07 feb
19:30 - 22:30
UM Star Lecture in Utrecht

Data science en geneeskunde

Data science speelt een steeds grotere rol in de geneeskunde. Professor Andre Dekker en zijn team bouwen een wereldwijde infrastructuur met medische data. Met behulp van onder andere machine learning haalt hij daaruit nieuwe kennis. Dat resulteert bijvoorbeeld in algoritmen die voorspellen wat de uitkomst zal zijn van een bepaalde behandeling bij een bepaalde patiënt. Het proces is niet eenvoudig, denk aan het privacyvraagstuk, het combineren van vaak anders ingerichte informatie, en de vele verschillende talen.  Maar de resultaten zijn het waard. Dankzij kunstmatige intelligentie zullen tumoren beter gekarakteriseerd worden en kunnen medici nauwkeuriger overlevingskansen voorspellen. Zo kunnen arts en patiënt samen beter kiezen voor een behandeling.

Over de spreker

Andre Dekker

Prof. Andre Dekker is als gecertificeerd klinisch fysicus verbonden aan de MAASTRO Clinic en als universitair docent aan het Maastricht UMC+ en Maastricht University, waar hij de leerstoel ‘Clinical Data Science’ bekleedt.

Zijn onderzoek richt zich op drie hoofdthema's: de ontwikkeling van wereldwijde infrastructuren voor gegevensuitwisseling; zelflerende predictieve modellen voor kanker op basis van deze gegevens; het gebruik van predictieve modellen om het leven van kankerpatiënten te verbeteren. De belangrijkste wetenschappelijke doorbraak is de ontwikkeling van een Semantic Web- en ontologiegebaseerde infrastructuur voor gegevensuitwisseling en ‘distributed learning’, waarvoor gegevens het ziekenhuis niet hoeven te verlaten. Dit heeft geleid tot een belangrijke vermindering van ethische en andere obstakels bij de uitwisseling van gegevens.

Deze lezing is onderdeel van een lezingenreeks voor alumni: de UM Star Lectures. Gelijktijdig vinden er nog 13 lezingen plaats in 13 steden en 5 landen. Het evenement wordt jaarlijks georganiseerd om de contacten met onze afgestudeerden aan te halen, te inspireren, wetenschappelijke inzichten te delen en ervaringen en herinneringen op te halen. Daarnaast willen we hiermee bijdragen aan een levendige alumni gemeenschap.