Nieuws

 • Miljoenensubsidie voor consortium UM-hoogleraar psychologie Anita Jansen

  30-08-2019

  De Universiteit Maastricht is voor het eerst geselecteerd als hoofdaanvrager en projectleider van het zogeheten Zwaartekrachtprogramma.

 • Schatkamer klassieke muziek

  26-03-2019

  Op 29 en 30 maart organiseert het Maastricht Centre for the Innovation of Classical Music (MCICM) een bijzonder symposium in respectievelijk de St. Janskerk en het Conservatorium in Maastricht. Aanleiding voor het internationale symposium is de oratie van prof. dr. Peter Peters, bijzonder hoogleraar Innovatie van Klassieke Muziek, op vrijdag 29 maart.

 • Oorsuizen te lijf met gedragstherapie

  25-02-2019

  In de nieuwe Europese behandelrichtlijn voor tinnitus is een aan de Universiteit Maastricht (UM) ontwikkelde therapie aangemerkt als de enige aan te bevelen behandeling. Het gaat om een cognitieve gedragstherapie die momenteel alleen door zorgcentra in Hoensbroek en Eindhoven wordt aangeboden.

 • Dalena van heugten
 • HBP

  Succesvolle Open Dag Human Brain Project

  19-10-2018

  Hundreds of students, scientists and citizens flocked to the Human Brain Project Open Day at the MECC Maastricht conference centre on 15 October.

 • pijnonderzoek

  Waarom doet iemand in vredesnaam vrijwillig mee met pijnonderzoek?

  22-03-2018

  Onderzoekers UM ontdekken dat sensatiedrang een doorslaggevende factor is bij deelname aan pijnlijke experimenten.

 • Lars Riecke

  Spraak verstaan met elektrische stroom

  23-01-2018

  Wetenschappers van de Universiteit Maastricht (UM) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn erin geslaagd om spraakverstaan te beïnvloeden door het hersengebied dat betrokken is bij spraakverstaan met elektrische stroompjes door de schedel heen te stimuleren.

 • ‘Waar kom je vandaan?’ Waarom vragen we dat?

  10-01-2018

  In haar proefschrift laat Lotte Thissen zien dat iedereen buitenlandsheid kan ervaren, ongeacht afkomst of achtergrond. Een van de belangrijkste conclusies van haar onderzoek is dat we moeten stoppen met vragen waar iemand vandaan komt.

 • Kal Plat poster

  Dialect Web App voor het Eèsjdes (Eijsdens) en Mestreechs (Maastrichts)

  04-09-2017

  Professor dr. Leonie Cornips lanceert Dialect Web App voor het Eèsjdes (Eijsdens) en Mestreechs (Maastrichts).

 • Microsoft goes Limburgs

  Microsoft goes Limburgs

  15-08-2017

  Softwaregigant Microsoft komt met een Limburgs taalmodel met toetsenbord en spellchecker dat het gebruik van het Limburgs op digitale media makkelijker moet maken.

Abonneren op Nieuws