24 mei
13:00

Promotie Lisa Susan Elisabeth Harms

Promotor: Dr. Jessica Gubbels

Co-promotores: Dr. Sanne Gerards, Dr. Kathelijne Bessems

Trefwoorden: Leefstijlinterventie, Gezinnen, Kinderopvang, Basisschool
 

"Involving parents in lifestyle interventions for children. Where is the fun in that?"

Het is belangrijk dat kinderen zo vroeg mogelijk gezonde leefstijlgewoontes ontwikkelen. Leefstijlinterventies die ouders helpen bij het integreren van gezonde voeding en voldoende beweging thuis zijn veelbelovend, maar lopen tegen problemen aan in het bereiken en betrekken van ouders. 

Dit onderzoek wilde daarom leren waar ouders behoefte aan hebben en op welke manier zij het beste bereikt en betrokken kunnen worden. Dit is gedaan door ouders mee te laten denken tijdens de ontwikkeling en evaluatie van twee leefstijlinterventies: SuperFIT en Zin in Koken. Interviews vroegen ouders wat ze van de interventies vonden en welke punten verbeterd moesten worden. Ook werd er onderzoek gedaan naar de impact van deelname op het gedrag van de ouder (bijvoorbeeld kookgedrag of opvoedpraktijken) en wat de interventies thuis veroorzaakten. Als laatste werd er gekeken naar de werkzame elementen van elke leefstijlinterventie. 

De studies uit dit proefschrift dragen bij aan de ontwikkeling van toekomstige leefstijlinterventies die leuk zijn voor ouders én kinderen. Ook bevat het proefschrift aanbevelingen voor de praktijkprofessional.

Klik hier voor de livestream.

Lees ook