Over MEMIC
MEMIC is het centrum voor data en informatie management van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van Maastricht University. Wij Faciliteren onderzoekers met hun data verzameling, informatie management en kennis extractie. We beheren de data gedurende het onderzoek en helpen om deze data FAIR te maken. Samen met onze partners denken we graag met jou als onderzoeker mee om uniek onderzoek mogelijk te maken.

MEMIC & data
Data zijn essentieel om wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Bij gebrek aan data is het onmogelijk om nieuwe betrouwbare kennis te vergaren. Research Data Management beantwoord vragen over verzamelen, cleanen, koppelen, analyseren en opslaan van de onderzoeksdata, alsook vragen over hoe de data FAIR gemaakt kan worden. MEMIC helpt de onderzoekers bij het vinden van de oplossingen die zij zoeken.
Vaak dient een onderzoeksvoorstel ook een Data Management Plan (DMP) te bevatten. Een DMP beschrijft onder andere hoe de data FAIR gemaakt wordt en het betekent dat je beschrijft hoe je de data vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en herbruikbaar maakt. Je dient er bijvoorbeeld over na te denken hoe je de variabelen noemt en beschrijft zodat iemand 10 jaar na publicatie nog steeds begrijpt waar deze variabelen voor dienen.
Bij MEMIC worden privacy gevoelige data apart van de onderzoeksgegevens opgeslagen, zoals dit door de Good Clinical Practise (GCP) regels wordt voorgeschreven.
MEMIC aanpak in drie stappen

Data verzameling
Data verzameling is het proces van informatie verzamelen vanuit verschillende bronnen, om daarmee een antwoord te vinden op de onderzoeksvraag. Data verzameling gebeurt op twee manieren; Primaire data is alle nieuw verzamelde data (vragenlijsten, apps of interviews). Secundaire data is het uitzoeken en hergebruiken van bestaande data.
MEMIC kan jou helpen met bedenken welke data er verzamelt dient te worden en wij kunnen deze gedurende het onderzoek opslaan in onze ISO 27001 gecertificeerde databases.

Informatie management
Wanneer de data eenmaal verzameld is kan MEMIC helpen om deze data naar informatie te veranderen. Hierbij worden de schoonmaak stappen zorgvuldig gedocumenteerd, gelogt en geaudit. Tevens zorgen we ervoor dat de privacy gevoelige gegevens apart en versleuteld worden opgeslagen.
Met ldot, onze workflow management tool en samen met onze toegewijde medewerkers, voldoen jou logistiek en data zowel aan de GCP als de GDPR regelgeving. Met onze SNOMED kennis kunnen wij de onderzoeksdata verrijken met de juiste meta data.

Kennis vergaring
De kennis ontwikkeling gebeurt met name wanneer de hypothese getest wordt en wanneer de resultaten gevalideerd en gepubliceerd zijn. Tijdens het onderzoek kunnen we gedeeltelijke resultaten leveren zodat de voortgang in het oog gehouden kan worden.
Nadat de data verzameling en opschoning klaar zijn kan MEMIC helpen de data te archiveren zodanig dat andere onderzoekers deze data kunnen hergebruiken en de conclusies kunnen reproduceren.
Onderzoeks keten
