Nieuws

 • BAD award

  Een maand lang leven in bed

  12-10-2018

  De Chinese kunstenares Yiyun Chen won samen met de UM-wetenschappers prof. dr. Patrick Schrauwen en dr. Vera Schrauwen-Hinderling van de vakgroep Voeding en Bewegingswetenschappen de BAD Award ter waarde van 25.000 euro, waarmee ze een kunstzinnig/semi-wetenschappelijk experiment gaan uitvoeren. Op 15 oktober betreedt Chen een zelfgebouwde kamer in Eindhoven om er een maand in te verblijven.

 • telomaas

  Hoger BMI van invloed op verkorting telomeren

  04-10-2018

  Uit een omvangrijke studie onder leiding van de Universiteit Maastricht (UM) blijkt dat een hogere body mass index (BMI) gepaard gaat met kortere telomeren, met name bij personen onder de 60 jaar. Telomeerlengte, gemeten in witte bloedcellen, wordt ook wel gezien als signaal voor veroudering. Een BMI-verhoging van 5 staat volgens de onderzoekers ongeveer gelijk aan een 1 jaar oudere biologische leeftijd. De resultaten van de studie zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition.

 • health campus 5 jaar

  5 jaar Brightlands Maastricht Health Campus

  27-09-2018

  CEO Prof. dr. Jan Cobbenhagen vertelt over vijf jaar valorisatie als core business, cross-overs met de andere Brightlands campussen en meer.

 • huwelijkse gevangenschap
 • Pilar Martinez

  Relatie tussen lipiden en Alzheimer

  26-09-2018

  Pilar Martinez spreekt als kersverse hoogleraar ‘Neuro-inflammatie en Neuro-psychiatrische aandoeningen’ op vrijdag 5 oktober a.s. haar oratie uit, getiteld ‘Lipids and antibodies in neurological and psychiatric diseases’.  Vier jaar geleden startte Pilar Martinez een onderzoek naar de rol van lipiden, vetten, in de hersenen van patiënten met de ziekte van Alzheimer. Gaandeweg de studie is de van oorsprong Spaanse wetenschapster ervan overtuigd geraakt dat lipiden een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van deze hersenziekte.

 • PhD pitch
 • lisa and alex

  Alex en Lisa Brüggen: Een match made in Maastricht

  12-09-2018

  Op 14 september, precies 17 jaar na hun eerste ontmoeting, vieren Lisa en Alex hun promotie tot professor Brüggen en professor Brüggen. Twee economen, die een achternaam en een leven delen, over hun gezamenlijke oratie, toeval en koffie, privé versus werk, en Lufthansa’s speciale aandacht voor klanten met een academische titel.

 • Dutch Agrifood Week
 • BISS - Robert Muller
 • ralf peeters

  De schoonheid van wiskunde

  24-08-2018

  Portret van Ralf Peeters, hoogleraar Wiskunde. Zonder hem bestond het Department of Data Science and Knowledge Engineering, met één van de succesvolste UM-opleidingen, al lang niet meer zelfstandig. Maar dat zal hij zelf nooit zo zeggen. Een portret van een bruggenbouwer, puzzelaar, kunstliefhebber en boven alles: een bèta.

Abonneren op Nieuws