02 feb
10:00

On-site Promotie Inez Trouwborst

Promotor: Prof. dr. E.E. Blaak

Co-promotor: Dr. G.H. Goossens

"Distinct metabolic phenotypes towards cardiometabolic diseases: implications for precision nutrition strategies

Trefwoorden: Precisie voeding, insuline resistentie, metabole gezondheid, overgewicht

Gepersonaliseerde voeding op basis van stofwisseling beter voor de gezondheid

De bloedsuikerspiegel is vaak verstoord bij overgewicht en obesitas als gevolg van resistentie voor het hormoon insuline, wat een belangrijke risicofactor is in het ontstaan van diabetes en hart- en vaatziekten. Insulineresistentie kan tegelijkertijd ontstaan in verschillende organen, maar kan zich ook voornamelijk in de lever dan wel de spier ontwikkelen. Het onderzoek in dit proefschrift laat een duidelijk verschil zien in circulerende immuuncellen (monocyten) en lichaamssamenstelling bij deze personen met weefselspecifieke insulineresistentie. Daarnaast volgden in dit onderzoek 242 personen met overgewicht of obesitas en voornamelijk lever- of spierinsulineresistentie een van de twee gezonde voedingspatronen die verschilden in de samenstelling van macronutriënten. Personen met insulineresistentie in de lever hadden het meeste baat bij een voedingspatroon met veel onverzadigde, gezonde vetten, waaronder olijfproducten. Personen met spierinsulineresistentie hadden het meest baat bij een voedingspatroon met weinig vet, en veel eiwitten en vezels, waaronder zuivel en volkorenproducten. Het onderzoek biedt voor het eerst het proof-of-concept dat precisievoeding op basis van een stofwisselingstype kan leiden tot meer uitgesproken, klinisch relevante verbeteringen in de gezondheid, onafhankelijk van veranderingen in lichaamsgewicht.

Voertaal: Nederlands

Lees ook