• Zijn mooie mensen succesvoller? We geloven van wel.

22-07-2022

Een onderzoek van de Universiteit Maastricht toont aan waarom vrouwen kiezen voor cosmetische chirurgie en de bijbehorende fysieke en psychologische risico's negeren. Verrassend genoeg is dat meestal niet omdat ze onzeker zijn over hun uiterlijk, maar omdat ze geloven dat ‘mooi’ zijn hen succesvoller en gelukkiger maakt.

• Psychomotorische effecten van lachgas

10-03-2022

Lachgas, of distikstof(mono)oxide, een middel dat veel mensen kennen van een bezoek aan de tandarts of bij een medische ingreep in het ziekenhuis. Maar het wordt ook gebruikt als recreatief roesopwekkend middel, daardoor kennen steeds meer mensen het als een verslavende drug. Tijdens een lachgas-roes is helder denken en gericht bewegen onmogelijk voor de gebruikers, je kunt het effect vergelijken met dronken zijn. In de auto stappen is dus uit den boze. Het verschil met dronken zijn is dat een lachgas-roes maar maximaal 1 minuut duurt. Maar kun je daarna meteen achter het stuur?

• Twee Vici-beurzen voor Maastrichtse onderzoekers

14-04-2021

Twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM) hebben elk een Vici-subsidie ​​van € 1,5 miljoen ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zowel prof. dr. Chantal Nederkoorn (Faculty of Psychology and Neuroscience) als prof. dr. Lorenzo Moroni (MERLN Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine) zullen deze beurzen de komende vijf jaar gebruiken om onderzoek te doen én hun eigen onderzoeksgroepen op te bouwen of uit te breiden.

• Anna Schueth, het onzichtbare verlichten met nieuwe 3D microscopietechnologie

19-01-2021

Anna Schueth (Department of Cognitive Neuroscience, Faculty of Psychology and Neuroscience) is een postdoctoraal onderzoeker bij FPN. Recent heeft zij een NWO VENI beurs in ontvangst mogen nemen om haar baanbrekende light-sheet microscope prototype, verder te ontwikkelen en te implementeren. Samen met haar collega’s heeft zij de microscoop ontwikkeld “Toen ik de microscoop bouwde in het MHeNs lab (Mental Health and Neuroscience), was het de eerste ter wereld, nu bestaan er zo’n 3 of 4”.

• Professor Kai J. Jonas | Toegepaste Sociale Psychologie met speciale focus op LGBTQI+ Diversiteit en Gezondheid

22-01-2020

Universiteit Maastricht en de Faculty of Psychology and Neuroscience zijn een hoogleraar rijker. Prof. Kai J. Jonas gaat een leerstoel betreden met het onderwerp “Applied Social Psychology with special focus on LGBTQI+ Diversity and Health”. In 2020 gaat hij zijn positie inrichten en zich voorbereiden op zijn inaugurele reden.

• auditory

Een nieuwe kijk op het levende auditieve systeem

16-10-2019

Vijf jaar geleden sloot Faruk Gülban zich aan bij de Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN) om het auditieve systeem van het menselijk brein in beeld te brengen.