Kleinjans, hoogleraar Milieugezondheidkunde aan de Universiteit Maastricht (UM), uitsluitsel over een jarenlange miljoenenbijdrage voor zijn geesteskind, de Brightlands e-Infrastructure for Neurohealth (kortweg BReIN). Dit nieuwe onderzoeksinstituut moet op het gebied van...

  • Bijna 150.000 mensen in Nederland lijden aan diabetes type 1. Aart van Apeldoorn, diabeteswetenschapper van het Institute for Technology Inspired Regenerative Medicine (MERLN), ontwikkelt een implantaat dat de insulinespuit overbodig maakt: het 'theezakje'.

  • De raad van toezicht van het Catharina Ziekenhuis heeft prof. dr. Rianne Letschert benoemd tot lid van de raad van toezicht. Rianne Letschert volgt Alexandra van Huffelen op, die als gevolg van haar zetel in de Eerste Kamer afscheid heeft genomen.

  • Het ontwerp voor de renovatie van de voormalige Tapijnkazerne is bekroond met het BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie certificaat. Het certificaat is behaald met een score van maar liefst 80,14 en krijgt daarmee de titel “excellent”.

  • Een aanzienlijke daling van de zorgkosten per patiënt, kortere wachttijden en daarnaast ook een toename van de tevredenheid bij patiënten zonder nadelige gevolgen voor de gezondheid. Dit zijn de belangrijkste opbrengsten van een jarenlange proef in Zuid-Limburg met een alternatief voor reguliere...

  • Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en het Maastricht UMC+ ontvangen bijna twee miljoen euro subsidie van NWO voor de ontwikkeling van een zelflerende eHealth-toepassing ter preventie van coronaire hartziekten.