29 feb
16:00

Promotie Anouk Rijken

Promotor: Prof. dr. I.H.J.T. de Hingh

Co-promotor: Dr. F.N. van Erning

Trefwoorden: Buikvliesuitzaaiingen, kanker, epidemiologie, population-based
 

"The burden of peritoneal metastases Exploring epidemiological and clinical aspects using population-based data"

Het doel van dit proefschrift was om meer inzicht te krijgen in epidemiologische en klinische aspecten van buikvliesuitzaaiingen, oftewel peritoneale metastasen, bij verschillende kankersoorten in de dagelijkse praktijk.

Tot ongeveer 20 jaar geleden werden peritoneale metastasen beschouwd als een terminale ziekte zonder effectieve behandelopties. Tegenwoordig wordt er, afhankelijk van de primaire kankersoort, een meer proactieve houding aangenomen ten opzichte van peritoneale metastasen als gevolg van de ontwikkeling van lokale en systemische therapieën voor deze patiënten. In navolging van deze proactieve houding is er ook meer behoefte aan actuele epidemiologische gegevens met betrekking tot peritoneale metastasen. Dit proefschrift onderzoekt verschillende epidemiologische en klinische aspecten (zoals incidentie, risicofactoren, behandeling en overleving) van patiënten met peritoneale metastasen vanuit darmkanker, maagkanker, leverkanker, alvleesklierkanker, galwegkanker, longkanker en kanker vanuit onbekende origine.

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de livestream.

Lees ook

 • 24 apr
  13:00

  Promotie Muriël Reudink

  "Reshaping perioperative colorectal care"

 • 24 apr
  16:00

  Promotie Alice Todaro

  "Genetic mechanisms of inherited bleeding disorders as a basis for personalized medicine approaches"

 • 25 apr
  16:00

  Promotie Kuni Vergauwen

  "Physical activity, participation and health-related quality of life in chronic fatigue syndrome and multiple osteochondromas"