UM Star Lectures

UM Star Lecturer in the spotlight: Jaap Bos

Droog, abstract, ingewikkeld. Zomaar wat meningen die (economie-)studenten vaak hebben over het thema ‘finance’. Maar als ze zijn afgestudeerd, blijkt de kloof tussen wetenschap en praktijk echter vrij klein, aldus prof. dr. Jaap Bos. Dat blijkt nogmaals uit zijn lezing tijdens de aankomende UM Star Lectures. En wellicht herken je het wel? In elk geval mag je deze presentatie niet missen!

‘De UM Star Lectures bestaan niet zozeer alleen uit lezingen. Het zijn vooral leuke gesprekken tussen de spreker en het publiek,’ vertelt Jaap Bos. ‘Een mooie aanleiding om eens van gedachten te wisselen met mensen die dezelfde onderwijsachtergrond hebben, maar die na hun studie allemaal een andere kant op zijn gegaan. Juist dat maakt de ‘‘Lectures’’ zo interessant – voor het publiek, maar ook voor mij als spreker! Mijn lezing biedt een kritische kijk op de financiële sector en haar rol in het bevorderen van duurzaamheid. Maar vooral wil ik met de blik van een buitenstaander naar de sector kijken. Wat kunnen banken leren van wat er elders in de economie succesvol is geïmplementeerd?’

‘Mijn werk is een aparte mix’

In zijn lezing put Jaap onder meer uit eigen ervaringen. ‘Mijn werkgebied is een relatief aparte mix. Mijn aandacht gaat met name uit naar het ‘‘benchmarken’’ en verklaren van verschillen in productiviteit en efficiëntie tussen personen, bedrijven, sectoren en landen. Omdat ik altijd onderzoek heb gedaan naar de financiële sector, spreekt die mij het meeste aan.’ Finance en duurzaamheid is echter wellicht niet de meest logische combinatie. Gezonde, duurzame economische groei en de ontwikkelingen in de financiële wereld gaan immers niet altijd goed samen. ‘Maar sinds ik weer in Maastricht werk, met fijne collega’s die bezig zijn met sustainable finance, wordt de combinatie van mijn onderzoeksinteresses en de toepassing op de financiële sector steeds vanzelfsprekender,’ zegt Jaap.

Geen tentamenstress meer

In zijn vrije tijd is hij graag buiten in Maastricht. De Sint Pietersberg is Jaaps favoriete plek. ‘Vooral vlak voordat de zon ondergaat. Liefst in de winter, met hardloopschoenen aan, na een rondje lopen van Maastricht naar Kanne... en dan terug over de berg.’ Tijdens de UM Star Lectures komt Maastricht ook aan bod. Het belooft een informele bijeenkomst te worden, waarbij Jaap hoopt op veel suggesties van alumni. ‘Natuurlijk hoop ik dat degenen in het publiek mijn verhaal interessant vinden. Maar de ervaring leert dat ikzelf minstens evenveel opsteek van de bijeenkomst. Als spreker kom je terug met allerlei ideeën waarmee je in je onderwijs en onderzoek aan de slag kunt. En als aanwezige doe je op een prettige manier – zónder de vroegere druk van een tentamen – nieuwe kennis op en kun je in gesprek gaan met sprekers en mede-alumni!’

De presentatie van Jaap Bos vindt op plaats op 7 februari 2019 om 19.30 uur in Frankfurt. Klik hier voor meer informatie en om aan te melden.