• Wijnroks

Onverbeterlijk optimistisch

22-06-2018

Marijke Wijnroks, alumna Geneeskunde, ging werken in arme landen onder vaak gevaarlijke omstandigheden. Nu strijdt zij als beleidsmaker en manager bij The Global Fund tegen de bijna onuitroeibare ziekten tuberculose, malaria en aids.

• Rienties
  • hipster statue

Het plastische brein als nieuw moreel kompas

08-06-2018

Onze hersenen blijken niet alleen een spannend onderzoeksterrein, maar lijken ook meer en meer van invloed op hoe wij vinden dat we zouden moeten leven. Ties van de Werff (FASoS) wijdde er zijn promotieonderzoek aan.

• Grootste Europese database met duurzame energie initiatieven nu online

04-06-2018

Onderzoekers van ICIS, het wetenschappelijk instituut voor duurzame ontwikkeling van de Universiteit Maastricht, zijn in kader van het EU Horizon 2020 project ENERGISE, op zoek gegaan naar projecten die duurzame verandering willen brengen in de energieconsumptie van mensen. Samen met tien onderzoekspartners  werd informatie verzameld over meer dan 1.000 projecten en initiatieven in 30 Europese landen. Deze informatie is nu voor iedereen beschikbaar in de grootste database van Europa op dit gebied.

• blitterswijk
  • huwelijks gevangenschap

Maastrichts onderzoek naar huwelijkse gevangenschap leidt tot nieuw wetsvoorstel

25-05-2018

Om religieuze huwelijkse gevangenschap tegen te gaan is een wetswijziging nodig. Dat schreef juriste Pauline Kruiniger in het door haar opgestelde eindrapport van het zogenoemde MARICAP-onderzoek. Naar aanleiding van dit rapport heeft minister Sander Dekker van Rechtsbescherming vorige week toegezegd om met een wetsvoorstel te komen waarin de plicht tot medewerking aan een religieuze echtscheiding ter bestrijding van huwelijkse gevangenschap, wordt verankerd.

• YUFE alliance as part of European Universities initiative

UM leidt alliantie ‘Young Universities for the Future of Europe’

22-05-2018

Op donderdag 17 mei presenteerde de Universiteit Maastricht (UM) in haar Campus Brussel een voorstel voor de vorming van een alliantie voor het European University Initiative. Vertegenwoordigers en studenten van zes andere jonge Europese universiteiten waren aanwezig.

• Nieuwe EU privacy wetgeving

Dataprotectie in de 21e eeuw

22-05-2018

25 Mei a.s. treedt de General Data Protection Regulation (GDPR) in werking, in Nederland bekend als de AVG. De dataprotectie-verordening geldt voor de hele EU en beschermt de individuele rechten van burgers beschermt en tegelijk een vrij en veilig dataverkeer garandeert. Cosimo Monda, hoofd van het European Centre on Data Privacy and Cyber Security, legt uit wat de consequenties zijn. 'Organisaties kunnen er hun voordeel mee doen.'

• victoria en de koks

Waarom Victoria een naamgenoot heeft in Tanzania

26-04-2018

Tijdens haar coschappen in Shirati, Tanzania, ondervindt Victoria von Salmuth dat veel patiënten aan ondervoeding lijden. Ze start het Shirati Food Programme.

• AppChallenge winners

AppChallenge @ UM 2018: de winnaars