06 jul
12:00

Promotie Mw. Lotte Smolders, MSc.

Promotores: prof.dr. J. Plat, prof.dr.ir. R.P. Mensink

“Theobromine: effects on postprandial metabolism, vascular function and intestinal gene expression in humans”


Trefwoorden: hart- en vaatziekten, cacao, theobromine

Het consumeren van cacao verlaagt het risico op hart- en vaat ziekten (HVZ). Mogelijk werkt theobromine, een stofje in cacao, hieraan mee.  

De eenmalige consumptie van theobromine liet geen gezondheid bevorderend effecten zien, wel had het een negatief effect op insulinegehalte in het bloed. Consumptie van theobromine gedurende vier weken liet zien dat het de nuchtere concentratie slechte cholesterol verlaagde, terwijl het de glucose- en insulineresponsen na een maaltijd negatief beïnvloedde. De theobromine had geen gezondheid bevorderend effect op de vetten en cholesterol in het bloed na een maaltijd, en op het functioneren van de bloedvaten.

Het is dus niet waarschijnlijk dat het verhogen van alleen de theobromineconsumptie het risico op HVZ verlaagt. Mogelijk dat theobromine in combinatie met andere stoffen uit cacao, of in een andere bevolkingsgroep toch gunstige gezondheidseffecten kan hebben. Hiervoor zal verder onderzoek moeten worden verricht.

Lees ook