• wikimedia_zeichen_391_-_mautpflichtige_strecke_stvo_2003.svg_.png

Effecten van Duitse tol op grensregio’s nader onderzocht

15-12-2017

De effecten van het Duitse tolplan op grensregio’s zijn nader onderzocht in een grenseffectentoets, uitgevoerd door Adviesbureau Ecorys in opdracht van het ministerie. Uit het onderzoek is gebleken dat de grensregio’s onder het Duitse tolplan de grootste effecten zullen ondervinden. De Nederlandse regering heeft op basis van deze juridische onderbouwing besloten zich aan te sluiten bij Oostenrijk en Duitsland voor het Europese Hof van Justitie te dagen vanwege de plannen om tol in te voeren voor personenauto's. Het Dossier met betrekking tot het Duitse Tolplan werd ook behandeld in de jaarlijkse Grenseffectenrapportage 2017 van Expertisecentrum ITEM (Universiteit Maastricht).

• ITEM_Professionele erkenning inzichtelijk gemaakt_September 2017

Verkrijg inzicht in de richtlijn beroepskwalificaties: Een handzame gids

12-12-2017

ITEM heeft een beknopte gids opgesteld ter verbetering van de leesbaarheid van de richtlijn 2005/36/EC, ook bekend als de richtlijn beroepskwalificaties, waarmee de mogelijkheid geboden wordt om gemakkelijk inzicht te verkrijgen in de structuur en inhoud van de richtlijn.

• pixabay-approved

ITEM geeft knelpunten weer omtrent erkenning van kwalificaties

12-12-2017

Wanneer professionals en studenten verhuizen naar andere landen om daar te werken of te studeren, is erkenning van hun kwalificaties waarschijnlijk nodig. Verschillende instrumenten en procedures bestaan afhankelijk van de mobiliteitsdoeleinden. Ondanks het feit dat zulke instrumenten voornamelijk bedoeld zijn om mobiliteit te faciliteren, kunnen knelpunten in de praktijk toch ontstaan. ITEM geeft een overzicht van enkele voorbeeldknelpunten inclusief voorgestelde oplossingen gerelateerd aan de erkenning van kwalificaties voortvloeiende uit ITEM's casuïstiek en onderzoek.

• ITEM Quick scan Regeerakkoord NL 2017

Quick scan van Nederlandse Regeerakkoord: effecten voor grensregio’s

08-12-2017

De ITEM quick scan maakt een eerste inschatting mogelijk in hoeverre een onderwerp een verdere beoordeling vergt wat mogelijke grenseffecten betreft. ITEM heeft de quick scan toegepast op beleidsvoornemens die in het Nederlandse Regeerakkoord van 2017 worden genoemd.

• Colege Tour met Tom Dumoulin

UM ontvangt TV-programma College Tour met Tom Dumoulin

29-11-2017

Op 28 november was het TV-programma College Tour te gast bij de Universiteit Maastricht. In ons eigen universitair sportcentrum UM SPORT vonden opnames plaats voor een uitzending met topwielrenner Tom Dumoulin.

• ITEM Jaarconferentie 2017 © Vera van Vliet

Het belang van grenseffectentoetsing wederom bekrachtigd

13-11-2017

Kunnen bepaalde regels het dagelijks leven van grensbewoners beïnvloeden? Door middel van een effectentoets kan de impact van bepaalde richtlijnen gemeten worden. Het Expertisecentrum ITEM (Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility) maakt zich sterk om de effecten van wetgeving en beleid voor grensregio’s in kaart te brengen. In dit kader publiceerde ITEM op vrijdag 10 november jl. haar jaarlijkse Grenseffectenrapportage 2017.

• HRH Princess Margriet and the Advisory Board Global Health

UM verwelkomt HKH Prinses Margriet

17-10-2017

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet heeft op 16 oktober deelgenomen aan de jaarlijkse vergadering van de Advisory Board Global Health. Deze internationale adviesraad voor de masteropleidingen Global Health aan UM en aan McMaster University Canada komt elk jaar samen, alternerend tussen Maastricht/Nederland en Canada.

• Elsevier ranking 2017

University Colleges UM domineren Elsevier ranking

29-09-2017

Beide University Colleges van de Universiteit Maastricht (UM) domineren dit jaar de Beste Studies 2017 ranking van weekblad Elsevier in de categorie University Colleges.

• ITEM's Martin Unfried aanwezig bij EU Conferentie over grensregio's

22-09-2017

Martin Unfried van het Institute for Transnational and Euregional Cross-border cooperation and Mobility / ITEM van de Universiteit Maastricht was aanwezig bij de lanceringsconferentie 'Boosting Growth and Cohesion in EU Border Regions' van de Europese Commissie in Brussel. Op het evenement gaf Unfried achtergrondinformatie over ITEM's jaarlijkse Grenseffectenrapportage, welke door de Commissie genoemd was als praktijkvoorbeleld voor de verbetering van het wetgevingsproces binnen de Europese Unie.

• UNSIF logo

Deelname UM aan Ontwikkelingsprogramma VN

22-09-2017

Vrijdag 22 september heeft de Universiteit Maastricht samen met negen toonaangevende universiteiten een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor deelname aan de Onderzoeksraad (Research Council) van de UNSIF.