• Te hoge concentraties van verschillende psychofarmaca in het oppervlaktewater

30-01-2023

Wetenschappers van onder andere Universiteit Maastricht (UM) en het RIVM hebben voor het eerst systematisch uitgezocht welke psychofarmaca zoal voorkomen in het oppervlaktewater van Nederland. Met name de concentraties van de middelen oxazepam en carbamazepine blijken dusdanig hoog, dat risico’s voor het waterleven niet zijn uitgesloten.

• UNS50

Nieuwe proefdierfaciliteit Maastricht definitief in bestaande locatie

30-01-2023

Het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht heeft ingestemd met het plan voor de vernieuwing van de centrale proefdiervoorziening voor de UM en het Maastricht UMC+ op de reeds bestaande locatie aan de Universiteitssingel 50 (UNS50). Een nieuw gebouw is daarmee van de baan.

• Hoogste UM-onderscheiding voor burgemeester van Maastricht

27-01-2023

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht heeft op 27 januari 2023 de Tanspenning ontvangen, de hoogste UM-onderscheiding die wordt toegekend aan personen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de UM.

• Eredoctoraat voor professor Robert Langer

27-01-2023

Tijdens de viering van de Dies Natalis ontving de Amerikaanse hoogleraar Robert S. Langer het ere-doctoraat van de UM. Professor Langer is een wereldberoemd wetenschapper aan het Massachusetts Institute of Technology.

• UM-onderzoekers succesvol in Open Competitie van ZonMw

13-12-2022

Vier Maastrichtse onderzoeksteams gaan van start met hun project dat gefinancierd wordt met een flinke som geld uit de Open Competitie van subsidieverstrekker ZonMw. Daarnaast is een Nijmeegs onderzoeksteam gehonoreerd, waarvan ook Harro van Lente, hoogleraar Science and Technology Studies aan Universiteit Maastricht, deel uitmaakt.

• Twee UM'ers in nieuwe adviescommissie starters- en stimuleringsbeurzen

09-12-2022

Namens Universiteit Maastricht hebben Pamela Habibovic, rector magnificus, en Ceren Pekdemir, universitair docent Duurzame Ontwikkeling, zitting in de nieuwe adviescommissie Starters- en Stimuleringsbeurzen. Minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de commissie ingesteld om hem en universiteitsbesturen (inclusief umc’s) te laten adviseren over de nadere uitwerking van de starters- en stimuleringsbeurzen.

• Prestigieuze Europese subsidie voor veelbelovende onderzoekers UM

25-11-2022

Wetenschappers Daniel Keszthelyi en Anna Beckers van Universiteit Maastricht (UM) ontvangen een prestigieuze Europese subsidie voor onderzoekers die nog aan het begin van hun academische carrière staan. Het duo krijgt de zogenoemde Starting Grant van de European Research Council.

• Keuzegids Universiteiten 2023: zes bachelorstudies UM Topopleiding

24-11-2022

Acht van de in totaal 23 beoordeelde bacheloropleidingen van de Universiteit Maastricht (UM) zijn uitgeroepen tot de beste van het land. Zes Maastrichtse opleidingen zijn bovendien beloond met het kwaliteitszegel Topopleiding. Een en ander blijkt uit de vandaag verschenen Keuzegids Universiteiten 2023.

• cigarette smoke

Sigaretten sinds 2010 even betaalbaar ondanks verhogingen tabaksaccijns

22-11-2022

De betaalbaarheid van sigaretten is tussen 2010 en 2020 nagenoeg gelijk gebleven, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM). Dat de betaalbaarheid van tabak in tien jaar tijd vrijwel gelijk bleef, maakt duidelijk dat de accijnsverhogingen in Nederland onvoldoende zijn geweest.

• Energietransitie in grensregio’s ernstig gehinderd door gebrek aan afstemming

18-11-2022

Een gebrek aan afgestemde regelingen tussen buurlanden maakt een succesvolle energietransitie in de Duits-Nederlandse grensregio’s erg moeilijk. Dat blijkt uit de jaarlijkse Grenseffectenrapportage van expertisecentrum ITEM, onderdeel van de Universiteit Maastricht.