Nieuws

 • europa

  Europa op weg naar een wereldmacht?

  19-01-2022

  De wereldorde is aan het verschuiven. Poetin tergt aanhoudend Europa. De mondiale expansiedrang van China kent geen grenzen. En wat te doen met de oproep tot herstelde samenwerking van bondgenoot Amerika? Meer strategische autonomie. Dat moet het antwoord zijn van de Europese Unie, vindt Sophie Vanhoonacker, hoogleraar Administrative Governance en Jean Monnet professor.

 • Eliza Steinbock

  Het museum: toegankelijk, gedekoloniseerd en queer

  13-01-2022

  Eliza Steinbock, universitair hoofddocent Gender en Diversiteit Studies aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen, leidt het NWO Smart Culture project “The Critical Visitor: Intersectional Approaches for Rethinking and Retooling Accessibility and Inclusivity in Heritage Spaces”.

 • Meulders Glogan

  De paradox van pijnvermijding

  05-01-2022

  In het Vidi-project van Ann Meulders, hoofddocent Experimental Health Psychology, ligt de focus op een bewezen voorspeller van chronische pijn: pijnvermijding. Een belangrijk mechanisme achter de generalisering hiervan is onzekerheid over toekomstige pijn. Dit toont haar promovenda Eveliina Glogan in haar proefschrift aan.

 • Fred Schaper

  “Boston is een epicentrum voor de wetenschap”

  22-12-2021

  Frederic Schaper heeft als arts-klinisch onderzoeker één brandende ambitie: een soort landkaart maken van de netwerkverbindingen in de hersenen om uiteindelijk hersenziekten als epilepsie, depressie en Parkinson beter te behandelen. Dit najaar verwacht de UM-alumnus met zijn collega’s van de Amerikaanse Harvard Medical School de eerste, veelbelovende resultaten te publiceren.

 • COP26

  Stijgende temperaturen en verhitte debatten

  16-12-2021

  Laura von Allwörden toog naar Glasgow en zag hoe de gedelegeerden van COP26 met behulp van overdoses cafeïne de augiasstal van wereldwijde multilaterale besluitvorming probeerden te reinigen, in een poging om de wereld te redden.

 • milena pavlova

  Gezondheidszorg voor ongedocumenteerde migranten

  15-12-2021

  Samen met haar masterstudenten onderzoekt Milena Pavlova de toegang tot gezondheidszorg voor ongedocumenteerde migranten. Haar bevindingen geven reden tot zorg: in veel landen heeft deze groep geen of weinig toegang tot gezondheidszorg, terwijl dat juist essentieel is.

 • Grenzen en virussen, en hoe daarmee om te gaan

  14-12-2021

  Hoe gaan professionals in de volksgezondheid om met de bestrijding van infectieziekten (Infectious Disease Control - IDC) in een zeer dynamische en dichtbevolkte Euregio als de Euregio Maas-Rijn met zijn actieve sociale leven over de grenzen heen?

 • Yvonne van der Meer

  “Hoe duurzaam is het? Dat is de vraag.”

  03-12-2021

  Hoogleraar Yvonne van der Meer zoekt uit hoe bedrijven de duurzaamheid van hun product kunnen verbeteren. Ze pluist daarbij elk materiaal uit en legt de hele levenscyclus bloot.

 • mark_post

  De missie van Mark Post: kweekvlees

  03-12-2021

  Mark Post is een man met een missie. De milieuschade door de veeteelt is veel te groot en moet drastisch verminderd worden. Zijn bijdrage: kweekvlees. Inmiddels is hij behalve wetenschapper ook directeur van Mosa Meat waar 75 miljoen euro in omgaat. En nee, hij is geen vegetariër.

 • Suzan van der Aa

  Kwetsbare slachtoffers kunnen alle steun gebruiken

  24-11-2021

  Seksuele intimidatie in het openbaar wordt strafbaar als overtreding. Een goed idee, vindt hoogleraar straf(proces)recht Suzan van der Aa, maar niet genoeg. “Seksuele intimidatie op de werkvloer komt ook vaak voor en heeft voor de slachtoffers meestal meer impact.”

Abonneren op Nieuws