Over MEMIC

MEMIC is het centrum voor data en informatie management van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van Maastricht University. Wij Faciliteren onderzoekers met hun data verzameling, informatie management en kennis extractie. We beheren de data gedurende het onderzoek en helpen om deze data FAIR te maken. Samen met onze partners denken we graag met jou als onderzoeker mee om uniek onderzoek mogelijk te maken. 

MEMIC & data

Data zijn essentieel om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Bij gebrek aan data is het onmogelijk om nieuwe betrouwbare kennis te vergaren. Research Data Management beantwoord vragen over verzamelen, cleanen, koppelen, analyseren en opslaan van de onderzoeksdata, alsook vragen over hoe de data FAIR gemaakt kan worden. MEMIC helpt de onderzoekers bij het vinden van de oplossingen die zij zoeken.

Vaak dient een onderzoeksvoorstel ook een Data Management Plan (DMP) te bevatten. Een DMP beschrijft onder andere hoe de data FAIR gemaakt wordt en het betekent dat je beschrijft hoe je de data vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en herbruikbaar maakt. Je dient er bijvoorbeeld over na te denken hoe je de variabelen noemt en beschrijft zodat iemand 10 jaar na publicatie nog steeds begrijpt waar deze variabelen voor dienen. 

Bij MEMIC worden privacy gevoelige data apart van de onderzoeksgegevens opgeslagen, zoals dit door de Good Clinical Practise (GCP) regels wordt voorgeschreven.

memic driehoek
MEMIC's model verklaart hoe we evolueren van data naar informatie naar kennis om bij kennis uit te komen

Onderzoeks keten

memic research chain
MEMIC activiteiten zijn onderdeel van een grotere onderzoeks keten