‘Hier’ in Europa: wat is de rol van Europa in ons dagelijks leven?

Studio Europa Maastricht is het expertisecentrum dat het gezamenlijk programma Maastricht, Working on Europe van de provincie Limburg, de gemeente Maastricht en de Universiteit Maastricht uitvoert. Op 4 juni lanceert Studio Europa Maastricht een bijzondere samenwerking met onderzoeksbureau Dear Hunter en media-collectief Are We Europe. Onder de noemer ‘Hier in Europa’ onderzoeken zij de rol van Europese samenwerking in het dagelijks leven in de Maastrichtse wijk ‘Heer’ (Hier staat voor de wijk Heer in het Maastrichts dialect). Na een digitale start van het onderzoek in april, zijn de samenwerkingspartners van 4 juni tot en met 3 juli aanwezig als buurtbewoners van de wijk Heer.

Van digitaal onderzoek naar lokale ontmoeting

Marlies Vermeulen en Remy Kroese van Dear Hunter zullen voor dit project vier weken lang midden in de wijk Heer, op het Raadhuisplein, in een zeecontainer wonen. Vanuit daar brengen zij op een innovatieve manier in kaart hoe Europese samenwerking in het dagelijkse leven van buurtbewoners en ondernemers wordt ervaren, of juist niet. Ze gaan in gesprek met mensen uit de wijk en omgeving. Kortom, juist de bewoners en ondernemers in Heer, Maastricht en de Euregio zullen meedoen, meedenken en meewerken aan dit unieke project.

Hier in Europe shipping container
De zeecontainer op het Raadhuisplein in Heer
Blocked border at Neerkanne, Belgium

Waar gaat het onderzoek over?

Het onderzoek kijkt naar drie aspecten waar Europese samenwerking een rol speelt:

  • Veiligheid in een grenzeloze grensregio
  • Green deal: de gevolgen van de duurzame transitie op lokaal niveau
  • Open grenzen en flexibel ondernemerschap in de grensregio

Deze aspecten staan allemaal in het teken van het coronavirus. Want een virus dat zich niets van landsgrenzen aantrekt, maakt des te meer duidelijk wat Europese samenwerking op lokaal niveau betekent. Was de Europese Unie vóór het coronavirus misschien wel veel dichterbij dan we dachten en realiseren we ons dat nu pas?

Juist die rol van de Europese Unie op lokaal niveau gaat het project ‘Hier in Europa’ samen met lokale Maastrichtenaren in de komende periode onderzoeken.

De verhalen van Hier in Europa

De journalisten van Are We Europe zijn in juni ook een week in Heer om bijzondere lokaal-Europese verhalen vast te leggen. Zij maken een rijke verzameling foto’s, video’s en geschreven verhalen, die ze op de website hierineuropa.eu én lokaal in de vorm van een mini-expositie zullen tonen.

In gesprek tijdens laagdrempelige debatten

Studio Europa Maastricht staat voor het open, eerlijk en vooral kritische gesprek in Europa. Daarom worden – samen met lokale ondernemers in Heer – drie keer in september ‘bitterballendebatten’ georganiseerd. Dat doen we drie keer in september. Op basis van de verhalen en informatie van Dear Hunter en Are We Europe wordt elke week een thema besproken met zowel Europese als lokale gastsprekers. Heerdenaren en andere geïnteresseerden zijn hiervoor van harte uitgenodigd!

Bekijk de website voor meer informatie

Op de website hierineuropa.eu vind je alle informatie over dit project. Ook zijn de eerste opbrengsten er al in kaart gebracht. De website wordt doorlopend bijgewerkt om de laatste informatie, verhalen en andere opbrengsten te delen.

Lees ook

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Marcell Ignéczi. Hij kwam naar Zuid-Limburg om te studeren aan het Department for Knowledge Engineering van de...

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...

  • Het Children’s Rights Research team werkte aan een rapport dat laat zien hoe de Verenigde Naties de rechten van deze groep kinderen kan opnemen in haar monitoring- en rapportagecycli.