Nieuws

 • luchvervuiling

  Twee pakjes sigaretten per week

  14-03-2018

  Onno van Schayck geeft college over luchtkwaliteit.

 • gces

  Wereldburger worden in Maastricht

  09-03-2018

  UM has hosted the first Global Citizenship Education Symposium on 1 March 2018, with more than a hundred students, lecturers and community stakeholders in attendance.

 • Paolo Rodrigues

  Verandert bitcoin onze wereld?

  09-03-2018

  The Netherlands’ annual Week van het Geld (Week of Money) is inspired by the very worthy (and very Dutch) conviction that it’s never too soon to teach children about money.  But what new financial lessons do the rest of us – undergraduates, academics, citizens, politicians - need to learn? Long before today’s school kids become adults, could the innovations of fintech and distributed-ledger blockchain transform our world for the better?

 • item_anouk_bollen_staatssecretaris_raymond_knops_rapport_gespecialiseerde_verpleegkundigen_ic.jpg

  Rapport over gespecialiseerde verpleegkundigen IC gepresenteerd (ITEM)

  08-03-2018

  Het uitoefenen van een beroep als gespecialiseerde IC-verpleegkundige is over de grens geen vanzelfsprekendheid. Kwaliteitsstandaarden in de zorg kunnen belemmeringen veroorzaken die ten koste gaan van grensoverschrijdende mobiliteit. In dit kader heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het Expertisecentrum ITEM verzocht  de casus omtrent de grensoverschrijdende mobiliteit van gespecialiseerde verpleegkundigen Intensive Care (IC) te onderzoeken. Ter gelegenheid van het werkbezoek van Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Euregio Scheldemond werden de resultaten van het rapport door ITEM gepresenteerd, en werd het rapport aan de staatssecretaris overhandigd. Bovendien werd het Universitair Ziekenhuis Gent tijdens het werkbezoek door staatssecretaris geaccrediteerd als erkende stageplek voor gespecialiseerde verpleegkundigen.

 • Roofkunst in moreel schemergebied

  07-03-2018

  Als het om teruggave van roofkunst gaat, liggen de zaken nooit zwart-wit. Procedures zijn vaak langdurig en complex en de scheidslijn tussen recht en moraal flinterdun. Bovendien komen al snel emoties en nationale gevoeligheden om de hoek kijken. Peter van den Brink kent het spel als geen ander. Hij heeft de afgelopen jaren naam verworven als de directeur die negen verloren gewaande doeken wist op te sporen en terug te halen naar zijn Suermondt-Ludwig Museum, waar ze voor de oorlog hadden gehangen. Van den Brink is op 18 maart de keynote spreker op de jaarlijkse MACCH-conferentie tijdens de TEFAF.

 • Robot elderly care

  Robot caregivers: friends or foes?

  07-03-2018

  Martina Čaić, promovenda in the School of Business and Economics probeert van ouderen een antwoord op deze vraag te krijgen. 

   

   

 • ITEM Brochures Vera van Vliet

  Expertisecentrum ITEM pleit voor herziening Belgisch-Nederlandse Belastingverdrag

  27-02-2018

  De lokale media besteedde deze week aandacht aan loonverschillen van grenswerkers in het onderwijs. Het verschil in beloning, als gevolg van een bepaling uit het Belastingverdrag Nederland-België wordt betiteld als 'onrechtvaardig en niet meer van deze tijd'. In hun interviews met Vlaamse krant 'Het Belang van Limburg' en Nederlandse krant Dagblad de Limburger respectievelijk pleitten Prof. dr. Anouk Bollen en Prof. dr. Marjon Weerepas (Expertisecentrum ITEM) voor een herziening van het verdrag.

 • cluitmans 1

  De hybride onderzoeker

  15-02-2018

  Onderzoek dat de disciplines overstijgt staat hoog aangeschreven in de wetenschap en tegelijkertijd weet iedereen hoe moeilijk dat kan zijn. Matthijs Cluitmans illustreert dat het mogelijk is én van meerwaarde. Hij promoveerde in 2016 bij zowel het Department of Data Science and Knowledge Engineering (DKE) als de cardiovasculaire onderzoekschool CARIM. Daarvoor studeerde hij al af binnen beide disciplines in Maastricht en momenteel werkt hij voor beiden, én bij Philips Research.

 • inscite

  InScite maakt groeispurt

  02-02-2018

  InSciTe, het op Brightlands Chemelot gevestigde Institute for Science and Technology, ondersteunt wetenschappers en startende ondernemers met het vertalen van onder andere medische innovaties naar praktische toepassingen. Drie jaar na de oprichting is de biomedische afdeling van het instituut uit zijn jasje gegroeid. Nog dit jaar wordt begonnen met de bouw van nieuwe labs en cleanrooms.

 • ITEM ICGI Cross-border corporate mobility CbCM featured

  Thomas Biermeyer en Marcus Meyer publiceren eerste rapport over grensoverschrijdende ondernemingsmobiliteit in de EU

  01-02-2018

  Het eerste rapport van het ITEM/ICGI-project van Thomas Biermeyer en Marcus Meyer over ‘Grensoverschrijdende Ondernemingsmobiliteit in de EU’ is nu gepubliceerd. Het rapport biedt een eerste overzicht van empirische bevindingen op het gebied van grensoverschrijdende mobiliteit van ondernemingen. Dit eerste rapport richt zich voornamelijk op grensoverschrijdende fusies en zetelverplaatsingen van ondernemingen tussen 2013 en 2017.

Abonneren op Nieuws