Vitaliteit dóór en vóór UM-medewerkers

De Universiteit Maastricht wil een Healthy University worden: een universiteit die gezondheid en welbevinden van medewerkers en studenten bevordert in al haar activiteiten en programma’s. De eerste stappen zijn genomen met het project Vitaliteit Werkt voor medewerkers. Dr. Dennis de Ruijter (FHML) is projectleider van Vitaliteit Werkt. Daarin worden medewerkers opgeroepen een initiatief in te dienen dat medewerkers stimuleert meer te bewegen en minder te zitten. In aanvulling hierop coördineert Nadine Chudy (UM Sport) een breed aanbod aan activiteiten voor medewerkers. Allemaal gericht op even bewegen en ontspannen.

Margot Krijnen

“We starten met één aspect van welbevinden,” zegt Dennis de Ruijter, “en dat is bewegen. We roepen medewerkers op, liefst in teamverband, ideeën in te dienen voor manieren om mensen binnen de UM aan het bewegen te krijgen. Die plannen moeten uiterlijk 1 december bij ons binnen zijn. Vervolgens beoordeelt een klankbordgroep welke plannen gehonoreerd kunnen worden met maximaal € 1.500,- voor de realisatie ervan. De geselecteerde plannen worden uiterlijk in het voorjaar van 2020 uitgevoerd. Wij gaan ervan uit dat succesvolle plannen in de toekomst herhaald kunnen worden. “De initiatieven kunnen uiteenlopen van ludieke acties om mensen de trap te laten nemen tot de fysieke aanschaf van bijvoorbeeld fietspedalen die door een hele afdeling worden gedeeld.

Andersom

Nadine Chudy van UM Sport doet het andersom: zij brengt beweging en ontspanning naar de mensen. “Wij bieden al vele jaren het programma Health and Fitness, een energizer break van 15 minuten op je werklocatie. De instructeur komt naar je werkplek en probeert jou en je collega’s in teamverband actief te laten zijn en je zitgedrag te doorbreken. Het gaat om plezier met anderen en jezelf fysiek en mentaal opfrissen.” Maar vanuit het Vitaliteitsprogramma zijn daar nog vier programma’s bij gekomen. Een daarvan is Yoga at your Desk dat ook weer op de werklocatie groepjes medewerkers ontspannende bewegingen laat uitvoeren. “Niet om energie te geven dus, maar juist om spanning af te bouwen,” zegt Nadine Chudy. “Yoga at your Desk is zojuist afgerond, maar ik hoop in 2020 snel weer van start te gaan. We krijgen namelijk nu al heel veel vragen van mensen die vragen naar een nieuwe reeks. Naast deze twee programma’s bieden we Sports for Staff, sportactiviteiten uitsluitend voor medewerkers en Move More, Feel Better, een coachingprogramma van tien weken voor iedereen met een hulpvraag op het gebied van bewegen. Je kunt je vanaf 21 november aanmelden voor Move More, Feel Better. En dan is er Mom in Balance voor vrouwen. Daarop krijgen UM-medewerkers via ons 50% korting ”

Dennis de Ruijter vitaliteit
Dr. Dennis de Ruijter (foto Appie Derks)

Onderzoek

Vitaliteit Werkt kiest een andere benadering, namelijk bottom-up. Initiatieven die zijn aangedragen door medewerkers, want onderzoek toont aan dat dit de meest succesvolle manier. De Ruijter: “Ik benader dit project vooral ook als onderzoeker. Mijn ambitie is om te begrijpen waarom bepaalde initiatieven werken en hoe we die het beste kunnen aanpakken. Vitaliteit Werkt is niet alleen evidence-based, maar ook evidence-generating. De uitkomsten van dit onderzoek leveren namelijk weer nieuw wetenschappelijk materiaal op. Best practices kunnen ook op andere plekken binnen de UM worden toegepast en misschien zelfs ooit aan andere onderwijsinstellingen.” De ingezonden initiatieven worden beoordeeld door leden van een brede tienkoppige klankbordgroep die bestaat uit zeer diverse experts. Er is expertise op het gebied van gezondheidsbevordering, beweging, duurzame inzetbaarheid, sociale geneeskunde, evolutionaire biologie, maar ook op het gebied van digitale hulpmiddelen die zijn ontwikkeld om mensen in beweging te krijgen, denk aan activity trackers en monitors.

Voor iedereen

Een Healthy University zorgt voor het lichamelijk en geestelijk welbevinden van iedereen. Het zou mooi zijn als initiatieven op het gebied van vitaliteit een spillover krijgen naar studenten. “En straks ook naar patiënten en bezoekers in het MUMC+,” voegt Dennis de Ruijter toe. “Vitaliteit is namelijk een programma van de UM en het MUMC+ samen. Maar studenten hebben nu ook al voordeel bij dit project. Gezonde, evenwichtige medewerkers zijn namelijk betere docenten, studieadviseurs, baliemedewerkers, noem maar op… Wij onderhouden nauwe contacten met Healthy Sidney University en leren veel van hun aanpak. Wij hebben hun thema’s overgenomen en gaan na deze eerste pilot aan de slag met Beter Eten en Mentaal Welbevinden. Aan vele Angelsaksische universiteiten zijn Healthy Universities allang een ingeburgerd begrip. Wij hopen straks met trots dat predicaat te gaan voeren.”

 

“Het was geweldig om te beleven hoe betrokken de medewerkers waren bij het project. Een van mijn favoriete momenten was toen een van de deelnemers vergat haar schoenen weer aan te doen en op sokken de ruimte verliet. Ik ben heel blij dat we de aan de verwachtingen van de deelnemers hebben beantwoord en dat bijna iedereen met een ontspannen gezicht vertrok. Het werd een succes dankzij het fantastische teamwork met UM Sport.”

Annika Gutsche van Yoga at your Desk

Nadine Chudy

Lees ook

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...

  • Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder NUTRIM-onderzoeker Zlatan Mujagic en andere Maastrichtse onderzoekers, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stress op de darmen. Dit onderzoek heeft eindelijk ontrafeld hoe stress leidt tot verergering van inflammatoire darmziekten. Deze...

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.