Opening Academisch Jaar 2020/21

Het motto ‘On campus waar het kan, online waar het moet’ geldt komend jaar niet alleen voor het onderwijs aan de Universiteit Maastricht (UM), maar ook voor de Opening van het Academisch Jaar 2020/21. Collegevoorzitter Martin Paul presenteerde maandag 31 augustus vanaf de Tapijnkazerne een bijzondere ‘corona proof’ variant van het event, met slechts een paar fysiek aanwezige gasten. Alle andere geïnteresseerden konden het volgen via een livestream.

Het thema was: ‘After the storm - how corona could change universities’ en keynotespreker was Harvard hoogleraar Eric Mazur. Hieronder een samenvatting van de middag in beeld en video.

 

Welkomstwoord door voorzitter prof. dr. Martin Paul

Voorzitter van het College van Bestuur Martin Paul heette het publiek welkom en benadrukte op welke manieren de UM zich wapent en heeft gewapend tegen de gevolgen van de coronapandemie. ‘We zitten allemaal in hetzelfde schuitje’, vatte hij de situatie samen.

  Bekijk ook de openingsvideo van het event.

Keynote speech Harvard-hoogleraar prof. Eric Mazur

Professor Eric Mazur lichtte toe hoe zijn kijk op onderwijs in zijn carrière veranderde, resulterend in een visie op onderwijs die ook in tijden van corona inspireert en voedt. Na afloop van zijn presentatie ging hij in op een paar vragen van het publiek, die Martin Paul modereerde.

  Bekijk ook de video-introductie van Eric Mazur.

UM Studentenprijs 2020

De UM Studentenprijs voor uitzonderlijke maatschappelijk- of cultureel-georiënteerde prestaties werd dit jaar toegekend aan Arthur Bribosia, grondlegger en ontwikkelaar van Maastricht for Climate. De vijf genomineerden werden voorgesteld in een video en er was te zien hoe rector Rianne Letschert in een eerdere Zoom-meeting de winnaar bekendmaakte. 

  Bekijk ook het statement van Arthur na afloop van de prijsuitreiking.

Afsluiting en Ode an die Freude

Traditiegetrouw was er een uitvoering van Ludwig von Beethoven’s Ode an die Freude, dit jaar op creatieve digitale wijze door studenten van het Maastrichtse Conservatorium en het UM Orkest. Waarna Martin Paul het academisch jaar 2020/2021 officieel opende.

  Bekijk ook het muzikale intermezzo en de afsluitende woorden van Martin Paul.