25 jan 08 feb
19:30 - 21:30
Studium Generale | Collegereeks

Rondom Vermeer

Op 12 februari gaat in het Rijksmuseum de ‘grootste Vermeertentoonstelling ooit’ van start. Wie Vermeer zegt, zegt schilderkunst puur. Ieder schilderij is het zuivere destillaat van eindeloos kijken. Was schilderkunst ooit volmaakter, meer zichzelf? Vermeer is zoveel meer! Niemand die de grote omslag in de westerse cultuur scherper in beeld bracht dan hij. Deze reeks biedt met drie presentaties, elk met hun eigen thema en opzet, een rijk gevarieerde inleiding.


De afzonderlijke colleges

1.  Op zoek naar Vermeer (25 jan)
Opwindende en soms ronduit bizarre wederwaardigheden van de schilder op zijn reis door de tijd. Wie is Vermeer? Hoe kunnen we dichter bij hem komen? En hoe veranderde de perceptie en de waardering van zijn werk?

2.  De glorie van de schilderkunst (1 feb)
Vermeer wordt in één adem genoemd met Velázquez, Poussin en Rembrandt, de grote namen van dé bloeiperiode van de westerse kunst. Waar staat de schilder van Het straatje in dit gezelschap? Wat maakt hem zo bijzonder?

3.  In het licht van de rede (8 feb)
Het melkmeisje brengt ons naar het opwindende, allereerste begin van de Verlichting, een revolutie die in Nederland begon. Vermeer ontmoet Descartes, Huygens en Spinoza. In de uitwisseling die tussen hen ontstaat komt zijn werk in een nieuw licht te staan.

Lees ook