22 mrt
13:30 - 15:30
Interview

Revolutie met recht: een gesprek met de advocaat van het klimaat!

Uitgesteld! Nieuwe datum volgt.

 

Roger Cox is de advocaat van de baanbrekende klimaatzaken tegen de Staat en tegen Shell. Wij interviewen hem op 22 maart over deze zaken die hij namens Urgenda en Milieudefensie en andere milieuorganisaties heeft gevoerd! Natuurlijk kunnen jullie die middag ook vragen stellen aan Roger en de discussie met hem opzoeken.

Aan het begin van je studie hebben we Urgenda gebruikt om jullie te laten zien hoe ongelooflijk belangrijk de rol van de rechter is in ons systeem. En dat is niet voor niets: Urgenda is een game changer zoals die maar zelden voorkomt. Vooraf werd een definitieve veroordeling van de Staat om zich aan de eigen afspraken te houden, als kansloos gezien. Na een jarenlange procedure, langs rechtbank, Hof en Hoge Raad, waarbij alles uit de kast is gehaald, tot aan het EVRM aan toe, heeft het klimaat uiteindelijk aan het langste eind getrokken. Ook de zaak tegen Shell lijkt voor grote veranderingen te gaan zorgen. De rechtbank heeft geoordeeld dat Shell het zijne moet doen om een bijdrage te leveren aan het tegengaan van klimaatverandering. Shell is verplicht haar CO2-uitstoot streng terug te brengen. De rechter heeft dus niet alleen de overheid, maar nu ook een bedrijf gedwongen om de mensenrechten te respecteren.

Wat vergt het voeren van dergelijke procedures van een advocaat? Wat waren de grootste uitdagingen? Juridisch of juist praktisch? Wat hebben deze zaken teweeg gebracht? Welke nieuwe ontwikkelingen rondom het klimaatrecht liggen in het verschiet?

Over Roger Cox: TIME heeft Roger Cox in 2021 vermeld in de lijst van de “100 most influential people”. Verder heeft Roger Cox diverse onderscheidingen gekregen voor zijn werk zoals de Dresden Prize (een internationale vredesprijs) en de Gouden Zandloper Oeuvre Award. In de eveneens bekroonde documentaire Duty of Care legt hij zijn drijfveren uit. Hij werkt sinds 2001 bij Paulussen Advocaten in… Maastricht.

Meld je nu aan voor woensdag 22 maart 2023, 13.30-15.30 uur, Franz Palm-zaal.
(Studenten jaar 1 en 2 van de opleiding Bachelor Nederlands Recht hoeven zich niet aan te melden!)

Mis het niet!

Allen die zich hebben aangemeld zullen spoedig worden geinformeerd over de nieuwe datum.

Lees ook

Meer events