-
Sabine van Rijt (MERLN) krijgt ERC Grant voor onderzoek naar biomaterialen
31-01-2023Wetenschapper Sabine van Rijt, verbonden aan het MERLN-instituut van Universiteit Maastricht, krijgt een prestigieuze Europese subsidie van 2 miljoen euro voor haar onderzoeksproject Nano4Bone. De ERC Consolidator Grant heeft een looptijd van 5 jaar.
-
Te hoge concentraties van verschillende psychofarmaca in het oppervlaktewater
30-01-2023Wetenschappers van onder andere Universiteit Maastricht (UM) en het RIVM hebben voor het eerst systematisch uitgezocht welke psychofarmaca zoal voorkomen in het oppervlaktewater van Nederland. Met name de concentraties van de middelen oxazepam en carbamazepine blijken dusdanig hoog, dat risico’s voor het waterleven niet zijn uitgesloten.
-
UM-onderzoekers succesvol in Open Competitie van ZonMw
13-12-2022Vier Maastrichtse onderzoeksteams gaan van start met hun project dat gefinancierd wordt met een flinke som geld uit de Open Competitie van subsidieverstrekker ZonMw. Daarnaast is een Nijmeegs onderzoeksteam gehonoreerd, waarvan ook Harro van Lente, hoogleraar Science and Technology Studies aan Universiteit Maastricht, deel uitmaakt.
-
Prestigieuze Europese subsidie voor veelbelovende onderzoekers UM
25-11-2022Wetenschappers Daniel Keszthelyi en Anna Beckers van Universiteit Maastricht (UM) ontvangen een prestigieuze Europese subsidie voor onderzoekers die nog aan het begin van hun academische carrière staan. Het duo krijgt de zogenoemde Starting Grant van de European Research Council.
-
Rillen van de kou?
23-11-2022Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt uit onverwachte hoek: rillen van de kou!
-
Sigaretten sinds 2010 even betaalbaar ondanks verhogingen tabaksaccijns
22-11-2022De betaalbaarheid van sigaretten is tussen 2010 en 2020 nagenoeg gelijk gebleven, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM). Dat de betaalbaarheid van tabak in tien jaar tijd vrijwel gelijk bleef, maakt duidelijk dat de accijnsverhogingen in Nederland onvoldoende zijn geweest.
-
Kwantiteit én kwaliteit
21-11-2022Overlevenden van dikke darmkanker hebben vaak jaren na de behandeling nog klachten naar aanleiding van de kanker of de behandeling zoals vermoeidheid en last van tintelingen aan vingers en voeten. Dit heeft veel impact op de ervaren kwaliteit van leven. Waar huidige adviezen omtrent leefstijl voornamelijk gericht zijn op preventie van (dikke darm) kanker, onderzocht Marlou-Floor Kenkhuis in haar promotieonderzoek het verband tussen leefstijl met kwaliteit van leven en vermoeidheid bij overlevenden van dikke darmkanker.
-
AMICARE: grensoverschrijdend onderzoek naar relatie hartfalen en nierfalen
21-10-2022In Aken is gisteren AMICARE geopend. In dit onderzoeksinstituut werken onderzoekers van Maastricht UMC+, Universiteit Maastricht en RWTH Aachen University samen om de relatie tussen problemen aan hart en vaten én nierziekten te ontrafelen.
-
Grootste onderzoek ooit ten behoeve van Europese jongeren met mentale gezondheidsproblemen van start
10-10-2022Vandaag, op World Mental Health Day, gaat het grootste onderzoek ooit van start naar de ontwikkeling van de geestelijke gezondheid van jongeren in Europa. Hoogleraar Bart Rutten van de Universiteit Maastricht coördineert de studie, waaraan maar liefst 17 instellingen in negen Europese landen en Australië meedoen. De Europese Commissie heeft 9,7 miljoen euro uitgetrokken voor het project.
-
Mentholrokers stoppen vaker met roken na Europees verbod op mentholtabak
27-09-2022Dankzij het Europese verbod op sigaretten en shag met mentholsmaak van mei 2020 zijn er meer mentholrokers gestopt met roken dan niet-mentholrokers. Ook deden zij vaker een stoppoging. Tegelijkertijd geeft een derde van de mentholrokers aan dat zij na het Europese verbod toch nog altijd mentholsigaretten roken.
- 1 van 12
- ››