Nieuws

 • Wijnroks

  Onverbeterlijk optimistisch

  22-06-2018

  Marijke Wijnroks, alumna Geneeskunde, ging werken in arme landen onder vaak gevaarlijke omstandigheden. Nu strijdt zij als beleidsmaker en manager bij The Global Fund tegen de bijna onuitroeibare ziekten tuberculose, malaria en aids.

 • Rienties
 • hipster statue

  Het plastische brein als nieuw moreel kompas

  08-06-2018

  Onze hersenen blijken niet alleen een spannend onderzoeksterrein, maar lijken ook meer en meer van invloed op hoe wij vinden dat we zouden moeten leven. Ties van de Werff (FASoS) wijdde er zijn promotieonderzoek aan.

 • Grootste Europese database met duurzame energie initiatieven nu online

  04-06-2018

  Onderzoekers van ICIS, het wetenschappelijk instituut voor duurzame ontwikkeling van de Universiteit Maastricht, zijn in kader van het EU Horizon 2020 project ENERGISE, op zoek gegaan naar projecten die duurzame verandering willen brengen in de energieconsumptie van mensen. Samen met tien onderzoekspartners  werd informatie verzameld over meer dan 1.000 projecten en initiatieven in 30 Europese landen. Deze informatie is nu voor iedereen beschikbaar in de grootste database van Europa op dit gebied.

 • blitterswijk
 • huwelijks gevangenschap

  Maastrichts onderzoek naar huwelijkse gevangenschap leidt tot nieuw wetsvoorstel

  25-05-2018

  Om religieuze huwelijkse gevangenschap tegen te gaan is een wetswijziging nodig. Dat schreef juriste Pauline Kruiniger in het door haar opgestelde eindrapport van het zogenoemde MARICAP-onderzoek. Naar aanleiding van dit rapport heeft minister Sander Dekker van Rechtsbescherming vorige week toegezegd om met een wetsvoorstel te komen waarin de plicht tot medewerking aan een religieuze echtscheiding ter bestrijding van huwelijkse gevangenschap, wordt verankerd.

 • YUFE alliance as part of European Universities initiative

  UM leidt alliantie ‘Young Universities for the Future of Europe’

  22-05-2018

  Op donderdag 17 mei presenteerde de Universiteit Maastricht (UM) in haar Campus Brussel een voorstel voor de vorming van een alliantie voor het European University Initiative. Vertegenwoordigers en studenten van zes andere jonge Europese universiteiten waren aanwezig.

 • Nieuwe EU privacy wetgeving

  Dataprotectie in de 21e eeuw

  22-05-2018

  25 Mei a.s. treedt de General Data Protection Regulation (GDPR) in werking, in Nederland bekend als de AVG. De dataprotectie-verordening geldt voor de hele EU en beschermt de individuele rechten van burgers beschermt en tegelijk een vrij en veilig dataverkeer garandeert. Cosimo Monda, hoofd van het European Centre on Data Privacy and Cyber Security, legt uit wat de consequenties zijn. 'Organisaties kunnen er hun voordeel mee doen.'

 • victoria en de koks

  Waarom Victoria een naamgenoot heeft in Tanzania

  26-04-2018

  Tijdens haar coschappen in Shirati, Tanzania, ondervindt Victoria von Salmuth dat veel patiënten aan ondervoeding lijden. Ze start het Shirati Food Programme.  

 • AppChallenge winners

  AppChallenge @ UM 2018: de winnaars

  23-04-2018

  En de winnaars zijn...

Abonneren op Nieuws