• Alie de Boer Wetenschapstalent van het jaar? Stem nu!

23-04-2019

Ook dit jaar is er weer een UM’er genomineerd voor de Wetenschapstalent-verkiezing van New Scientist. De afgelopen twee jaar hebben we het goed gedaan met Michelle Moerel en Lucas Lindeboom, dit jaar is voedingswetenschapper Alie de Boer van de UM-campus in Venlo genomineerd.

• Ondertussen bij…. de ‘hamburgerprofessor’

11-04-2019

Sinds Mark Post in 2013 de eerste in het lab gekweekte hamburger presenteerde op een persconferentie in Londen, blijft de telefoon in Maastricht maar rinkelen. Zijn missie: hoe zorg je dat er ook in de toekomst genoeg en verantwoord eten is voor de groeiende wereldbevolking, zonder het milieu te ruïneren?

• UM valorisatie 2018

Valorisatieprijs voor Theresa Thoma-Lürken

04-04-2019

Theresa Thoma-Lürken heeft tijdens het jaarlijkse Maastricht University Dinner de Valorisatieprijs ontvangen voor haar proefschrift ‘Innovating Long-Term Care for Older People’. Dr. Thoma heeft onderzoek gedaan naar innovaties in de ouderenzorg en specifiek een besluitvormingsondersteunende app ontwikkeld voor wijkverpleegkundigen en casemanagers.

• Genetische modificatie
  • Mozambique

Zorg voor Beira

28-03-2019

Laten we ervoor zorgen dat het onderwijs in Mozambique voortgezet kan worden.

• iKnife

Chirurgen en pathologen helpen met het iKnife

21-03-2019

Onderzoekers van het Maastricht M4I instituut, onder leiding van prof. dr. Ron Heeren, zijn centrale partners in een internationaal consortium dat het iKnife gaat valideren.

• Nieuw BMC

Nieuwe fase in nieuwbouw proefdiervoorziening

17-03-2019

Wetenschappers werken continu aan nieuwe of betere medicijnen of behandelingen voor ziektes als kanker, alzheimer en hart- en vaatziekten.

• Carij beumer bees green

Saxifragelisticexpialidocious! Al dat groen en grijs in je tuin

10-03-2019

Zie je ineens een vreemde in je tuin staan? Geen paniek! Wellicht is het Carijn Beumer, die onderzoek doet naar jouw stedelijke groene ruimte. Is het niet Carijn? Oké, dan heb je misschien toch een probleem. (Mocht je het je afvragen; een stedelijke groene ruimte is inderdaad een tuin…)

• Samen op weg naar Next Generation Supply Chain Management

01-03-2019

In de provincie Limburg bevindt zich een fors aantal internationaal grote logistieke bedrijven evenals een groot aantal logistieke MKB-bedrijven en start-ups. Dit geldt met name in de regio Venlo. De logistieke sector in de provincie is dan ook van groot belang. Om een leidende positie te behouden is voortdurende innovatie nodig.  Daarom slaan Universiteit Maastricht en Provincie Limburg de handen ineen om de logistieke sector in de regio en Nederland verder te ontwikkelen met innovatieve supply chainoplossingen.

• Rodebietensap beter voor voetballers dan voor wielrenners

22-02-2019

Nitraat, dat bijvoorbeeld in rodebietensap zit, heeft een positief effect op de prestaties van getrainde sporters die het vooral van een kortdurende, explosieve inspanning moeten hebben, zoals voetballers. Voor duursporters, zoals wielrenners, lijkt nitraat dat effect niet of nauwelijks te hebben.