10 apr
16:00

Promotie Philippe Johannus Maria Pinckaers

Promotor: Prof. dr. L.J.C. van Loon

Co-promotores: Dr. T. Snijders, Dr. L.B. Verdijk

Trefwoorden: Spieren, Plantaardige eiwitten, Vleesvervanger 

 

"The anabolic properties of plant-derived proteins"

Gezonde spieren zijn van essentieel belang voor het lichaam om goed te kunnen functioneren. De spieren stellen ons in staat om te sporten, en het onafhankelijk kunnen uitvoeren van dagelijkse activiteiten (zoals het opstaan vanuit een stoel). Spieren zijn opgebouwd uit verschillende soorten eiwitten die samen werken om beweging van gewrichten, mogelijk te maken. Om de spieren gezond en functioneel te houden vindt continue opbouw van nieuwe en afbraak van oude spiereiwitten plaats in ons lichaam. Eiwitten in de voeding spelen een essentiële rol bij het aanleveren van de bouwstenen die nodig zijn om deze nieuwe spiereiwitten op te bouwen. Eiwitten van plantaardige afkomst (bonen, tarwe, erwten) hebben de afgelopen jaren veel aandacht gekregen vanwege duurzaamheidsvoordelen ten opzichte van eiwitten met een dierlijke afkomst (vlees, vis, melk, ei). Echter, in tegenstelling tot dierlijke eiwitten, is het nog veelal onbekend in welke mate plantaardige eiwitten de aanmaak van spiereiwitten kunnen stimuleren. Daarom is in dit proefschrift onderzocht of de inname van plantaardige eiwitten de spiereiwitaanmaak kan stimuleren, en of dit verschilt van de inname van een dierlijk eiwit bij gezonde jonge mannen. De onderzoeken in dit proefschrift laten zien dat wanneer een voldoende hoeveelheid plantaardig eiwit (30 gram) wordt geconsumeerd, een effectieve verhoging plaatsvindt van de aanmaaksnelheid van spiereiwitten bij gezonde jonge mannen. Daarnaast laten de resultaten zien dat de aanmaaksnelheid van spiereiwitten na inname van plantaardige eiwitten niet verschilt met die na inname van eenzelfde hoeveelheid dierlijk eiwit. Hieruit kan geconcludeerd worden dat wanneer een voldoende hoeveelheid eiwit wordt ingenomen, plantaardige eiwitten de spiereiwitaanmaak net zo effectief kunnen stimuleren als dierlijke eiwitten, in jonge, gezonde volwassenen.

Klik hier voor de livestream.

Lees ook