Twee UM’ers in de race voor titel Wetenschapstalent 2021

Maar liefst twee UM’ers zijn dit jaar genomineerd voor de Wetenschapstalent-verkiezing van New Scientist. In totaal maken nog 15 wetenschapstalenten uit Nederland en Vlaanderen kans op de titel. Met zoveel mogelijk internetstemmen maken Aurélie Carlier en Kay Deckers kans om bij de laatste vijf te komen. Helpen jullie mee? Breng je stem uit op de stempagina van New Scientist. De verkiezing loopt tot en met 3 mei.

Wat doen Kay en Aurélie precies?

Om de keuze iets te vergemakkelijken stellen we de twee talentvolle UM’ers hierbij aan je voor:

Aurélie Carlier: Voordat piloten in een vliegtuig stappen, oefenen ze moeilijke handelingen eerst in een vluchtsimulator. Waarom maken we bij medisch-wetenschappelijk onderzoek niet gebruik van zo’n virtuele oefenruimte? Die vraag stelde Aurélie Carlier (MERLN) zichzelf. Ze ontwikkelde een ‘virtuele patiënt’ om botbreuken beter te begrijpen. Achter de computersimulaties gaan wiskundige modellen schuil die weefselherstel en interacties tussen cellen en biomaterialen beschrijven. De virtuele patiënt draagt niet alleen bij aan een beter begrip van botheling, maar ook aan de ontwikkeling van nieuwe therapieën. Normaal zijn daar dierproeven of grote klinische studies voor nodig. De simulaties van Aurélie versnellen het onderzoek, doordat ze in kaart brengen wat goed en minder goed werkt. Hierop wordt ‘in het echt’ voortgeborduurd. Dit is ook belangrijk voor zeldzame ziektes waarvoor, vanwege het kleine aantal patiënten, geen grote klinische studies mogelijk zijn.

Kay Deckers: We worden steeds ouder. Daardoor zou dementie in Nederland en België op den duur zomaar volksziekte nummer één kunnen worden. Dementie is nog altijd niet te genezen, maar het persoonlijke risico op dementie is wel te verlagen. Kay Deckers (Alzheimer Centrum Limburg) ziet het als zijn persoonlijke missie om mensen bewust te maken van de invloed die ze hier zelf op hebben. Hij bracht de belangrijkste positieve en negatieve factoren in kaart die bepalen hoeveel risico iemand loopt op het ontwikkelen van dementie. Een belangrijke beschermende factor blijkt een gezonde leefstijl. Deckers combineerde zijn bevindingen in een score die inzicht geeft in je hersengezondheid. Ook maakte hij een app die helpt om de bovenkamer fit te houden.

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...

Meer nieuws