• Universiteit Maastricht belangrijke spil in nationaal microscopieonderzoek

12-04-2018

De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs (NWO) kent ruim 17 miljoen euro subsidie toe aan het verder ontwikkelen van een Nederlands netwerk voor elektronenmicroscopie (NEMI). Bijna 5 miljoen daarvan is bestemd voor de UM. Vanuit Maastricht is het instituut M4I van universiteitshoogleraren Ron Heeren (massaspectrometrie) en Peter Peters (cryo-elektronenmicroscopie) namelijk een van de initiatiefnemers van NEMI.

• koken voor thuislozen

Koken voor thuislozen

11-04-2018

UM-studenten Carlotta, Emma, Julia en Alice koken voor de verslaafde bewoners van de Domus-huizen van het Leger des Heils.

• Maxime Heyndrikx

Maxime kreeg een aanbod van Medtronic

11-04-2018

Hoe bereid je je voor op een leven na de universiteit? Het ‘werkende bestaan’? Onder meer door workshops bij bedrijven in de regio te volgen van het UM-programma Master Yourself. Maxime Heyndrickx (masterstudent Public Policy & Human Development) vertelt erover.

• berendokters

Zieke knuffels op consult bij berendokters

11-04-2018

Voor de 18e keer organiseerde de International Federation of Medical Students' Associations (IFMSA) het teddyberenziekenhuis in Maastricht. Ruim 1100 jeugdige bezoekers kwamen voor een consult, allemaal met soortgelijke klachten: hun knuffel moest dringend worden onderzocht.

• emerging markets

Nieuwe master Emerging Markets versterkt expertise UM

28-03-2018

Emerging Markets is de jongste studierichting in de bachelors International Business en Economics en Business Economics aan de Universiteit Maastricht. Maar meteen ook in trek bij veel studenten. Reden om komend najaar te starten met de master Economics and Strategy in Emerging Markets.

• gces

Wereldburger worden in Maastricht

09-03-2018

UM has hosted the first Global Citizenship Education Symposium on 1 March 2018, with more than a hundred students, lecturers and community stakeholders in attendance.

• Paolo Rodrigues

Verandert bitcoin onze wereld?

09-03-2018

The Netherlands’ annual Week van het Geld (Week of Money) is inspired by the very worthy (and very Dutch) conviction that it’s never too soon to teach children about money.  But what new financial lessons do the rest of us – undergraduates, academics, citizens, politicians - need to learn? Long before today’s school kids become adults, could the innovations of fintech and distributed-ledger blockchain transform our world for the better?

• Roofkunst in moreel schemergebied

07-03-2018

Als het om teruggave van roofkunst gaat, liggen de zaken nooit zwart-wit. Procedures zijn vaak langdurig en complex en de scheidslijn tussen recht en moraal flinterdun. Bovendien komen al snel emoties en nationale gevoeligheden om de hoek kijken. Peter van den Brink kent het spel als geen ander. Hij heeft de afgelopen jaren naam verworven als de directeur die negen verloren gewaande doeken wist op te sporen en terug te halen naar zijn Suermondt-Ludwig Museum, waar ze voor de oorlog hadden gehangen. Van den Brink is op 18 maart de keynote spreker op de jaarlijkse MACCH-conferentie tijdens de TEFAF.

• Robot ouderenzorg

Robot caregivers: friends or foes?

07-03-2018

Martina Čaić, promovenda in the School of Business and Economics probeert van ouderen een antwoord op deze vraag te krijgen.

• cluitmans 1

De hybride onderzoeker

15-02-2018

Onderzoek dat de disciplines overstijgt staat hoog aangeschreven in de wetenschap en tegelijkertijd weet iedereen hoe moeilijk dat kan zijn. Matthijs Cluitmans illustreert dat het mogelijk is én van meerwaarde. Hij promoveerde in 2016 bij zowel het Department of Data Science and Knowledge Engineering (DKE) als de cardiovasculaire onderzoekschool CARIM. Daarvoor studeerde hij al af binnen beide disciplines in Maastricht en momenteel werkt hij voor beiden, én bij Philips Research.