Students going the extra mile

Student Radio Maastricht – ideeën en geluiden

Ben je op zoek naar audiomateriaal van studenten voor studenten, communitynieuws, muziek, aanbevelingen en interviews? Luister dan naar Student Radio Maastricht! Of podcatch het, of hoe jullie jongeren het ook noemen…

Het platform Student Radio Maastricht (SRM) faciliteert studenten die podcasts willen maken. Een van die podcasts is ‘Maastricht Cultured’, waarvoor Lotte van Wageningen de mensen achter culturele activiteiten in en rond Maastricht interviewt. “Concerten in het conservatorium, tentoonstellingen in de kunstacademie, lezingen, een bloeiende jazzscene, open mic-avonden, etc. Er is zoveel te doen in Maastricht!"

Minder gelikt

Lotte volgt aan de UM de masteropleiding Mental Health en zit ook in het bestuur van SRM. “Het team had een Nederlander nodig,” lacht ze. Maastricht Cultured begon als een geschreven column voor het FASos-studentenmagazine Mosaïek. “Ik hou van schrijven, maar ik vond het opnemen van interviews nog leuker, dus een podcast maken was een logische keuze.”

Florian Raith

Voor Lotte was het een natuurlijke overgang van schrijven naar het maken van een podcast, maar ze moest ook een paar hobbels nemen. “Je hebt de zaken minder in de hand; het is minder gelikt, maar dat is precies wat ik er leuk aan vind. Je kunt wel eindeloos blijven editen, maar het eindresultaat wordt er niet beter op.” Ze vindt het ook een uitdaging om de juiste balans te vinden tussen een natuurlijk verlopend gesprek en het concentratievermogen van de luisteraar. “Je moet ingrijpen als mensen te lang doorratelen, maar tegelijkertijd wil je de natuurlijke voortgang van het gesprek niet verhinderen.”

Goed leren luisteren

“Ik geniet echt van het zelfstandige werken en de spontaniteit! Tegelijkertijd moet je je goed voorbereiden en nadenken over de vragen en de verhaallijn.” Ze schrijft haar interviewtechnieken deels toe aan haar psychologie-opleiding. “Daar heb ik vooral goed leren luisteren, waardoor ik betere vragen ben gaan stellen.” Ze vindt de podcast educatief en onderhoudend, maar de grootste waarde van het format schuilt volgens haar in aandachtig luisteren.

Lotte komt oorspronkelijk uit Maastricht, maar in de tijd dat ze daar opgroeide, vond ze het erg klein – ze kon niet wachten om naar de Randstad te vertrekken, “waar cultuur ‘gebeurt’. Ik keek er niet naar uit om na vijf jaar weer terug te gaan. Ik deed het alleen om dat Maastricht de beste plek in Nederland is om Mental Health te studeren.” Haar meeste vrienden van de middelbare school woonden er toen al niet meer. Het was in vele opzichten een frisse start, als deel van de internationale gemeenschap.

student radio maastricht

Lotte van Wageningen kijkt enorm uit naar de eerste live radio-uitzending van Student Radio Maastricht   op RTV Maastricht   op 10 april om 17.00 uur.

De alternatieve culturele scene van Maastricht

Ze herontdekte Maastricht door de ogen van een internationale student en trof een veel internationalere en bruisende stad aan dan ze zich herinnerde. “Ik werd echt enthousiast. Ik vond het fascinerend: al die verschillende talen die je op straat hoort spreken, en al die culturele en non-profit-evenementen.”

Zo werd het idee voor Maastricht Cultured geboren: uit de wens om studenten, die geboren en getogen zijn in Maastricht, te inspireren om hun eigen stad te herontdekken. “Ik wilde alle verborgen pareltjes delen en die kant van Maastricht in de schijnwerpers zetten. Van studentenverenigingen tot kraakpanden: er is zo veel meer te ontdekken als je verder kijkt dan de bekende kroegen. De Toneelacademie Maastricht, bijvoorbeeld, is een hele prestigieuze opleiding en je kunt er gratis voorstellingen zien, maar niet veel mensen weten dat.”

Student Radio Maastricht moedigt mensen die ideeën hebben aan om daar iets mee te doen, en faciliteert ze. “We nodigen ze uit om over hun idee voor een podcast te komen praten, en bespreken daarbij hoe ze het kunnen uitvoeren. Vervolgens helpen we ze bij het maken van jingles, en met het omgaan met de opnameapparatuur en natuurlijk de editing-software.” De bestuursleden hopen dat het project een blijvend karakter krijgt voordat ze afstuderen en iets anders gaan doen.

 

Aanhaken bij traditionele radio

Wat betreft het blijvende karakter voor de podcast ziet het er goed uit: SRM werd derde in de Student Idea Competition van de UM en ontving onlangs financiële steun van CODE43. Dat geld werd geïnvesteerd in betere opnameapparatuur. Het enige wat ze missen is een opnamestudio, maar ook dat zal spoedig veranderen. SRM gaat samenwerken met RTV  , het lokale radiostation in Maastricht, dat hun een paar uur studiotijd per week geeft, plus een uur uitzendtijd, te beginnen op 10 april 2019.

“We vinden het echt geweldig! We denken aan een combinatie van een overzicht van de komende culturele activiteiten met live-interviews. We zijn nog steeds op zoek naar dj’s, culturele ondernemers en organisatoren van evenementen!”

Dus als jij Student Radio Maastricht wilt helpen bij het maken van een tegengeluid in een overdreven visuele wereld, neem dan contact met ze op!

srm students going the extra mile
Vorig jaar nam SRM deel aan UM’s competitie voor studentenideeën. Het huidige bestuur bestaat uit Anastasia Nosal, Miguel Ortiz-Canavate Campbell, Zaki Hagins Rubi Jansen, Sachit Ajmani en Lotte van Wageningen.

Lees ook

  • Alisa verhuisde op 17-jarige leeftijd van Moskou naar Nederland om eerstejaars bachelorstudent Regenerative Medicine and Technology (RMT) te worden. De avontuurlijke geest van Alisa drijft haar steeds naar gloednieuwe ervaringen, zoals de RMT bacheloropleiding en haar hobby Tribal Fusion dansen.

  • Maak kennis met Lillianne Evertsz, wiens reis van het hbo naar het hoger onderwijs veerkracht belichaamt. Aanvankelijk uitgedaagd door hoge collegegelden, leken Lillianne's dromen van universitair onderwijs onbereikbaar, totdat ze een beurs ontving. Deze steun stelde haar in staat om haar gewenste...

  • In de komende maanden deelt de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences op Instagram tips over hoe je gezonder kan leven. Niet zomaar een verzameling van tips, wel gebaseerd op lopende onderzoeken binnen onze faculteit. Initiatiefnemers van dit idee zijn Lieve Vonken en Gido Metz, promovendi...

Meer nieuws