• Een gesprek over de Islam, extremisme en terrorisme op de UM

28-11-2016

Het was de eerste keer dat de moeders Karolina Dam en Nicola Benyahia voor een vijfhonderd man tellend publiek spraken over hun zonen, die in Syrië zijn omgekomen, nadat ze zich aansloten bij Isis.

• “Streng straffen is niet hetzelfde als slim straffen”

14-11-2016

Jurist en onderzoeker/docent Jacques Claessen gelooft in de kracht van bemiddeling in strafzaken. In het kader van de Dag van de Verdraagzaamheid (16 november) belicht hij het verschil tussen streng en slim straffen.

• picture of Africa

‘Longontsteking in Afrika nog steeds de grootste killer’

10-11-2016

Twaalf november is het Wereld Longontstekingsdag. Camielle Noordam is gepromoveerd op een onderzoek naar longontsteking bij kinderen in Afrika.

• Center Court Chemelot 1

“Dit is de kroon op ons werk in de Sciences”

10-11-2016

Op 16 november vindt/heeft de officiële opening plaats(gevonden) van het nieuwe Center Court op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard Geleen.

• ITEM start haalbaarheidsstudie ‘grensregionale beroepenkaart’

27-10-2016

Een van de obstakels uit de Grenseffectenrapportage 2016 is de erkenning van beroepskwalificaties. ITEM kondigt daarom aan een haalbaarheidsstudie te gaan uitvoeren naar een “grensregionale beroepenkaart”. De uiteindelijke “grensregionale beroepenkaart” kan een instrument zijn om erkenningsprocedures speciaal voor grensregio’s te versnellen en vereenvoudigen.

• Grenseffectenrapportage samenvatting Vera van Vliet

ITEM maakt effecten voor grensregio’s bekend in eerste Grenseffectenrapportage

26-10-2016

Het in 2015 opgerichte Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM heeft als belangrijke doelstelling de effecten van wet- en regelgeving voor grensregio’s in kaart te brengen. Derhalve startte ITEM in 2016 met haar grenseffectenbeoordeling. De resultaten van deze beoordeling worden nu bekendgemaakt in de Grenseffectenrapportage 2016 en maken duidelijk dat er nog veel belemmeringen bestaan op het gebied van grensoverschrijdende mobiliteit.

• Rector Magnificus Rianne Letschert in twintig trefwoorden

01-09-2016

Ze zal vandaag geen tienstappenplan voor de Universiteit Maastricht presenteren. Daarvoor kent ze deze universiteit nog niet goed genoeg. Maar ze loopt lang genoeg mee in universiteitsland om de verbeterpunten te kennen. En de jongste vrouwelijke rector magnificus van Nederland ‘heeft er ontzettend veel zin in’ daar iets aan te gaan veranderen. Maar eerst met enigszins knikkende knieën naar de kerk. Het is 1 september 2016 en prof. dr. Rianne Letschert (39) stelt zich voor aan de academische gemeenschap aan de hand van twintig trefwoorden.

• ITEM Brochures  Vera van Vliet

ITEM is begonnen met een verkennende studie, die officieel van start zal gaan in 2017, aangaande inzicht in de beslissing van internationale migranten om hetzij in de Euregio Maas-Rijn (EMR) te blijven dan wel om ze te verlaten.

25-08-2016

Het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM is begonnen met het voorbereidende werk voor het aankomende doctoraatsonderzoeksproject getiteld “Inzicht in de beslissing van internationale migranten om de Euregio te verlaten dan wel om er te blijven” dat van start zal gaan in 2017.

• Martin Unfried

Artikel door Martin Unfried in TAZ Tageszeitung

15-07-2016

Op vrijdag 15 juli jl. verscheen Martin Unfried met zijn artikel "Debatte Europäische Union: Ein viel bemühtes Monster" in de TAZ Tageszeitung.

• Great Britain

De gevolgen van Brexit voor de sociale zekerheid?

24-06-2016

Het is er toch van gekomen. Het Verenigd Koninkrijk stapt uit de Europese Unie. Het zag er heel even naar uit dat de Britten voor ‘blijven’ zouden stemmen, maar een meerderheid van de kiezers van het in het Verenigd Koninkrijk gehouden referendum wil uit de Europese Unie. Het is nu nog te vroeg om de gevolgen van het Brexit te overzien. Dat geldt ook voor de sociale zekerheid. Hier volgen enige gedachten over mogelijke gevolgen voor de sociale zekerheid.