19 dec
16:00

Promotie Mw. Louise J.C.J. den Biggelaar, MSc.

Promotor: prof.dr.ir. P.C. Dagnelie
Co-promotores: dr.ir. S.J.P.M. Eussen, dr. S.J.S. Sep

"Nutrition and beta-cell function; towards a better understanding of the effects of diet on type 2 diabetes”

Trefwoorden: suikerziekte, diabetes type 2, eetpatroon, insuline, vezels

Uit eerder onderzoek is bekend dat een ongezond eetpatroon het risico op suikerziekte (type 2 diabetes) verhoogt. Insuline speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van suikerziekte Wanneer onvoldoende insuline wordt aangemaakt door ons lichaam, stijgt de suikerspiegel in het bloed. Hierdoor kan suikerziekte ontstaan. In de huidige studie is de relatie onderzocht tussen een aantal voedingsmiddelen en de insulineproductie door het lichaam. Daarbij bleek dat mensen die veel vezels en enkelvoudig onverzadigde vetten eten beter in staat zijn om insuline aan te maken. Daarnaast zagen we dat mensen die veel light frisdranken drinken minder goed in staat zijn om insuline aan te maken, waardoor de kans op suikerziekte kan toenemen.

Lees ook