• promotie datascience

Big data in de gezondheidszorg

25-04-2019

Hoe kun je de gezondheidszorg verder verbeteren, met gebruik van ‘big data’? Die vraag staat centraal in menig wetenschappelijk onderzoek, wereldwijd. Afgelopen maand verdedigden twee promovendi hun proefschrift aan de Universiteit Maastricht rond diezelfde kernvraag.

• joost van den akker

"Europa is van ons allemaal"

18-04-2019

Joost van den Akker, alumnus European Studies, is sinds 2018 een van de bestuurders van Limburg, "de meest internationale provincie van Nederland". Hij ziet de universiteit als een 'Europese musketier', waarvan de bewuste keuze voor internationalisering en Europa een winmodel is gebleken.

• Raf de Bont

Moving animals: ook de dieren globaliseren.

17-04-2019

De globalisering is onmiskenbaar. Mensen, goederen en informatie verplaatsen zich in steeds hoger tempo over de wereld. Maar hoe zit het met de dieren? Overschrijden zij ook de lands- en continentgrenzen en hoe gaat dat dan in zijn werk?

• vitrojet

Technische hoogstandjes bij 180 graden onder nul

04-04-2019

Frank Nijpels sleutelt aan de Vitrojet, een fonkelnieuw apparaat dat samples prepareert voor een vorm van elektronenmicroscopie die in 2017 onderscheiden werd met de Nobelprijs voor Scheikunde.

• Rick Okkersen
  • Genetische modificatie

Groenten en fruit immuun helpen maken voor plantenziekten

29-03-2019

Een mooie stap op weg naar duurzame landbouw.

• bakir bulic

“Ik ben een koffiefundamentalist”

27-03-2019

Soulkitchen: een kijkje in de keuken van UM’ers
    Bakir Bulić, directeur bij de Faculty of Science and Engineering, herinnert zich hoe hij als achtjarig jongetje vanuit Duitsland over de grens, naar het asielzoekerscentrum in Zeewolde werd gesmokkeld. Hij en zijn vader, moeder en zusje Sabina waren op de vlucht voor de oorlog in Bosnië Herzegovina. “Het enige waaraan ik op dat moment kon denken was mamma’s puree en kalfsschnitzel, dat gaf me houvast en troost.”

• Huisartsengeneeskunde is veranderd
  • Lisa Waddington

Europees gehandicaptenrecht: het wegruimen van obstakels

14-03-2019

Hoewel er de afgelopen decennia al veel is verbeterd voor mensen met een beperking in Europa, is de klus nog lang niet geklaard. Professor Lisa Waddington coördineert de inbreng van de Universiteit Maastricht in een nieuw project: Disability Advocacy Research in Europe (DARE). Dit nieuwe Marie Sklodowska-Curie Innovative Training Network (ITN) financiert het promotieonderzoek van vijftien pas begonnen onderzoekers.

• Carij beumer bees green

Saxifragelisticexpialidocious! Al dat groen en grijs in je tuin

10-03-2019

Zie je ineens een vreemde in je tuin staan? Geen paniek! Wellicht is het Carijn Beumer, die onderzoek doet naar jouw stedelijke groene ruimte. Is het niet Carijn? Oké, dan heb je misschien toch een probleem. (Mocht je het je afvragen; een stedelijke groene ruimte is inderdaad een tuin…)