25 jan
13:00

On-site Promotie Sarah Kochs

Promotores: Prof. dr. A.J. Roefs, Prof. dr. A.T.M. Jansen

Trefwoorden: mentaliteit, dieetbeperking, hersenreacties, aandachtsvertekening

"Focus On Food: Effects of Mindset, Hunger and Dietary Restraint on Attention Bias, Food Intake and Brain Responses to Food

Tegenwoordig worstelen veel mensen met hun lichaamsgewicht en gaan herhaaldelijk op dieet, zij spannen zich in om hun dieet te beperken, maar slagen er niet in om hun gewichtsverlies op lange termijn vol te houden. Een populair idee in de wetenschappelijke literatuur is dat dieetfalen te wijten is aan een verhoogde aantrekkelijkheid van calorierijk en smakelijk voedsel, wat tot uiting komt in een verhoogde aandacht voor dit voedsel en een verhoogde activiteit in het beloningscentrum van de hersenen. Het empirisch bewijs voor deze ideeën is echter zeer inconsistent.

Veel onderzoek heeft een belangrijke factor over het hoofd gezien: de mentaliteit. In de meeste onderzoeken werd eenvoudigweg aangenomen dat calorierijk en smakelijk voedsel altijd aantrekkelijk is. De mentaliteit van mensen kan echter schommelen tussen genot en gezondheidsfocus, waarbij ze bijvoorbeeld een stuk chocolade zien als iets om van te genieten of als een bedreiging voor hun taille. 

Het huidige proefschrift onderzocht effecten van mindset, honger en dieetbeperking op de hersenreacties op voedsel, aandachtsbias voor voedsel en voedselinname. Uit dit onderzoek bleek dat smakelijk en calorierijk voedsel geen sterkere respons in de beloningscentra van de hersenen oproept dan niet-smakelijk en caloriearm voedsel. In plaats daarvan bepaalde de mentaliteit de mate van respons in dit hersensysteem, onafhankelijk van de mate van voedingsbeperking. Smakelijkheid en het caloriegehalte van het voedsel werden gecodeerd in multivoxel patronen van hersenactiviteit, ook onafhankelijk van de mate van eetbeperking.

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de live stream.

Voertaal: Engels