memic header

MEMIC

MEMIC is het centrum voor data en informatie management van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van Maastricht University en MUMC+.

Al ruim 45 jaar is MEMIC de professionele partner voor onderzoekers op het gebied van data verzameling, informatie management en kennis ontwikkeling.

Op het gebied van Onderzoeks Data Management weten onze medewerkers hoe ze om moeten gaan met data beveiliging, integriteit en privacy. 

We helpen om de data FAIR te maken. De FAIR principes zijn een internationale richtlijn die ervoor zorgen dat data van hoge kwaliteit is en reproduceerbaar is. FAIR staat voor Findable, Accessible, Interoperable en Reusable.

 

MEMIC Visie

In een ideale wereld wordt data van patienten veilig bewaard nadat er een 'informed consent' is verkregen. De data wordt opgeslagen zodanig dat deze eenvoudig terug te vinden is en ook eenvoudig toegankelijk is. De data is uitwisselbaar tussen verschillende organisaties en herbruikbaar op een later moment. Vindbaar, Toegankelijk, Uitwisselbaar en Herbruikbaar.

Data management is niet het doel, het is wel een sleutel die leidt tot maatschappelijk relevante zaken zoals innovatie en kennis ontsluiting.

MEMIC wil data management uit handen van de onderzoeker nemen, zodat deze de focus voornamelijk op het onderzoek kan leggen.

data management
  • Wanneer is data veilig opgeslagen?
  • In welk formaat moet de data opgeslagen worden?
  • Hoe lang moet de data bewaard blijven?
  • Wie is verantwoordelijk voor de data?