• bollen en mook

Orgaandonatie na euthanasie nog zeldzaam

07-02-2020

Nog altijd is er een groot tekort aan orgaandonoren waardoor jaarlijks alleen al in Nederland en België honderden mensen overlijden. Schrijnend, zeker met de wetenschap dat één grote groep potentiële donoren wellicht niet eens weet dat ze hun organen kunnen afstaan: mensen die kiezen voor euthanasie. In zijn promotieonderzoek bracht Jan Bollen in kaart hoe het zit met orgaandonatie na euthanasie.

• kleinjans

BReIN wil alzheimer aanpakken via Big Data

04-11-2019

Eerder dit jaar ontving Jos Kleinjans, hoogleraar Milieugezondheidkunde aan de Universiteit Maastricht (UM), uitsluitsel over een jarenlange miljoenenbijdrage voor zijn geesteskind, de Brightlands e-Infrastructure for Neurohealth (kortweg BReIN). Dit nieuwe onderzoeksinstituut moet op het gebied van toepassing van Big Data in de gezondheidszorg de medisch-wetenschappelijke bakens structureel gaan verzetten.

• apeldoorn

Bevrijd van de insulinespuit!

24-10-2019

Bijna 150.000 mensen in Nederland lijden aan diabetes type 1. Aart van Apeldoorn, diabeteswetenschapper van het Institute for Technology Inspired Regenerative Medicine (MERLN), ontwikkelt een implantaat dat de insulinespuit overbodig maakt: het 'theezakje'.

• intervisiebijeenkomst in de master Geneeskunde

Verder dan stoere verhalen bij de koffiemachine

10-05-2019

Coschappen in de masyter Geneeskunde: een mooie, maar ook een intensieve, pittige tijd. Coassistenten bespreken hun voortgang met een mentor en werkplekbegeleider, maar sinds dit academisch jaar hebben ze ook reflecterende bijeenkomsten met andere coassistenten. Zonder beoordeling, zonder hiërarchische verhoudingen. Oftewel: intervisie.

• Mozambique

Zorg voor Beira

28-03-2019

Laten we ervoor zorgen dat het onderwijs in Mozambique voortgezet kan worden.

• Carij beumer bees green

Saxifragelisticexpialidocious! Al dat groen en grijs in je tuin

10-03-2019

Zie je ineens een vreemde in je tuin staan? Geen paniek! Wellicht is het Carijn Beumer, die onderzoek doet naar jouw stedelijke groene ruimte. Is het niet Carijn? Oké, dan heb je misschien toch een probleem. (Mocht je het je afvragen; een stedelijke groene ruimte is inderdaad een tuin…)